| |
|
  |
LCHF Recept, och annat snack om LCHF |
|
|
|
|
06-01-2010, 20:51
|

Medlem
Antal inlägg: 23 957
Medlem sedan: 08-11-2002
Medlem nr: 296

|
När jag gick ner ett par kilo använde jag LCLF-metoden, dvs jag åt mindre av allt och det funkade också. Det vanliga man hör om fett är att en lång tids högt fettintag ger förträngningar i ådrorna, det låter lite för enkelt att det skulle vara sockret som kletar fast fettet. Finns det långtidsstudier om metoden, dvs 20-30 år för det är så lång tid det tar innan hjärtinfarkterna börjar sätta in? Jag har sett och hört lite intervjuer med Annika Dahlqvist och jag fick inte så bra vibbar av henne. Alla invändningar bara hon viftade bort och hänvisade till sina egna undersökningar som givetvis inte redovisades.
Jag tänker också på en undersökning av män i norra Finland. Dom arbetade hårt och höll sig smala men blev inte så gamla. Hjärtinfarkt var den vanligaste dödsorsaken. Det visade sig vara det höga fettintaget som orsakade detta, med bättre kost blev dom friskare. Jag betvivlar att dom åt mycket kolhydrater.
--------------------
Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです
Straight for ever. Cogito, ergo sum.
|
|
|
|
|
|
|
|
06-01-2010, 21:08
|

Medlem
Antal inlägg: 6 847
Medlem sedan: 26-05-2004
Medlem nr: 3 723

|
CITAT (Gossen Ruda @ 06-01-2010, 20:51)  .....................Jag tänker också på en undersökning av män i norra Finland. Dom arbetade hårt och höll sig smala men blev inte så gamla. Hjärtinfarkt var den vanligaste dödsorsaken. Det visade sig vara det höga fettintaget som orsakade detta, med bättre kost blev dom friskare. Jag betvivlar att dom åt mycket kolhydrater. Så du betvivlar att hårt arbetande män i ett kallt klimat inte åt t.ex. gröt eller mackor till frukost, potatis till måltiderna, några extra mackor under dagen och en öl då och då (öl=flytande bröd)...... Vem och hur kom man fram till att det var fettet (och i så fall, vilket slags fett????) som var orsaken??? Anki
--------------------
Hundar och pelargoner....... sen är man sysselsatt året om :) Huserar på södra Öland mitt album
|
|
|
|
|
|
|
|
06-01-2010, 21:28
|
Medlem
Antal inlägg: 10 260
Medlem sedan: 02-05-2005
Medlem nr: 5 642

|
CITAT (Gossen Ruda @ 06-01-2010, 20:51)  Finns det långtidsstudier om metoden, dvs 20-30 år för det är så lång tid det tar innan hjärtinfarkterna börjar sätta in? Jag har sett och hört lite intervjuer med Annika Dahlqvist och jag fick inte så bra vibbar av henne. Alla invändningar bara hon viftade bort och hänvisade till sina egna undersökningar som givetvis inte redovisades.
Jag tänker också på en undersökning av män i norra Finland. Dom arbetade hårt och höll sig smala men blev inte så gamla. Hjärtinfarkt var den vanligaste dödsorsaken. Det visade sig vara det höga fettintaget som orsakade detta, med bättre kost blev dom friskare. Jag betvivlar att dom åt mycket kolhydrater. Det finns ju långtidsstudier på maten som vi äter annars, och den visar sig ju inte att fungera så bra, det är ju det senaste 30 år som välfärdssjukdomarna ökat lavinartat. Vad hände med våra matvanor för trettio år sedan? Eller snarare, vad hände med butikernas utbud? Jag är inte heller någon jättefan av Annika Dahlqvist som person, hon är alldeles för arrogant för min smak.
|
|
|
|
|
|
|
|
06-01-2010, 21:38
|

Medlem
Antal inlägg: 23 957
Medlem sedan: 08-11-2002
Medlem nr: 296

|
Jag kommer tyvärr inte ihåg så mycket av hur man kom fram till att det var just fettet som ställde till det men när man minskade på fettintaget blev männen friskare. Det var en ganska stor del av maten som bestod av fet mat. Det är bl.a. från den undersökningen rekommendationer om minskat fettintag kommer. Möjligen vet Socialstyrelsen mer.
--------------------
Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです
Straight for ever. Cogito, ergo sum.
|
|
|
|
|
|
|
|
06-01-2010, 21:51
|

Medlem
Antal inlägg: 6 847
Medlem sedan: 26-05-2004
Medlem nr: 3 723

|
CITAT (Gossen Ruda @ 06-01-2010, 21:38)  Jag kommer tyvärr inte ihåg så mycket av hur man kom fram till att det var just fettet som ställde till det men när man minskade på fettintaget blev männen friskare. Det var en ganska stor del av maten som bestod av fet mat. Det är bl.a. från den undersökningen rekommendationer om minskat fettintag kommer. Möjligen vet Socialstyrelsen mer. Och troligen satte dom i sig det fettet tillsammans med massor av kolhydrater i form av potatis, bröd, gröt och öl..... eller??? Anki
--------------------
Hundar och pelargoner....... sen är man sysselsatt året om :) Huserar på södra Öland mitt album
|
|
|
|
|
|
|
|
06-01-2010, 21:58
|

Medlem
Antal inlägg: 23 957
Medlem sedan: 08-11-2002
Medlem nr: 296

|
Ingen aning, jag har varken läst undersökningen eller pratat med dom undersökta, bara läst en beskrivning av slutsatserna.
--------------------
Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです
Straight for ever. Cogito, ergo sum.
|
|
|
|
|
|
|
|
06-01-2010, 22:01
|

Medlem
Antal inlägg: 3 767
Medlem sedan: 08-05-2005
Medlem nr: 5 714

|
CITAT (Anma @ 06-01-2010, 21:28)  Det finns ju långtidsstudier på maten som vi äter annars, och den visar sig ju inte att fungera så bra, det är ju det senaste 30 år som välfärdssjukdomarna ökat lavinartat. Det där verkar inte vara riktigt sant. Jag har pratat med ett ”tungt” namn på hjärtläkarsidan och det finns tydliga tendenser på att hjärt- och kärlsjukdomar är på väg neråt. han berättade att det kommer att publiceras flera oberoende studier under kommande år som visar samma sak. /Anki
Redigerat av Anki V: 06-01-2010, 22:02
--------------------
Rosor är alltid rosor om än i spruckna krus Zon 4-5 Stolt odlare av Blå bergvallmo! ;)    "Vem har sagt att man måste äta hemma i sitt kök?"/Lady Hamilton
|
|
|
|
|
|
|
|
06-01-2010, 22:04
|
Medlem
Antal inlägg: 10 260
Medlem sedan: 02-05-2005
Medlem nr: 5 642

|
CITAT (Anki V @ 06-01-2010, 22:01)  Det där verkar inte vara riktigt sant.
Jag har pratat med ett ”tungt” namn på hjärtläkarsidan och det finns tydliga tendenser på att hjärt- och kärlsjukdomar är på väg neråt. han berättade att det kommer att publiceras flera oberoende studier under kommande år som visar samma sak.
/Anki Det är ju jättebra, det har jag missat. Det intressanta är varför trenden är bruten.
|
|
|
|
|
|
|
|
06-01-2010, 22:15
|

Medlem
Antal inlägg: 3 767
Medlem sedan: 08-05-2005
Medlem nr: 5 714

|
Ja, min källa uttryckte oro över att det animaliska fettet skulle öka i kosten igen. Som han sa…..Här har vi jobbat i 20 år för att få folk att äta bättre fett…. Nu hade vi ingen längre och mer uttömmande diskussion eftersom jag skulle utbilda personen i fråga i något som han hade ”noll koll” på. /Anki
--------------------
Rosor är alltid rosor om än i spruckna krus Zon 4-5 Stolt odlare av Blå bergvallmo! ;)    "Vem har sagt att man måste äta hemma i sitt kök?"/Lady Hamilton
|
|
|
|
|
|
|
|
06-01-2010, 22:39
|

Medlem
Antal inlägg: 6 847
Medlem sedan: 26-05-2004
Medlem nr: 3 723

|
CITAT (Anki V @ 06-01-2010, 22:01)  Det där verkar inte vara riktigt sant.
Jag har pratat med ett ”tungt” namn på hjärtläkarsidan och det finns tydliga tendenser på att hjärt- och kärlsjukdomar är på väg neråt. han berättade att det kommer att publiceras flera oberoende studier under kommande år som visar samma sak.
/Anki Jag skulle ju gissa att trenden är bruten för att dom senaste åren har fler och fler slutat äta lightprodukter och konstiga margariner och gräddersättningar med innehållsförteckningar som knappt får plats på paketet.... (ok, det var lite överdrivet...) Annars har jag en kompis som haft hjärtinfarkt och äter på detta sätt MED sin läkares goda minne. Anki
--------------------
Hundar och pelargoner....... sen är man sysselsatt året om :) Huserar på södra Öland mitt album
|
|
|
|
|
|
|
Hej igen
|
06-01-2010, 23:31
|
Gäster

|
CITAT (Anki på Öland @ 06-01-2010, 22:39)  Annars har jag en kompis som haft hjärtinfarkt och äter på detta sätt MED sin läkares goda minne. Anki Apropå "sin läkares goda minne" Svägerska kom hem från sjukhuset igår ... efter tredje medvetslöshetsattacken .. (liknande epilepsi)... hon medicinerades med "läkarens goda minne" (efter en liten hjärtinfarkt) Igår har medicineringen halverats ... läkarn förstod till slut, efter anhörigas frågor ... att den var helt åt skogen för hög. Så mycket litar jag på "läkares goda minne" Maken är By pass opererad och rekommenderas äta normal kost ... han mår idag 9 år efter op alldeles förträffligt. Äter vanlig mat och motionerar ca 1 tim/dag
Redigerat av Hej igen: 06-01-2010, 23:32
|
|
|
|
|
|
|
|
07-01-2010, 12:23
|
Medlem
Antal inlägg: 8 694
Medlem sedan: 05-07-2004
Medlem nr: 4 012

|
CITAT (Gossen Ruda @ 06-01-2010, 20:51)  När jag gick ner ett par kilo använde jag LCLF-metoden, dvs jag åt mindre av allt och det funkade också. Det vanliga man hör om fett är att en lång tids högt fettintag ger förträngningar i ådrorna, det låter lite för enkelt att det skulle vara sockret som kletar fast fettet. Finns det långtidsstudier om metoden, dvs 20-30 år för det är så lång tid det tar innan hjärtinfarkterna börjar sätta in? Jag har sett och hört lite intervjuer med Annika Dahlqvist och jag fick inte så bra vibbar av henne. Alla invändningar bara hon viftade bort och hänvisade till sina egna undersökningar som givetvis inte redovisades. Jag har gått en högskolekurs i kardiologi i höst och då hade vi bl.a föreläsningar om prevention av hjärtsjukdom och då kom LCHF metoden upp på tal. Studier visar att metoden fungerar för viktreducering på kort sikt men att i det långa loppet är det ingen hälsosam metod, kolesterolvärden och andra mätvärden på fysisk hälsa blir inte så bra. M.a.o kanske det är en kortsiktig lösning för att gå ner i vikt utan att det egentligen gynnar hälsan, precis som så många andra bantningsmetoder. Alla studier visar att för en god hälsa är det enda som gäller att röra på sig minst 30 minuter per dag och då spelar det inte ens nån roll om man är lite överviktig, det är hälsosammare att vara lite överviktig och aktiv än att vara pinnsmal o sitta i soffan hela dagarna.
|
|
|
|
|
|
|
|
07-01-2010, 14:35
|
Medlem
Antal inlägg: 10 260
Medlem sedan: 02-05-2005
Medlem nr: 5 642

|
http://www.2000taletsvetenskap.nu/nyheter/becel.htmVem är denna Göran Petersson Professor i Kemisk Miljövetenskap Kemi- och Bioteknik, Chalmers 41296 Göteborg goranp@chalmers.se Någon som vet?
Redigerat av Anma: 07-01-2010, 14:36
|
|
|
|
|
|
|
|
07-01-2010, 14:43
|

Medlem
Antal inlägg: 3 767
Medlem sedan: 08-05-2005
Medlem nr: 5 714

|
och ännu viktigare…..vad har han angett för referenser?
/Anki
--------------------
Rosor är alltid rosor om än i spruckna krus Zon 4-5 Stolt odlare av Blå bergvallmo! ;)    "Vem har sagt att man måste äta hemma i sitt kök?"/Lady Hamilton
|
|
|
|
|
|
|
|
07-01-2010, 14:47
|
Medlem
Antal inlägg: 10 260
Medlem sedan: 02-05-2005
Medlem nr: 5 642

|
CITAT (Anki V @ 07-01-2010, 14:43)  och ännu viktigare…..vad har han angett för referenser?
/Anki Dom står ju där.
|
|
|
|
|
|
|
|
07-01-2010, 14:59
|

Medlem
Antal inlägg: 3 767
Medlem sedan: 08-05-2005
Medlem nr: 5 714

|
De första två är han själv, den tredje är den omstridde Atkins, den fjärde är en artikel som publicerades 2004 och som jag inte kan hitta på nätet. Den femte är studielitteratur framtagen av Anna Blücher och hon förespråkar bl.a att man ska äta ett halvt kilo frukt om dagen och anser att havregrynsgröt är jättenyttigt  . Henne gillar jag! /Anki
--------------------
Rosor är alltid rosor om än i spruckna krus Zon 4-5 Stolt odlare av Blå bergvallmo! ;)    "Vem har sagt att man måste äta hemma i sitt kök?"/Lady Hamilton
|
|
|
|
|
|
|
|
07-01-2010, 15:10
|
Medlem
Antal inlägg: 10 260
Medlem sedan: 02-05-2005
Medlem nr: 5 642

|
Ok, då ska man alltså inte tro på denna professor. KolestrolDetta var intressant. Detta är också intressant. Innehållsförteckning Becel pro-activ margarin extra lightVatten, vegetabilisk olja, vegetabiliskt fett, växtsterolestral (12,5%), modifierad stärkelse, gelatin, salt (0,8%), emulgeringsmedel (lecitin, E471 mono- och diglycerider av fettsyror, av vegetabiliskt fett, E476 Polyglycerolpolyricinoleat), kärnmjölkspulver, konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, A- och D-vitaminer. Innehållsförteckning BregottGrädde, rapsolja, salt 1,2%, mjölksyrakultur, vitamin A och D.
Redigerat av Anma: 07-01-2010, 15:11
|
|
|
|
|
|
|
|
07-01-2010, 16:02
|

Medlem
Antal inlägg: 6 847
Medlem sedan: 26-05-2004
Medlem nr: 3 723

|
CITAT (Anma @ 07-01-2010, 15:10)  Ok, då ska man alltså inte tro på denna professor. KolestrolDetta var intressant. Detta är också intressant. Innehållsförteckning Becel pro-activ margarin extra lightVatten, vegetabilisk olja, vegetabiliskt fett, växtsterolestral (12,5%), modifierad stärkelse, gelatin, salt (0,8%), emulgeringsmedel (lecitin, E471 mono- och diglycerider av fettsyror, av vegetabiliskt fett, E476 Polyglycerolpolyricinoleat), kärnmjölkspulver, konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, A- och D-vitaminer. Innehållsförteckning BregottGrädde, rapsolja, salt 1,2%, mjölksyrakultur, vitamin A och D. Ja, jag är ju helt klar över vad jag helst äter! Anki
--------------------
Hundar och pelargoner....... sen är man sysselsatt året om :) Huserar på södra Öland mitt album
|
|
|
|
|
|
|
|
07-01-2010, 16:09
|

Medlem
Antal inlägg: 3 767
Medlem sedan: 08-05-2005
Medlem nr: 5 714

|
Jag vet också vad jag väljer om jag nödvändigtvis vill ha något på mackorna.
Jag använder så pass lite ”smörgåsfett” att det varken gör till eller ifrån egentligen
Dessutom är Bregott mycket godare och i nödfall kan man ju använda det för att steka i också.
/Anki
--------------------
Rosor är alltid rosor om än i spruckna krus Zon 4-5 Stolt odlare av Blå bergvallmo! ;)    "Vem har sagt att man måste äta hemma i sitt kök?"/Lady Hamilton
|
|
|
|
|
|
|
|
07-01-2010, 16:12
|

Medlem
Antal inlägg: 6 847
Medlem sedan: 26-05-2004
Medlem nr: 3 723

|
Hihi.... fast jag använder bara rent smör hemma och det hyvlar jag med osthyveln  Anki
--------------------
Hundar och pelargoner....... sen är man sysselsatt året om :) Huserar på södra Öland mitt album
|
|
|
|
|
|
|
  |
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|