Full version: Den nakna kocken
Sidor: 1, 2
Carl

Skulle man gå efter denna strikta definitionen av halvfabrikat. Så är allt som köper halvfabrikat förutom rent kött!
Piccante
CITAT (Motti @ 19-10-2010, 00:20) *
Tacos och torrtillabröd är väldigt fett och innerhåller en massa annat typ konserveringsmedel osv och räknas till Junk food skräpmat !inegn riktig mat alls som sakt,men vi äter det någon enstaka gång men skulle aldrig finnas på menyn här en helg.Då är det hemlagat med riktiga råvaror som gäller.

Jag får hålla med dig delvis! Jag kollade på tortillasbröd i affären av ett billigare fabrikat och det innehöll palmolja (ett av de sämre fetterna att äta dessutom mkt negativ miljöpåverkan), konserveringsmedel, stabiliseringsmedel etc. Köper man lite dyrare så finns det bättre sorter.
Tacokryddmix innehåller dessutom ofta smakförstärkare. Men väljer man ett bättre bröd så är ju tacos/ tortillas i sig inte så onyttigt för man äter ju tros allt väldigt mkt grönsaker. Jag har gjort vegetarisk variant några gånger med bönröra med paprika och chili istället för köttfärs.

Härdat vegetabiliskt fett och konserveringsmedel har vi tyvärr i alla småkakor, digestivekex och en del bröd med. Så det är inte bara i "junk food" man får i sig det.
*Stintan*
CITAT (Red Top @ 19-10-2010, 09:07) *
Du pratar i nattmössan, som så ofta. (Kanske beroende på att du mest är här på nätterna flirting.gif )

Tacosskal innehåller per skal c:a 66 kcal, fett 3,5g. Tortillabröd innehåller c:a 1/4 av det. Tunnbröd ger ungefär lika mkt energi, som tortillabröd.

Vad gäller konserveringsmedel, så innehåller de 0,01g natrium.

Jag lagar mycket husmanskost; köper ytterst sällan halvfabrikat, men anser inte att just tacos och tortillas tillhör skräpmatskategorin. Huvudingredienserna är ju rent kött och grönsaker. Man vräker ju inte i sig en massa skal och bröd.

Dessutom tycker jag det är trevlig mat, eftersom det är lite pyssel, och tar tid, för var och en att göra i ordning sin egen portion. Det gör att måltiderna blir ett bra tillfälle att umgås. Särskilt på helgen om alla i familjen är lediga.

Förarbetet med att hacka/skära grönsaker kan vara tidskrävande. Men det tycker jag är kärt besvär.

Eftersom jag är äldre än du, så tillhör även jag "den generationen", men jag är också begåvad med ett öppet sinne, när det gäller att ta till mig nya maträtter och nya sätt att laga traditionell mat. smile.gif


Tack, jag var för trött igår för att leta fakta om tacoskal och tortilla men reagerade eftersom jag också tyckte att Motti yrade i nattmössan.

Jag borde rimligen också tillhöra "den generationen" eftersom jag är ännu äldre flirting.gif och jag instämmer i allt du skrev. Jag lagar fortfarande i stort sett all mat från grunden av så rena råvaror som möjligt trots att jag nu är ensamstående. Spelar heller ingen roll vilken dag i veckan jag äter det ena eller det andra.

CITAT (Gossen Ruda @ 19-10-2010, 09:54) *
Beträffande min mat så är den alltid lagad från grunden, inga halv eller helfabrikat. Möjligen kan spagetti och korv räknas som halvfabrikat, bröd också men det köper jag. tongue.gif Köttbullar. Tillagar mina egna men jag kokar dem, jag brukar alltid misslyckas med stekning. Brända på utsidan och råa inuti. Mycket enklare att bara pytsa ner dem i kokande vatten och plocka upp efter 10 min. biggrin.gif Köpeköttbullar! Misstror köttbullar som studsar på golvet.


Då är det frikadeller och inte köttbullar flirting.gif men varför testar du inte att steka dem i ungnen?
malcolm
Innehåll i Eldorado tacoskal:

[attachment=55691:skanna0002.jpg]
*Stintan*
Old El Paso använder solrosolja till friteringen och inte palmolja. Håller på och kollar upp innehållsförteckningen på det märket eftersom jag har en känsla av att det skiljer sig mellan olika märken.

Räknar man ut hur mycket fett det är i ett tacoskal i Eldorados så blir det ca 2,25g.
Gossen Ruda
CITAT (*Stintan* @ 19-10-2010, 13:48) *
Då är det frikadeller och inte köttbullar flirting.gif men varför testar du inte att steka dem i ungnen?

Fast frikadeller görs väl på kalvfärs och jag använder blandfärs. Jag kallar dem för Kokta köttbullar a la Ruda. biggrin.gif Det är så enkelt att bara plumsa ner dem i kokande vatten och sätta på tiduret så jag fortsätter nog så.
malcolm
Mamma mia! Ruda tala mat... rotfl.gif
Elisabeth-Västkustkolonisten
För mig är det också frikadeller och inga köttbullar när man kokar dom. Och så blir dom ju också så gråaktiga, ser inte lika goda ut som stekta
Gossen Ruda
Ok då, frikadeller. biggrin.gif Hur maten ser ut kvittar för mig, det är ett nödvändigt ont att äta för annars svälter man ihjäl. Fö blir kött... frikadellerna bruna av såsen.
malcolm
Finns kanske köttbullsbrun karamellfärg... confused.gif
Gossen Ruda
CITAT (malcolm @ 20-10-2010, 14:05) *
Finns kanske köttbullsbrun karamellfärg... confused.gif

Japp, finns i Guld Soyan jag använder till såsen.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon