Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Mjölksyrning av grönsaker, Brukar ni göra det?
          Christa
          Inlägg 14-01-2010, 13:08
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          Åt en mjölksyrad gurka till lunchen och funderade på om det är någon mer än jag som brukar mjölksyrejäsa grönsaker.
           
          Citera
          2 sidor V   1 2 >  
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 19)
          Sussie F-Flower
          Inlägg 14-01-2010, 13:19
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 3 217
          Medlem sedan:
          25-03-2008
          Medlem nr: 14 814



          Jag har aldrig gjort det själv men jag är väldigt intresserad och tänker försöka mig på surkål till hösten.
          Jobbar ibland med en rysk kvinna och jag har fått lite tips av henne som jag tyvärr inte har skrivit ner. Tänkte att jag ska fråga henne igen när det blir dags...

          Vad spännande med gurka...? Har du gjort den själv? Har du "bankat och donkat" den också som man tydligen ska göra med vitkålen..? Fast vad blir det kvar av gurkan då? laugh.gif Mos? blush.gif

          Berätta gärna...
          smiley_small_hug.gif
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 14-01-2010, 13:33
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Min svärmor brukar ibland syra vitkål själv, tror inte att hon brukar "banka och donka" den.
          Hon har berättat flera gånger hur man gör men jag minns det aldrig! det vore dock spännande att prova!
          Har ni ätit kåldolmar gjorda på surkål (sarma på serbiska)? Det är jättegott!!!


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          skogstroll
          Inlägg 14-01-2010, 13:34
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 8 486
          Medlem sedan:
          19-03-2007
          Medlem nr: 9 409



          jag älskar surkål, ska försöka mig på det i höst smile.gif


          --------------------
          Zon 1
          Simrishamn
           
          Citera
          Anma
          Inlägg 14-01-2010, 13:35
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 10 260
          Medlem sedan:
          02-05-2005
          Medlem nr: 5 642



          Har aldrig ens kommit på att det finns något som heter så. Hur gör man?
          Gillar inte surkål och har aldrig funderat på varför det heter som det heter och hur man gör den. smile.gif
           
          Citera
          skogstroll
          Inlägg 14-01-2010, 13:40
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 8 486
          Medlem sedan:
          19-03-2007
          Medlem nr: 9 409



          CITAT (Anma @ 14-01-2010, 13:35) *
          Har aldrig ens kommit på att det finns något som heter så. Hur gör man?
          Gillar inte surkål och har aldrig funderat på varför det heter som det heter och hur man gör den. smile.gif


          nä det är nog många som inte gillar surkål men jag tycker det är underbart smile.gif såg på nåt trädgårdsprogram när de gjorde och det verkade ju inte alltför invecklat. Sen ska jag ha tysk korvmiddag rolleyes.gif


          --------------------
          Zon 1
          Simrishamn
           
          Citera
          Eva i Höga
          Inlägg 14-01-2010, 13:40
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 3 454
          Medlem sedan:
          12-06-2006
          Medlem nr: 7 932



          Har aldrig gjort det men har samlat på mig en massa information om hur man gör, vill gärna prova nån gång. Det är gott - och dessutom nyttigt. tummenupp.gif


          --------------------
          Eva

          En som inte gör dumheter som ung,
          gör det som gammal!
           
          Citera
          Christa
          Inlägg 14-01-2010, 13:43
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          Hinner inte berätta just nu men om ni kolla på surgurka i någon standardkokbok så brukar det finnas med. Är tydligen vanligt i Estland.

          Skall man göra det i liten skala så köper man konserveringsburkar med gummipackning. Annars köper man ett mjölksyrningskärl i lergods.
           
          Citera
          Sussie F-Flower
          Inlägg 14-01-2010, 13:47
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 3 217
          Medlem sedan:
          25-03-2008
          Medlem nr: 14 814



          CITAT (Eva i Höga @ 14-01-2010, 13:40) *
          Har aldrig gjort det men har samlat på mig en massa information om hur man gör, vill gärna prova nån gång. Det är gott - och dessutom nyttigt. tummenupp.gif


          Jaa, det är jättenyttigt!!!! yahoo.gif
          När jag var på Österåsens Hälsohem så serverades det surkål dagligen.
          Det räcker att man äter 1-2 msk om dagen så befrämjas matsmältningen avsevärt. Om jag minns rätt så handlar det om nedbrytningen av de olika sockerarterna/sockerkedjorna... ( g.gif ) ..som bara mjölksyrebakterierna kan klara av att göra...
           
          Citera
          Peztis
          Inlägg 14-01-2010, 13:56
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Christa: Fast min svärmor gjorde det i en hink på balkongen!


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera
          Gossen Ruda
          Inlägg 14-01-2010, 17:08
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 23 957
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 296



          Kan skeptikern, jag alltså, få reda på vad som är så fantastiskt med mjölksyrningen? Om det skulle påverka matspjälkningen positivt så undrar jag varför inte naturen fixat det i våra magar sen årmiljoner? Den vanliga orsaken till att man påstår att viss mat är så nyttig är oftast att ingen skulle äta den annars. Surströmming t.ex.


          --------------------
          Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです

          Straight for ever. Cogito, ergo sum.
           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 14-01-2010, 17:19
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          CITAT (Gossen Ruda @ 14-01-2010, 17:08) *
          Kan skeptikern, jag alltså, få reda på vad som är så fantastiskt med mjölksyrningen? Om det skulle påverka matspjälkningen positivt så undrar jag varför inte naturen fixat det i våra magar sen årmiljoner? Den vanliga orsaken till att man påstår att viss mat är så nyttig är oftast att ingen skulle äta den annars. Surströmming t.ex.

          Äter du fil/ yoghurt? Det är samma bakterier som i mjölksyrad mat och de stärker magens normalflora så man står emot mer illasinnade bakterier bättre. Allergier är visst ovanligare i Baltikum och andra länder där man äter mkt mjölksyrat.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 14-01-2010, 17:19
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Men naturligtvis har vi mjölksyrabakterier i tarmen! Jag ser det dels som en återgång, numera är ju t ex i praktiken all gurka inlagd i ättiksyra, mjölksyrning ger en mycket bättre smak och samma typ av konservering. Dessutom är det naturligtvis ett suveränt sätt att konservera grönsaker.

          Inom vintillverkningen är det ju t ex nu mera mycket populärt med en andra s.k. malolaktisk jäsning, där mjölksyrabakterier omvandlar b l a äppelsyra till mjölksyra, vilket ger en bättre smak på vinet.
           
          Citera
          Sussie F-Flower
          Inlägg 14-01-2010, 17:50
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 3 217
          Medlem sedan:
          25-03-2008
          Medlem nr: 14 814



          CITAT (Gossen Ruda @ 14-01-2010, 17:08) *
          Kan skeptikern, jag alltså, få reda på vad som är så fantastiskt med mjölksyrningen? Om det skulle påverka matspjälkningen positivt så undrar jag varför inte naturen fixat det i våra magar sen årmiljoner? Den vanliga orsaken till att man påstår att viss mat är så nyttig är oftast att ingen skulle äta den annars. Surströmming t.ex.


          Hihi.. Ja surströmming är nog också nyttigt men det är ju ingen grönsak... shy.gif

          Jag hittar inte mitt anteckningsblock med mina anteckningar just nu, bara broschyrer ifrån Landstinget. Skrivet av en dietist eller kostkonsulent (..eller vad dom kallar sig för..?)

          Det funkar ungefär så här:
          Mjölsyrade grönsaker bildar probiotiska bakterier. Dessa bakterier producerar mjölksyra som i sin tur sänker Ph-värdet i magen/tarmarna. Detta gör att magsäcken töms långsammare vilket gör att blodsockerstegringen går långsammare. Samt att den sura miljön inte är så trevlig för sjukdomsalstrande bakterier.
          I och med att surkålen är sur, så tar det längre tid innan kolhydraterna kan tas upp i kroppen.


          Hittat på internet vid googling:
          "Vitkål har i sig också ett lågt GI från början. Mjölksyrabakterierna sänker det ytterligare genom att ta upp sockerarterna och producera mjölksyra. Surkål är levande och de nyttiga bakterierna fortsätter att fånga upp en del av de kolhydrater vi äter och bryta ner dem."

          Det går säkert att lägga till mycket mycket mer. Det jag lade på minnet var att det var så otroligt nyttigt...
           
          Citera
          Gossen Ruda
          Inlägg 14-01-2010, 18:17
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 23 957
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 296



          Jo, bakterier gillar inte surt. Därför producerar magsäcken saltsyra som skall ta död på alla bakterier, åtminstone dom flesta. Frågan som jag aldrig fått svar på är om dessa mjölksyrebakterier överlever miljön i magsäcken?????


          --------------------
          Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです

          Straight for ever. Cogito, ergo sum.
           
          Citera
          zissi
          Inlägg 14-01-2010, 18:18
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 3 077
          Medlem sedan:
          01-05-2005
          Medlem nr: 5 640



          För länge sen gick jag en kurs i mjölksyrning av grönsaker.

          Jag gjorde flera misstag då bl.a.

          1. Köpte vanligt vitkål - skulle vara ekologisk
          2. Orkade inte banka, bonka så mycket som man skulle göra
          3. Hade svårt att hitta något utrymme hos oss som hade rätt lagringstemperatur för vitkålsburkarna (skulle stå ett antal veckor innan surkålen var klar)

          Så efter ett antal veckor började det pysa och bubbla ur burkarna och det luktade inte som det skulle.......... sick.gif unsure.gif ohmy.gif .

          Så kan det gå, men vi fick provsmaka på lite olika syrade grönsaker i början på kursen och det var mycket gott tyckte jag. Men allt kan man ju inte lyckas med i livet.... 000.gif giggle.gif


          --------------------
          Balkong- och frilandsodling i zon 3
           
          Citera
          Sussie F-Flower
          Inlägg 14-01-2010, 18:29
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 3 217
          Medlem sedan:
          25-03-2008
          Medlem nr: 14 814



          CITAT (Gossen Ruda @ 14-01-2010, 18:17) *
          Frågan som jag aldrig fått svar på är om dessa mjölksyrebakterier överlever miljön i magsäcken?????


          Det vet jag faktiskt inte.... g.gif Har inte tänkt den tanken själv...
          Fast jag gissar att dom gör det för annars borde det väl inte skrivas om att det är bra för tarmarna också...

          Ska försöka ta reda på det till 100%. yes.gif ...om inte någon annan vet, kanske..
           
          Citera
          Christa
          Inlägg 14-01-2010, 18:37
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          Tistelvinds surkål tycker jag är god så när vi inte har någon egen så köper vi den. Har köpt en annan sort som mest var seg och tråkig. De har en del annat också men vi har inte smakat deras gurkor. De mjölksyrade gurkor jag köpt har inte alls varit så goda som de hemsyrade.

          Edens blandade grönsaker är också mycket goda men den kulturen är avdödad vilket Tistelvinds surkål inte är.

          http://www.tistelvind.se/index.html

          Här står hur man gör och boktips

          www.sbteater.se/pdfer/Syrning%202007.pdf

           
          Citera
          KURT
          Inlägg 14-01-2010, 18:41
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          De överlever inte i längden i magsäcken, däremot överlever en del av dem och passerar ner i tarmen. Målet med de probiotiska bakterier som olika företag säljer är att finna mjölksyrabakterier som sedan också stannar kvar och överlever i tarmen, men det är svårare. Oftast måste man få tillskott av nya hela tiden.
           
          Citera
          Gossen Ruda
          Inlägg 14-01-2010, 19:13
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 23 957
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 296



          Misstänkte det var så, hade miljön i vårat tarmsystem varit gynnsam för dom hade dom funnits där redan. Och du zissi, det var nog inte det oekologiska ursprunget som var orsaken.


          --------------------
          Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです

          Straight for ever. Cogito, ergo sum.
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 29-07-2025, 03:58
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon