|
dalascrap
17-06-2010, 15:24
Har fått Fruktträdkräfta eller vad det nu heter på två unga äppelträd. det ena är rejält angripet med angrepp på nästan varje gren. Det andra har bara ett angrepp men det sitter längst ner på stammen och är ungefär 15 x 5 cm stort. Problemet med det unga trädet är att det är planterat endast någon meter från huset och måste flyttas... Jag undrar nu, är det lönt att försöka flytta det lilla trädet som endast har ett angrepp. Har nog bestämt mig för att ta bort det andra då det är ganska rejält angripet.
Är tacksam för råd!
/ Katarzyna
Hej Kräft och alla Svamsjukdom kommer med dåliga beskärning plus o väldränerad jord så man kan beskära dem för att öka luft o sol inom träd plus man ska byta jord, du kan flytta och försöka beskära plus du kan spreja med vatten som blandad med bekarbonat eller mjölk.
H: Bassam
Gossen Ruda
17-06-2010, 20:45
Strunta framför allt i Bassams råd. Cilla vet nog bäst men är träden unga är det tveksamt om det är någon idé att göra mer än att gräva upp dem och slänga dem. Kräfta går aldrig att bota men däremot kan träden leva länge med angrepp fast de blir sämre och sämre.
Suck,
Spruta mjölk på kräftangrippet träd, vissa ge sig aldrig. Suck, stön, vad tro ni komma näst ?? Jag anta det ska vara åsnamjölk ?
Jan af Lisö
18-06-2010, 09:55
Håller med Gossen Ruda, men innan du planterar nya måste du ställa dig frågan hur de smittades, så att det inte sker igen !!!
Några aspekter att fundera över (kommer säkert bättre från Cilla, men innan dess håll till godo med mina) 1. Har du träd sorter (det skriver du inget om) som drabbas lätt av kräfta (Gravensteiner, Cox Orange, TB, Janmes Grieve, Åkerö, Summered, Oranie, Ribston, Discovery, Ingrid-Marie? 2. Beskär du med icke-desinfecerade verktyg, vid fel väder, vid fel årstid ? 3. Finns det smittade träd i närheten ? 4. Vad har du för jord, är den vattensjuk, tung, har den packats tät efter planteringen ? 5. Har du fått smittade täd från plantskolan ? 6. Har du träd som inte är 100% härdiga i din växzon ?
Ta bort de gamla träden en solig och torr sommardag och bränn dem, släng dem inte i komposten eller i trädgården. De smittar !!!
Hej
Svamp sjukdom är vanligt sjukdom som man kan bötas annars vi ska ta bort 80 procent av mina växter på grund av Svamp sjukdom, om annan lyckas inte det är inte mening att alla ska inte lyckas. Obs Nu makn kan inte följa vad sa pappa eller granne nästan varje dag kommer efter många försök på hög skolor nya försslag om hur man böter sjukdom, det är inte roligtt att kasta några tusen o arbete på lufte. ### varför vi använder mjölk för att (mjölk och bikarbonat) höja PH värde men Svampen tycker om låg PH. H:Bassam
Huggorm
18-06-2010, 12:41
CITAT (Bassam @ 18-06-2010, 13:36)  Hej Svamp sjukdom är vanligt sjukdom som man kan bötas annars vi ska ta bort 80 procent av mina växter på grund av Svamp sjukdom, om annan lyckas inte det är inte mening att alla ska inte lyckas. Obs Nu makn kan inte följa vad sa pappa eller granne nästan varje dag kommer efter många försök på hög skolor nya försslag om hur man böter sjukdom, det är inte roligtt att kasta några tusen o arbete på lufte. ### varför vi använder mjölk för att (mjölk och bikarbonat) höja PH värde men Svampen tycker om låg PH. H:Bassam Jag skulle nog säga att det är mycket svårt att bota ett långt gånget svampangrepp på ett träd. Själva svampkroppen kan man nog komma åt, men mycket av svampen finns inne i trädet och den kommer man inte åt genom att pensla på mjölk. Den bidar sin tid ett tag, och utvecklar sedan en ny kropp
Jag håller med Gossen Ruda, Jan och Huggorm, som har rätt om kräftan. Den är systemisk, allt tyder på det hittills. Den praktiska erfarenheten hos oss som bevakat kräftans förlopp i många träd hittills är att ett äldre träd kan leva länge med den, och att kräftan kan bli mer eller mindre aktiv i en individ, och till och med bli passiv. Men den finns alltid i ett träd som fått första såret.
Jag skulle inte lägga någon energi på ett ungt, smittat träd. Ett äldre träd kan ge mängder av skönhet och frukt i många år, men ett ungt ger sällan någon glädje. Det utvecklar sällan sin krona till något som kan likna ett vackert äppelträd, men det tar platsen där ett friskt träd med framtid kan ställas, och det är en smitthärd till alla andra lövträd.
Jans inlägg med tips om hur du ska göra för att undvika mer kräftsmittade träd är bra. Berätta gärna hur du gör eller fråga mer om du vill ha tips på en mindre kräftsmittad trädgård!
Hej
man kan göra någonting om man vill så: på vinter och Höst: 1 beskära skadad delar och bränna dem. 2 skrapa skada området och behandla den med T sprit. 3 döda träd ta bort och bränna. 4 när blad fälla på marken spreja på material som har Cu eller på vinter olja som blandad med material som in håller CU. på vår och sommar: 1 skrapa skadad området till friska ved och måla den på T sprit. 2 alla material som använda måste lägga i T Sprit. 3bekämpa insekter special som suga som lus. 3 spreja träd före att öppna knopar på bekämpning material som innehåller Cu.
Obs Varför jag säger mjölk på grund att den biligt och vanligt med miljö.
H: Bassam
Kräftan är en av vår tids största utmaningar för att behålla äldre fruktträdgårdar och för att få yngre fruktträd att ta sig och få lång framtid i våra trädgårdar.
Jag måste tyvärr säga att av det jag förstår av Bassams råd i denna fråga så måste jag helt avråda.
Generellt gäller att
- starkt ifrågasätta unga träd som fåpr kräfta. Det ska finnas mycket speciella skäl att behålla dem - träd som inte har en framtid men som den tid de lever är smitthärdar.
- plantera på ställen och på sätt som minskar trädens benägenhet att få kräfta
- undvika sorter som lätt får kräfta och i första hand sätta de som har mer motståndskraft
- lägga energi på kunnig beskärning, att lära sig själv i första hand och i andra hand låta certifierade, kunniga beskärare göra det
Hej
I alla fall kan man bestämma själv vad ska göra , efter den här informationen .
H: Bassam
Jan af Lisö
21-06-2010, 14:02
Verkar att TS har skrivit sin (intressanta) fråga och försvunnit från Forumet. Jag hade hoppats på svar/kommentarer kring mina frågor/råd. Frågan tycker jag är generellt intressant för det måste väl vara ett vanligt problem.
Ja problemet är vanligt och det är i mitt tycke ett stort problem. Visserligen inte i vidare bemärkelse, dvs vi överlever även om vi har kräfta i träden. Men felbehandling av gamla liksom nyplanterade träd gör att trädparkerna i våra trädgårdar vad gäller äpple inte kommer att bli gamla, säg 100 år, i framtiden. Mer snarlikt 20 år. Och det är synd!
Också ett av de skäl till att jag en gång började utbilda mig om fruktträdvård. Jag såg stymnpningar och kräftsår och tänkte att dessa kanske hörde samman.
Hej
Du ska lära dig att finns sjukdom som kommer från: 1miljö. 2 näring. 3svamp 4 bakterie 5 virus, 6 insekter. om du vet vilken orsak till sjukdom, det är bli lätt att böta dem för att nästan alla grupp sjukdom har samma behandlig också bakterie. H: Bassam
Gossen Ruda
23-06-2010, 07:49
CITAT (Bassam @ 23-06-2010, 02:03)  Hej
Du ska lära dig att finns sjukdom som kommer från: 1miljö. 2 näring. 3svamp 4 bakterie 5 virus, 6 insekter. om du vet vilken orsak till sjukdom, det är bli lätt att böta dem för att nästan alla grupp sjukdom har samma behandlig också bakterie. H: Bassam Och du skall lära dig att fruktträdskräfta är orsakad av en parasitsvamp, och den är ALDRIG behandlingsbar. Man kan minska skadorna med olika åtgärder men man får aldrig bort sjukdomen. Läs på.
CITAT (Bassam @ 23-06-2010, 02:03)  .....om du vet vilken orsak till sjukdom, det är bli lätt att böta dem ....... H: Bassam Du vara geni Bassarn, vi böta kräftan med en rejäl ordningsbot så den kanske ge sig iväg !!! Annars så är det stollpiller som gälla !!! Genialt, Sickan, genialt !!!
Hej Idag kan man inte säga aldrig, man kan bara säga aldrig om behåller sig på gamla informationen, vad tror ni om jag hade kräft sjukdom ska jag borta alla växter som skada, det är slarvig jobb, som jag inte kan respektera, men kan isolera skada växter och ger dem alla metoder som finns.
Obs
Kutas vi måste respektera varandra även om det kommer fel ord, men duktig man förstår från hän|visning.
orsak till den här sjukdomen Bakterie som heter ( Erwinia amylovera ) men kan bekämpa genom : 1 bekämpa alla insekter som finns på träd. 2 på stora grenar som skadad skrapa skada områndet och behandla med (komponent kvick|silver + Glycerin + vatten) . 3 ta bort unga grenar som skadad och bränna dem.. 4 kan man spreja på bekämpning material mot Bakerie 3 gångar under blomning tid.
H: Bassam
Gossen Ruda
23-06-2010, 19:30
Bassam, tyvärr måste jag framhärda att du är lika dålig på trädsjukdomar som på svenska. Läs och lär: Fruktträdskräfta
Ja, fruktträdkräftan och lövträdkräftan (som är samma, Nectria Galligena) kan inte behandlas på effektivt sätt för närvarande. Det pågår tester med bakterier men det var ett tag sedan jag såg nya forskningsresultat (vilket inte innebär att de inte finns).
Däremot tycker jag att man är alltför pessimistisk om att stärka träden att klara att ha kräftan. Öka tillväxten genom jordluckring, ev förbättring med gödsel och nya markväxter under ett par år, samt stödvattning också av äldre träd några gånger under sommaren. Samt att upphöra med gräsmattegödsel och all gödsling efter midsommar. Och att med äldre träd antingen helt upphöra med beskärningen under 5-10 år, eller bara beskära det som kräftan ändå tar och alltid i JAS, dvs sensommaren.
Kvicksilver Bassam, det hoppas jag att vi upphört med till och med i febertermometrarna. Används det där du odlar? Och inställningen till att alla insekter i träd ska bekämpas, den måste jag nog säga är missledande. I extrema stadsmiljöer finns mycket få insekter i träden (dvs de har "bekämpats" av en steril miljö och avgaser) och det finns inga träd som kräver så stora insatser för att leva, och ändå lever kortare liv än de gör i en mer mångartig och insektsrik miljö.
Vi måste lära oss att bli vän med krypen, flygen och svamparna. Och lura dem när de är som mest lättlurade, och lära oss vad det är som stärker de växter som vi vill ska få så små skador som möjligt.
Men om man ser varje lus som en som måste bekämpas och som förstör den dröm om skönhet, ro och trädgårdsfrid så är det bättre att låta trädgården skäta sig helt själv och sätta de egna odlingarna i krukor på altan. Där kan man styra något bättre, och dessutom bara dra upp, slänga och ersätta det som angrips. (Själv har jag odlat upp närapå varje bra hörn i trädgården, som dessutom har en vild flora osm jag gillar, så nu blir det mängder av just sådana krukor...)
Gossen Ruda
23-06-2010, 20:05
Angående kvicksilver: Kvicksilverförbud. Kors i taket, där har jag och Kemi samma uppfattning, det händer fast mycket sällan.  Tillägg: Fast Cilla, det beror nog lite på omgivningen. Finns det andra kräftangripna träd i närheten kan man lika gärna behålla sina kräftodlingar men finns det friska så är det kanske bäst att försiktigt ta bort det angripna.
CITAT (Gossen Ruda @ 23-06-2010, 21:05)  Tillägg: Fast Cilla, det beror nog lite på omgivningen. Finns det andra kräftangripna träd i närheten kan man lika gärna behålla sina kräftodlingar men finns det friska så är det kanske bäst att försiktigt ta bort det angripna. Ja, det är en ständig fråga. Kräftan sprider sig hur långt som helst, men samtidigt spelar det roll om det smittade trädet står tio eller hundra meter bort. Jag är i många trädgårdar med friska träd som är omgivna av smittade, och jag tror att närheten till andra smitthärdar + beskärningstyp + sort är det som spelar störst roll för smittspridning.
Hej Gosse det är min fel att diskutera med dig för att du är gammaldag människa-
Obs
det är fel att ger högre informationen for dig som har liten råd om trädgård , tillexempel alla människor är idag mot kemi bekämpning , men du står med ( roundupp ) hela tiden, jag ber dig gå och läsa mera för att du kan förstår vad jag skriver , det är inte fel att du kan säga att du vet ingenting , jag har flera trädgård kursar men samma du kan inte komma på kursen och tappa tiden på någon som kan inte förstår , det är sista tiden svara på dig och jag hoppas om du ska inte läsa vad jag skriver fram tiden.
H:Bassam
Huggorm
25-06-2010, 06:15
CITAT (Bassam @ 25-06-2010, 01:50)  Hej Gosse det är min fel att diskutera med dig för att du är gammaldag människa-
Obs
det är fel att ger högre informationen for dig som har liten råd om trädgård , tillexempel alla människor är idag mot kemi bekämpning , men du står med ( roundupp ) hela tiden, jag ber dig gå och läsa mera för att du kan förstår vad jag skriver , det är inte fel att du kan säga att du vet ingenting , jag har flera trädgård kursar men samma du kan inte komma på kursen och tappa tiden på någon som kan inte förstår , det är sista tiden svara på dig och jag hoppas om du ska inte läsa vad jag skriver fram tiden.
H:Bassam Jag tycker inte heller om roundup, men det är bättre än kvicksilver i alla fall
CITAT (Bassam @ 25-06-2010, 01:50)  Hej Gosse det är min fel att diskutera med dig för att du är gammaldag människa- ......... H:Bassam Nu ha stollpiller- och kvicksilverentusiasten börja gå till personangrepp !!! Men klart, vi som inte tro på dessa metoder måste räknas som gammaldags och ha lika svårt att ta till oss nytt som Bassarn att ta till sig svenska språket (Bassarn ha ju vara på detta forum i 4 år, påstå sig vara universitetsstudet, så det vara dags att börja stava rätt)
Hej Ni som hälper mig att skriva men det är inte lätt att ger prestanda bra på andra språk, men jag kämpar minst 2 timmar varje dag.
H:Bassam
Gunilla T
28-06-2010, 21:24
Hej Bassam!
Fortsätt du och skriv och bry dig inte om elakheterna. Det är mycket dåligt att göra sig lustig över någon annans språksvårigheter, i synnerhet om man själv skriver dålig svenska.
Gossen Ruda
30-06-2010, 08:32
När argumenten tryter är det dags att ta till personangreppen, så brukar det gå till här. Vad jag reagerar mot i Bassams fall är han är helt fel ute i diagnos och därmed också i behandling. Faktafel måste få påpekas så att inte felaktig behandling används. Kvicksilver!!!!!!!
Beträffande Bassams och andra invandrares språkbruk så skall man givetvis inte använda detta mot dem men i det här fallet börjar jag undra. Ibland är Bassam bara svår att förstå men ibland blir jag även tveksam om han förstår frågorna som ställs här, detta pga alla huvudlösa svar. Möjligen använder han ett översättningsprogram åt båda hållen och då förstår jag bättre varför det blir fel. Det är i så fall kanske bättre att stoppa undan hjälpsamheten och bara läsa för att lära.
Hej
Tack Gunilla T.
H:Bassam
dalascrap
18-08-2010, 21:37
Hej alla hjälpsamma människor  . Jag har tagit till mig av era råd och era funderingar. Vad gäller trädens miljö vet jag väldigt lite. Vi flyttade hit i november och jag kan inte trädgårdens historia mer än de jag fått av tidigare ägare som planterat båda ungträden. De andra träden har faktiskt inga synliga angrepp (aktiva) av trädkräfta. Deras snittytor har läkt fin och de är till åren komna men bär mkt frukt fortfarande. Jag tror att de äppelträden som är nysatta är både för angripna för att behålla samt av veka sorter. Jag har därför beslutat att ta bort båda. Jag går nog på Cillas linje att det inte är någon mening att ödsla tid och kraft och framförallt omsorg på träd som förmodligen kommer att dras med problem en lång tid framöver. Har dock fått mkt att tänka på vad gäller nyplantering. Kommer inte att sätta några nya frukträd på några år för att se lite mer hur trädgården beter sig.... Tack än en gång alla! MVH/ Kasia
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|