Forskarlarm om gift i odlad lax
GIFTIG FISK Höga halter PCB och dioxin har hittats i odlad lax. Foskare avråder nu från att äta odlad lax mer än någon gång i månaden.
Foto: AP
"Ät inte lax mer än en gång i månaden"
Mer än en portion odlad norsk lax i månaden är skadligt för hälsan.
Lax från Nord- och Sydamerika och Stilla Havet är mycket bättre.
Det menar amerikanska forskare som genomfört världens hittills största kartläggning av gifter i lax.
Studien baseras på 700 laxar inköpta i butiker i 16 städer i Europa och Nordamerika.
- Vi blev förvånade över att hitta så mycket gifter i odlad lax, säger Jeffrey Foran som är toxikolog vid Wisconsin-Milwaukee-universitetet i USA till Dagens Nyheter.
Lax från odlingar innehåller högre halter av giftiga organiska klorföreningar, exempelvis dioxin och PCB, än vilda laxar från Stilla Havet.
Värst var odlad lax från Skottland och Färöarna, de kan bara ätas högst en gång varannan månad, menar forskarna.
Extrem försiktighet
Livsmedelsverket kommer inte att avråda från att äta odlad lax. Anders Glynn, laboratoriechef på Livsmedelsverket, säger att den amerikanska studien baseras på en annan mätmetod än den man använder inom EU och WHO.
- Deras metod bygger på extrem försiktighet. Skulle man tillämpa den på kött skulle amerikanerna få dra ner avsevärt på sin köttkonsumtion. Vi anser att metoden som används inom EU är mer vetenskapligt relevant, säger han till aftonbladet.se.
- Resultatet att odlad lax som får marinbaserad föda från Atlanten innehåller mer gifter än viltfångad lax är egentligen inget nytt, det har man misstänkt länge.
Östersjölaxen farlig
Mats Tyskling, professor i miljökemi vid Umeå universitet, tycker att skillnaden i forskarrapporten mellan gifthalterna i den vilt levande laxen och den odlade är anmärkningsvärd. Därför det är viktigt att analysera den odlade laxens föda, säger han.
Men han betonar samtidigt att vi i Sverige har ett omvänt förhållande jämfört med resultatet i rapporten.
- Här är det istället den viltfångade laxen från Östersjön som är farlig, medan den odlade ligger långt under EU:s gränsvärden, säger han till aftonbladet
http://www.aftonbladet.se/vss/halsa/story/...,416733,00.htmlVem vågar hädanefter äta lax överhuvudtaget?
Vem vågar lita på Livsmedelsverkets försäkringar att den norska odlade laxen är ofarlig att förtära?