Full version: Den hemlige kocken
Sidor: 1, 2
Christa
Boken "Den hemlige kocken" har sålts i massor och Mats-Eric Nilsson åker runt och håller föredrag i ämnet.

Varför har den väckt så stort intresse?

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9170373159

Anki på Öland
Antagligen för att folk i gemen inte hade en aning om hur mycket skit som numera blandas i vår mat!
Christa
CITAT (Anki på Öland @ 07-10-2010, 09:21) *
Antagligen för att folk i gemen inte hade en aning om hur mycket skit som numera blandas i vår mat!


Det är dock flera som skrivit om det tidigare. Kan det vara så att det låg i tiden?

Har också funderat på om det har något med den enkla utformningen av boken att göra.

Solstorm
Nu ligger det ju nära till hands att fråga. Hur går det med din bok Christa?
*Stintan*
CITAT (Christa @ 07-10-2010, 09:25) *
Det är dock flera som skrivit om det tidigare. Kan det vara så att det låg i tiden?

Har också funderat på om det har något med den enkla utformningen av boken att göra.


Men då har det väl helt enkelt inte uppmärksammats på samma sätt tidigare. Möjligtvis och förhoppningsvis har folk blivit mer intresserade av vad för skit som finns i maten än dom var tidigare. "Den hemlige kocken" har ju uppmärksammats både i TV och andra medier + alla andra matprogram på TV där man propagerar för renare sundare mat. Självklart är det enklare att ta till sig sådant som är lättbegripligt. Dessutom framstår ju författaren som mycket trovärdig vilket kanske inte alla verkat som tidigare höjt sin röst om detta.
Piccante
Väldigt lite av det som stod i boken var nytt. Men precis som med klimatförändringar som varit kända sedan 1960-talet krävdes det en expresident med stort anseende för att folk skulle ta det på allvar. Många larm avfärdas lätt som dålig forskning, sensationsjournalistik och hysteriska miljömuppars fantasier. Allmänheten tar inte till sig budskap förrän tillräckligt många har upprepat det.
Solstorm
CITAT (Markus_H @ 07-10-2010, 11:45) *
Allmänheten tar inte till sig budskap förrän tillräckligt många har upprepat det.


Stämmer. Och om en lögn upprepas tillräckligt många gånger så blir den till slut sann. Det allra mesta som sägs är kanske sant vid något tillfälle wink.gif
*Stintan*
CITAT (Solstorm @ 07-10-2010, 11:52) *
Stämmer. Och om en lögn upprepas tillräckligt många gånger så blir den till slut sann. Det allra mesta som sägs är kanske sant vid något tillfälle wink.gif


Så det är en lögn att det finns på tok för mycket onödiga kanske skadliga tillsatser i maten?
Solstorm
Nej, det är inte lögn, men i början när de användes så ansågs de antagligen inte skadliga. Det kanske rent av ansågs som hälsosamt att det ökade hållbarheten hur länge som helst och att man inte skulle riskera äta mat som blivit dålig.

För att inte tala om vilka matfetter som är skadliga och vilka som är hälsosamma. Där tycker jag att det ändras för jämnan vad som är sant.
Anma
CITAT (Solstorm @ 07-10-2010, 12:10) *
För att inte tala om vilka matfetter som är skadliga och vilka som är hälsosamma. Där tycker jag att det ändras för jämnan vad som är sant.

På tal om matfetter. Var på föreläsning om smärta hos en läkare igår. Hon pratade bland annat om att kost med mindre omega 6 och mer omega 3 skulle kunna vara smärtlindrande för kronisk smärta. Finns inga vetenskapliga bevis för detta ännu däremot.

För att få i sig mer omega 3 skulle man äta mer fisk och vilt och för att undvika omega 6 ska man äta mindre av spannmål och sånt.
LCHF gav hon inget för, så dieten var verkligen inte någon sådan variant.
Hon tyckte heller inte att man skulle trycka i sig en massa hälsokost med omega 3, det skulle man få i sig naturligt från maten.
Sill och ägg till frukost varje morgon till exempel.
Jag ska testa ett tag nu och se om det ger effekt.
*Stintan*
CITAT (Anma @ 07-10-2010, 12:27) *
På tal om matfetter. Var på föreläsning om smärta hos en läkare igår. Hon pratade bland annat om att kost med mindre omega 6 och mer omega 3 skulle kunna vara smärtlindrande för kronisk smärta. Finns inga vetenskapliga bevis för detta ännu däremot.

För att få i sig mer omega 3 skulle man äta mer fisk och vilt och för att undvika omega 6 ska man äta mindre av spannmål och sånt.
LCHF gav hon inget för, så dieten var verkligen inte någon sådan variant.
Hon tyckte heller inte att man skulle trycka i sig en massa hälsokost med omega 3, det skulle man få i sig naturligt från maten.
Sill och ägg till frukost varje morgon till exempel.
Jag ska testa ett tag nu och se om det ger effekt.


Vad var det i den kosten då som skiljde den från LCHF skulle vara intressant att få veta.
Anma
CITAT (*Stintan* @ 07-10-2010, 13:51) *
Vad var det i den kosten då som skiljde den från LCHF skulle vara intressant att få veta.

Hon presenterade inte någon speciell kost, bara att man ska minska ner på mat med mycket omega 6 och öka på intag av omega 3.
Minska på spannmål, pasta och sånt och öka på fisk och vilt.
I dagens mat finns det alldeles för mycket omega 6 och alldeles för lite omega 3. Omega 3 försvinner tydligen i processerad mat, och även kött som är uppvuxen med spannmål, vilket ju i princip all kött förutom vilt är.
Det värsta margarinet på marknaden med tanke på detta är Becel som innehåller massor av omega 6.
Smör eller bregott är bäst.
Det var en 2 timmars föreläsning och detta berörde hon kanske i 5 minuter på sin höjd.

Teorin är att omega 6 ökar på aktiviteten i smärtreceptorerna medan omega 3 minskar dem.
Det var en mycket intressant föreläsning, om hur smärta fungerar.
*Stintan*
Låter ju verkligen inte långt från LCHF i mina öron.
Anma
CITAT (*Stintan* @ 07-10-2010, 14:30) *
Låter ju verkligen inte långt från LCHF i mina öron.

Att minska och utesluta är väl den stora skillnaden.
Christa
CITAT (Solstorm @ 07-10-2010, 10:38) *
Nu ligger det ju nära till hands att fråga. Hur går det med din bok Christa?


Jag skrev ganska mycket förra hösten men jag mådde inte bra av att vara stilla så mycket så jag bestämde mig för att jobba mer med min hälsa först.

Funderar också på hur jag skall lägga upp den och vilken målgrupp jag i första hand skall rikta mig till. Den hemlige kocken är ju bara en massa text rätt upp och ner utan en enda bild och den har ju tydligen funkat ändå. Den och efterföljaren har sålts i över 250.000 ex.

Blodsockerblues är mer vetenskapligt upplagd och har en mer välbearbetad layout men första gången jag läste den så tyckte jag det var så mycket fakta så det var lite svårt att få grepp om den. Den har i för sig också sålt bra men jag inte hur många ex. Alla som köpt den kanske inte heller har läst den ordentligt.

Jag lyssnade på ett föredarag av Ann-Marie Schröder i början av 90-talet som hade skrivit en liknande bok som Den hemlige kocken men hon slog inte igenom alls lika bra.

Själv har jag läst innehållsförteckningen ända sedan jag flyttade hemifrån 1978. Har försökt undvika tillsatser och t ex köpt GB gammaldags vanilj som saknar tillsatser. En glasstårta jag tittade på i mitten av 80-talet innehöll 15 e-ämnen!

Karboxymetylcellulosa fanns i saft och tvättmedel. I hostmedicinen jag fick också.
Anki på Öland
CITAT (Anma @ 07-10-2010, 12:27) *
..............kost med mindre omega 6 och mer omega 3 skulle kunna vara smärtlindrande för kronisk smärta.................

Kan det vara för att Omega 3 är inflammationshämmande och Omega 6 inflammatoriskt?
Anma
CITAT (Anki på Öland @ 07-10-2010, 21:13) *
Kan det vara för att Omega 3 är inflammationshämmande och Omega 6 inflammatoriskt?

Jo, säkerligen.
Christa
Är det någon av er som läst "Den hemlige kocken"?

CITAT (Markus_H @ 07-10-2010, 11:45) *
Väldigt lite av det som stod i boken var nytt. Men precis som med klimatförändringar som varit kända sedan 1960-talet krävdes det en expresident med stort anseende för att folk skulle ta det på allvar. Många larm avfärdas lätt som dålig forskning, sensationsjournalistik och hysteriska miljömuppars fantasier. Allmänheten tar inte till sig budskap förrän tillräckligt många har upprepat det.


Ja det gäller nog att ligga rätt i tiden om man skall bli lyssnad på. Det måste ju känna rätt snopen för dem som skrivit en bok och inte fått något särskilt genomslag och så skriver någon annan något liknande tio år senare och får hur mycket gensvar som helst.
Anma
CITAT (Christa @ 07-10-2010, 21:30) *
Är det någon av er som läst "Den hemlige kocken"?

Jag har, både den och efterföljaren Äkta vara. Har båda i pocketform här hemma.
Christa
CITAT (Anma @ 07-10-2010, 21:33) *
Jag har, både den och efterföljaren Äkta vara. Har båda i pocketform här hemma.


Tyckte du den var bra?

Lättläst?

Vad var det som gjorde att du köpte den första?

Vad var mest intressant?
Anma
Köpte den andra först, Äkta vara. Ögonen fastnade på tomaten på framsidan och jag läste lite på baksidan och köpte den.Nu var det ett tag sen jag läste den, ett år kanske, så jag blandar ihop böckerna, men de var läsvärda, fast ibland lite träliga att läsa. På mig hade de den effekten att jag köper mycket mindre processerad mat. Fast nu har jag börjat att läsa mindre på innehållsförteckningen igen. Skulle kanske behöva läsa om dem.
Hemliga Kocken köpte jag när jag läst ut den andra, mest för att det refererades till den i Äkta vara. Minns att mycket var upprepningar i böckerna.
Monica M zon 4
Jag har läst alla böckerna också. Även den sista, Döden i grytan. Lättlästa och lätta att förstå. Jag kände till en hel del sen tidigare men en del blev rena aha-upplevelsen. Är ännu kritiskare när jag handlar och tänker efter noga om det finns bättre alternativ. Köper alltid krav-märkt om jag har möjlighet och undviker halvfabrikat.
Christa
CITAT (Anma @ 07-10-2010, 21:43) *
Köpte den andra först, Äkta vara. Ögonen fastnade på tomaten på framsidan och jag läste lite på baksidan och köpte den.Nu var det ett tag sen jag läste den, ett år kanske, så jag blandar ihop böckerna, men de var läsvärda, fast ibland lite träliga att läsa. På mig hade de den effekten att jag köper mycket mindre processerad mat. Fast nu har jag börjat att läsa mindre på innehållsförteckningen igen. Skulle kanske behöva läsa om dem.
Hemliga Kocken köpte jag när jag läst ut den andra, mest för att det refererades till den i Äkta vara. Minns att mycket var upprepningar i böckerna.


Vad är det som gör den trälig att läsa? Den informationen skulle vara mycket värdefull för mig som själv skriver en bok.

Om du eller någon annan har något exempel på en faktabok som har ett mer tilltalande upplägg så är det också intressant.

malcolm
Läsken är inte densamma sedan Cyklamat förbjöds och det fanns en saft som hette Rymd som också försvann i och med detta, speciellt den med citronsmak älskade jag. giggle.gif

Vad är LCHF?
Whiskuchi
CITAT (Christa @ 07-10-2010, 21:30) *
Är det någon av er som läst "Den hemlige kocken"?

Ja.
Anma
CITAT (Christa @ 08-10-2010, 08:33) *
Vad är det som gör den trälig att läsa? Den informationen skulle vara mycket värdefull för mig som själv skriver en bok.

Om du eller någon annan har något exempel på en faktabok som har ett mer tilltalande upplägg så är det också intressant.

Som sagt så var det ett tag sedan jag läste dem, så jag minns inte vad som var träligt, minns bara att vissa kapitel hoppades jag bara skulle ta slut fort som sjutton. Kan hända att det var återupprepningarna från den andra boken, eller något. Ska bläddra lite och kolla om jag kommer på det.

CITAT (malcolm @ 08-10-2010, 09:18) *
Läsken är inte densamma sedan Cyklamat förbjöds och det fanns en saft som hette Rymd som också försvann i och med detta, speciellt den med citronsmak älskade jag. giggle.gif

Vad är LCHF?

LCHF (low carb high fat) är en diet där man utesluter kolhydrater och äter mer fett och proteiner. Enkelt uttryckt.
Anki på Öland
CITAT (Anma @ 08-10-2010, 10:23) *
...............LCHF (low carb high fat) är en diet där man utesluter kolhydrater och äter mer fett och proteiner.....

Inte utesluter kolhydrater, det går inte, men minimerar! Och mer proteiner än tidigare äter jag inte.
Anki

Det låter lite dramatiskt annars som om man sitter och äter köttbitar med smör på eller så.....
Anma
CITAT (Anki på Öland @ 08-10-2010, 11:07) *
Inte utesluter kolhydrater, det går inte, men minimerar! Och mer proteiner än tidigare äter jag inte.
Anki

Det låter lite dramatiskt annars som om man sitter och äter köttbitar med smör på eller så.....

Utesluter går ju inte, det har du rätt i. Då skulle man få överleva på olja tror jag. smile.gif
Men jag åt mer kött när jag körde LCHF.
Christa
CITAT (Whiskuchi @ 08-10-2010, 10:19) *
Ja.


Vad tyckte du om den?
Whiskuchi
CITAT (Christa @ 08-10-2010, 17:57) *
Vad tyckte du om den?

Inget vidare. Jag blir lätt anti när det gäller hypade böcker och personer, dessutom (och ja jag vet att det är en usel anledning att ogilla boken) tycker jag att någon som - om han lever som han lär - äter så nyttigt och undviker E-nummer och tillsatser borde se sundare ut än Mats-Eric Nilsson whistling.gif
Plus att jag tycker det är löjligt att försöka skrämma upp folk för alla E-nummer när oerhört många av dem helt enkelt är förkortningar för helt naturliga ämnen.
Christa
CITAT (Whiskuchi @ 08-10-2010, 18:46) *
Inget vidare. Jag blir lätt anti när det gäller hypade böcker och personer, dessutom (och ja jag vet att det är en usel anledning att ogilla boken) tycker jag att någon som - om han lever som han lär - äter så nyttigt och undviker E-nummer och tillsatser borde se sundare ut än Mats-Eric Nilsson whistling.gif
Plus att jag tycker det är löjligt att försöka skrämma upp folk för alla E-nummer när oerhört många av dem helt enkelt är förkortningar för helt naturliga ämnen.


Vad i hela friden är "hypade" för något?

Nej jag tror inte heller att orsaken till sjukdom i första hand ligger hos tillsatserna. Jag tror dock att en del av dem kan orsaka problem. Jag är allmänt misstänksam mot en massa jox i maten och undviker tillsatser. Även de som är naturliga kan innehålla otrevliga saker. Tror det var guarkärnmjöl från Kina som innehöll någon giftig substans. Det upptäcktes i någon kontroll men många hade redan ätit upp livsmedel men denna.

Christa
CITAT (Anma @ 07-10-2010, 12:27) *
På tal om matfetter. Var på föreläsning om smärta hos en läkare igår. Hon pratade bland annat om att kost med mindre omega 6 och mer omega 3 skulle kunna vara smärtlindrande för kronisk smärta. Finns inga vetenskapliga bevis för detta ännu däremot.

För att få i sig mer omega 3 skulle man äta mer fisk och vilt och för att undvika omega 6 ska man äta mindre av spannmål och sånt.
LCHF gav hon inget för, så dieten var verkligen inte någon sådan variant.
Hon tyckte heller inte att man skulle trycka i sig en massa hälsokost med omega 3, det skulle man få i sig naturligt från maten.
Sill och ägg till frukost varje morgon till exempel.
Jag ska testa ett tag nu och se om det ger effekt.


Låter lite märkligt. Spannmål är framförallt en kolhydratkälla och fisk och vilt är huvudsakligen proteinkällor. Skall man ersätta spannmål borde det vara med en bättre kolhydratkälla om man inte äter för lite protein i sin nuvarande kost.

Mer kålrötter, vitkål och morötter är rimligare om man skall ersätta spannmål. Fetthalten i spannmål är låg.

Vad heter läkaren? Skall kolla på nätet om det står något om hennes föreläsningar.
Anma
CITAT (Christa @ 09-10-2010, 09:05) *
Låter lite märkligt. Spannmål är framförallt en kolhydratkälla och fisk och vilt är huvudsakligen proteinkällor. Skall man ersätta spannmål borde det vara med en bättre kolhydratkälla om man inte äter för lite protein i sin nuvarande kost.

Mer kålrötter, vitkål och morötter är rimligare om man skall ersätta spannmål. Fetthalten i spannmål är låg.

Vad heter läkaren? Skall kolla på nätet om det står något om hennes föreläsningar.

Nej tror inte att det står något om hennes föreläsningar på nätet.
Vad är det som låter märkligt? Att spannmål innehåller mycket omega 6 och att omega 3 försvinner i industriellt uppfödda djur som växer upp med främst spannmål och födokälla?
Eller att fisk och vilt innehåller mer av omega 3 och mindre av omega 6?

Hon gav inte några kostråd direkt, vad hon gjorde var att tala om vilka livsmedel innehåller mycket av omega 3 och vilka som innehåller mycket omega 6.

Det är ju så att dagens människor får i sig 10 gånger mer omega 6 än omega 3. Fast egentligen ska det vara en balans mellan dessa fetter för att det ska vara bra.

Denna föreläsning handlade endast om smärta och smärtans mekanismer och detta med omega3/omega6 var hon noga med att hon över huvud taget inte gick in på något annat angående det förutom just ur smärtsynpunkt. Kronisk smärta alltså.
Christa
CITAT (Anma @ 09-10-2010, 10:00) *
Nej tror inte att det står något om hennes föreläsningar på nätet.
Vad är det som låter märkligt? Att spannmål innehåller mycket omega 6 och att omega 3 försvinner i industriellt uppfödda djur som växer upp med främst spannmål och födokälla?
Eller att fisk och vilt innehåller mer av omega 3 och mindre av omega 6?

Hon gav inte några kostråd direkt, vad hon gjorde var att tala om vilka livsmedel innehåller mycket av omega 3 och vilka som innehåller mycket omega 6.

Det är ju så att dagens människor får i sig 10 gånger mer omega 6 än omega 3. Fast egentligen ska det vara en balans mellan dessa fetter för att det ska vara bra.

Denna föreläsning handlade endast om smärta och smärtans mekanismer och detta med omega3/omega6 var hon noga med att hon över huvud taget inte gick in på något annat angående det förutom just ur smärtsynpunkt. Kronisk smärta alltså.


Oḱey jag tror också att det bra att utesluta spannmål om du har värk men vad skall du äta istället? Jag trodde du menade att du skulle äta fisk och kött istället.
Anma
CITAT (Christa @ 09-10-2010, 10:22) *
Oḱey jag tror också att det bra att utesluta spannmål om du har värk men vad skall du äta istället? Jag trodde du menade att du skulle äta fisk och kött istället.

Inte utesluta, men äta mindre av det.

Man ska sträva efter en balans mellan intag av omega 6 och omega 3, inte att utesluta det ena eller det andra.

Hittade detta med en sökning på google. Det kanske ger lite klarhet i hur läkaren tänker?
Christa
CITAT (Anma @ 09-10-2010, 11:26) *
Inte utesluta, men äta mindre av det.

Man ska sträva efter en balans mellan intag av omega 6 och omega 3, inte att utesluta det ena eller det andra.

Hittade detta med en sökning på google. Det kanske ger lite klarhet i hur läkaren tänker?


Om man äter så mycket mindre av något så att det har någon betydelse för hälsan så måste man ju äta mer av något annat om man inte vill gå ner i vikt förståss.
Anma
CITAT (Christa @ 09-10-2010, 12:28) *
Om man äter så mycket mindre av något så att det har någon betydelse för hälsan så måste man ju äta mer av något annat om man inte vill gå ner i vikt förståss.

Jamen det är väl bara tt äta mer av det man tycker är gott av det som inte innehåller så mycket omega 6. Du gör det krångligare än vad det är, eller är det bara så jag uppfattar det?

Frukost med mindre omega 6 är till exempel ägg och sill istället för smörgås med ost.
Christa
CITAT (Anma @ 09-10-2010, 12:31) *
Jamen det är väl bara tt äta mer av det man tycker är gott av det som inte innehåller så mycket omega 6. Du gör det krångligare än vad det är, eller är det bara så jag uppfattar det?

Frukost med mindre omega 6 är till exempel ägg och sill istället för smörgås med ost.


Ägg och sill innehåller ju inte så mycket kolhydrater vilket innebär att man i så fall har bytt från en kolhydratkälla till proteiner och fett. Hur det funkar beror ju förståss på vilka kolhydratkällor man har f öv till frukosten.

Frukost är den tid på dagen då kroppen har störst behov av kolhydrater.

Det är väääldigt lite fett i spannmål. Havre lite mer men det är ju inte så vanligt i bröd.

Min kropp har krånglat mer än lovligt så jag har provat det mesta. Har provat att äta mer fett och protein till frukost men det blev inte bra alls så nu är jag tillbaka på kolhydrater men den enda spannmål jag äter är mitt eget hembakade surdegsbröd med hela korn och det äter jag på morgonen. Ingen mer spannmål annat än i nödfall. Jag jäser brödet i två dygn.
Anma
CITAT (Christa @ 09-10-2010, 12:54) *
Ägg och sill innehåller ju inte så mycket kolhydrater vilket innebär att man i så fall har bytt från en kolhydratkälla till proteiner och fett. Hur det funkar beror ju förståss på vilka kolhydratkällor man har f öv till frukosten.

Frukost är den tid på dagen då kroppen har störst behov av kolhydrater.

Det är väääldigt lite fett i spannmål. Havre lite mer men det är ju inte så vanligt i bröd.

Min kropp har krånglat mer än lovligt så jag har provat det mesta. Har provat att äta mer fett och protein till frukost men det blev inte bra alls så nu är jag tillbaka på kolhydrater men den enda spannmål jag äter är mitt eget hembakade surdegsbröd med hela korn och det äter jag på morgonen. Ingen mer spannmål annat än i nödfall. Jag jäser brödet i två dygn.

Jo, men nu var det frågan om livsmedel med mindre omega 6, inte om sammansättning fett/protein/kolhydrater.
Christa
CITAT (Anma @ 09-10-2010, 13:10) *
Jo, men nu var det frågan om livsmedel med mindre omega 6, inte om sammansättning fett/protein/kolhydrater.


Suck, jag ger upp. Prova du så kan du väl berätta sedan hur det gick.
Anma
CITAT (Christa @ 09-10-2010, 13:20) *
Suck, jag ger upp. Prova du så kan du väl berätta sedan hur det gick.

Ja, ge upp du. Jag ska prova. Har ju ätit enligt GI och LCHF med gott resultat förut så att minska på kolhydrater genom att minska på spannmålsmat är inget problem för mig.
Christa
CITAT (Anma @ 09-10-2010, 13:24) *
Ja, ge upp du. Jag ska prova. Har ju ätit enligt GI och LCHF med gott resultat förut så att minska på kolhydrater genom att minska på spannmålsmat är inget problem för mig.


Vad fick du för resultat? Blev de lika bra med båda kosthållningarna? Varför slutade du om det gav så bra resultat?
Anma
CITAT (Christa @ 09-10-2010, 13:27) *
Vad fick du för resultat? Blev de lika bra med båda kosthållningarna? Varför slutade du om det gav så bra resultat?

Dels gick jag ner i vikt, viket var primära orsaken till att jag öht testade.
Dels mådde jag bra under tiden med dieterna.
LCHF tyckte jag var bättre för där var det inget man behövde hålla koll på att efter så och så lång tid skulle man tillsätta dittan och dattan.
Men jag slutade för att det blev för krångligt att hålla på när man ensam i hushållet ska äta på ett visst sätt och för att vi äter lunch ute ofta och det var svårt med kolhydratfattig alternativ.
Däremot tänker jag fortfarande på att inte överkonsumera kolhydrater, även om det slinker ner en och annan bakelse då och då.
Christa
CITAT (Anma @ 09-10-2010, 13:38) *
Dels gick jag ner i vikt, viket var primära orsaken till att jag öht testade.
Dels mådde jag bra under tiden med dieterna.
LCHF tyckte jag var bättre för där var det inget man behövde hålla koll på att efter så och så lång tid skulle man tillsätta dittan och dattan.
Men jag slutade för att det blev för krångligt att hålla på när man ensam i hushållet ska äta på ett visst sätt och för att vi äter lunch ute ofta och det var svårt med kolhydratfattig alternativ.
Däremot tänker jag fortfarande på att inte överkonsumera kolhydrater, även om det slinker ner en och annan bakelse då och då.


GI borde i och för sig inte vara så krångligt. Det innebär ju bara att man äter långsamma kolhydrater istället för snabba. Man kan ju också sänka GI på en måltid genom att t ex äta råa grönsaker tillsammans med potatis.

Vi kan i alla fall vara överens om att kosten påverkar hälsan.

Diskussionen om spannmål osv hade inte något syfte att orsaka dispyt från min sida. Jag var bara intresserad och tycker det är intressant att diskutera.
Anma
CITAT (Christa @ 09-10-2010, 14:04) *
GI borde i och för sig inte vara så krångligt. Det innebär ju bara att man äter långsamma kolhydrater istället för snabba. Man kan ju också sänka GI på en måltid genom att t ex äta råa grönsaker tillsammans med potatis.

Vi kan i alla fall vara överens om att kosten påverkar hälsan.

Diskussionen om spannmål osv hade inte något syfte att orsaka dispyt från min sida. Jag var bara intresserad och tycker det är intressant att diskutera.

Jag ville inte heller ha en dispyt. Men jag är inte så intresserad av att djupdyka i matens sammansättning, i detta fallet handlade mitt inlägg av födoämnens innehåll av omega 3 kontra omega 6, inget annat.



Jag tycker om att göra det enkelt för mig. Att minska på spannmål är enkelt. Att börja fundera på vad jag ska äta istället blir krångligt. Istället för två slevar pasta och en slev köttfärssås gör jag tvärt om. Då har jag minskat spannmålet och blir mätt. naughty.gif
Christa
CITAT (Anma @ 09-10-2010, 14:18) *
Jag ville inte heller ha en dispyt. Men jag är inte så intresserad av att djupdyka i matens sammansättning, i detta fallet handlade mitt inlägg av födoämnens innehåll av omega 3 kontra omega 6, inget annat.
Jag tycker om att göra det enkelt för mig. Att minska på spannmål är enkelt. Att börja fundera på vad jag ska äta istället blir krångligt. Istället för två slevar pasta och en slev köttfärssås gör jag tvärt om. Då har jag minskat spannmålet och blir mätt. naughty.gif


Men hur mycket omega 6 kan det egentligen finnas i spannmål? Det måste ju vara försvinnande lite i jämförelse med många andra livsmedel.
Anma
CITAT (Christa @ 09-10-2010, 14:20) *
Men hur mycket omega 6 kan det egentligen finnas i spannmål? Det måste ju vara försvinnande lite i jämförelse med många andra livsmedel.

Till de värsta källorna till omega 6 räknas bland annat Kakor, kex och bröd.

Kopierar lista på länken jag la in tidigare:
* Rostad lök
* Snabbmat, t ex pommes frites
* Kakor, kex och bröd
* Buljongtärningar
* Pulversoppor
* Många färdigrätter, till exempel potatisgratäng.
* Remouladsås och majonnäs
* Margarin
* Sallader med majonnäs
* Tortillas
* Chips
* Deg-halvfabrikat
* Odlade exotiska fisksorter
* Fiskkonserver med olja
* All friterad mat – även fisk
* Nötkreatur, dock inte betande

Dessutom sa föredragshållaren att pasta är stor källa till omega 6. Och vegetablisk fett och Becel margarin.

Nu är det ju inte meningen att man ska utesluta omega 6. Man ska sträva efter en balans mellan omega 3 och 6. Känns som att jag redan skrivit detta, ursäkta i så fall för upprepningen.

Christa
CITAT (Anma @ 09-10-2010, 14:28) *
Till de värsta källorna till omega 6 räknas bland annat Kakor, kex och bröd.

Kopierar lista på länken jag la in tidigare:
* Rostad lök
* Snabbmat, t ex pommes frites
* Kakor, kex och bröd
* Buljongtärningar
* Pulversoppor
* Många färdigrätter, till exempel potatisgratäng.
* Remouladsås och majonnäs
* Margarin
* Sallader med majonnäs
* Tortillas
* Chips
* Deg-halvfabrikat
* Odlade exotiska fisksorter
* Fiskkonserver med olja
* All friterad mat – även fisk
* Nötkreatur, dock inte betande

Dessutom sa föredragshållaren att pasta är stor källa till omega 6. Och vegetablisk fett och Becel margarin.

Nu är det ju inte meningen att man ska utesluta omega 6. Man ska sträva efter en balans mellan omega 3 och 6. Känns som att jag redan skrivit detta, ursäkta i så fall för upprepningen.


Frågan är om omega 6 i kakor, kex och bröd kommer från spannmålen eller från tillsatt fett.

Undrar varför odlade exotiska fisksorter finns med. Om det finns i dem så borde det väl finnas även i fisk som odlats här.

Skall kolla en del info jag har men just nu håller jag på ute. Är bara inne och värmer fingrarna.
Anma
CITAT (Christa @ 09-10-2010, 17:24) *
Frågan är om omega 6 i kakor, kex och bröd kommer från spannmålen eller från tillsatt fett.

Ärligt talat Christa, jag tror inte att en läkare står och blåljuger mig rätt upp i ansiktet, i synnerhet inte denna läkare. Hon sa att spannmål är en stor källa till omega 6 och jag väljer att tro på henne.

Googlade omega 6 spannmål och hittade detta, som styrker det läkaren sa. omega 3 och omega 6
Klippt från sidan ifall du inte orkar läsa:
"Omega 6 är också en livsnödvändig fettsyra. Den finns inte minst i spannmål. Det betyder dock inte att vi ska sträva efter att äta mer av den. Problemet är snarare att vi med en typisk västerländsk diet redan äter för mycket omega 6 i förhållande till omega 3. Proportionen mellan omega 3 och omega 6 sägs vara viktigt och ska vara ungefär 1:1."

Ytterligare en länk:
Mer om omega 6
"Omega 6-fettsyror måste tillföras vår kropp genom kosten eller omvandlas ifrån den essentiella linolsyran i vår kropp. Omega 6-fettsyror kallas därför ofta för essentiella fettsyror. Fettsyrorna finns först och främst i spannmål, vegetabiliska oljor som majs- och solrosolja, men också i grovt bröd, nötter, bönor, ägg och kött.

Omega 6-fettsyrorna tillhör de fleromättade fettsyrorna och har fått sitt namn för att de innehåller ett omättat band sex kolatomer ifrån änden av fettsyrekedjan."

CITAT (Christa @ 09-10-2010, 17:24) *
Undrar varför odlade exotiska fisksorter finns med. Om det finns i dem så borde det väl finnas även i fisk som odlats här.

Odlad lax innehåller i varje fall ingen omega 3, vilket man kan tro. det beror på att fisk först och främst får omega 3 från alger den äter och odlad fisk, vilken sort som helst, föds inte upp med alger utan bland annat med spannmål.
Christa
CITAT (Anma @ 09-10-2010, 17:47) *
Ärligt talat Christa, jag tror inte att en läkare står och blåljuger mig rätt upp i ansiktet, i synnerhet inte denna läkare. Hon sa att spannmål är en stor källa till omega 6 och jag väljer att tro på henne.

Googlade omega 6 spannmål och hittade detta, som styrker det läkaren sa. omega 3 och omega 6
Klippt från sidan ifall du inte orkar läsa:
"Omega 6 är också en livsnödvändig fettsyra. Den finns inte minst i spannmål. Det betyder dock inte att vi ska sträva efter att äta mer av den. Problemet är snarare att vi med en typisk västerländsk diet redan äter för mycket omega 6 i förhållande till omega 3. Proportionen mellan omega 3 och omega 6 sägs vara viktigt och ska vara ungefär 1:1."

Ytterligare en länk:
Mer om omega 6
"Omega 6-fettsyror måste tillföras vår kropp genom kosten eller omvandlas ifrån den essentiella linolsyran i vår kropp. Omega 6-fettsyror kallas därför ofta för essentiella fettsyror. Fettsyrorna finns först och främst i spannmål, vegetabiliska oljor som majs- och solrosolja, men också i grovt bröd, nötter, bönor, ägg och kött.

Omega 6-fettsyrorna tillhör de fleromättade fettsyrorna och har fått sitt namn för att de innehåller ett omättat band sex kolatomer ifrån änden av fettsyrekedjan."
Odlad lax innehåller i varje fall ingen omega 3, vilket man kan tro. det beror på att fisk först och främst får omega 3 från alger den äter och odlad fisk, vilken sort som helst, föds inte upp med alger utan bland annat med spannmål.


Hinner inte gräva så mycket i saker i helgen men jag har en fråga. Använder du matolja och i så fall vilken?

Jag har rapsolja och olivolja hemma men är osäker på vilken som är bäst. De har ju lite olika innehåll och egenskaper som kan ha positiva eller negativa effekter.

När det gäller listan över de värsta omega 6 källorna så är det mycket sällan jag äter något av det som räknas upp där.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon