|
Gunilla T
07-11-2010, 10:36
Nu skall vår kommun gå ett steg ytterligare när det gäller sopsortering. Det blir sex olika avfallspåsar som vi skall sortera vårt avfall i. Jag tycker det är bra men funderar över var vi skall ha alla påsarna? Det krävs mera utrymme inomhus för att klara sorteringen och köken är ju inte byggda för denhär hanteringen.
Någon här som har erfarenhet av färgsortering av avfall?
malcolm
07-11-2010, 10:51
Har ingen erfarenhet av detta men även i min kommun är man på väg att införa ett nytt system för sophanteringen. SRV: "Genom att sortera ut olika förpackningar och återvinna dem på rätt sätt bidrar vi tillsammans till en bättre miljö! Samtidigt gör vi det enklare för dig genom att du får en komplett återvinningsstation på din tomt. Du sparar tid och kommer upptäcka hur mycket enklare och roligare det är att sortera ut fler förpackningar. Du kan sortera alla tidningar och förpackningar i två soptunnor direkt på din tomt och det hämtas sedan av en sopbil. Du behöver alltså inte förvara kladdiga eller skrymmande förpackningar inomhus eller i din bil. Din egen återvinningsstation på tomten innehåller bara dina förpackningar. Källsortering gör att vi sparar energi och minskar klimatpåverkan eftersom en mindre mängd fossil koldioxid släpps ut i atmosfären vid återvinning." Kommer att kosta en slant extra men jag skall anmäla mig till tjänsten i alla fall, just för att slippa ha kassar med allehanda förpackningar etc. inomhus. Den som är intresserad kan kolla på denna sida: http://www.srvatervinning.se/default____6.aspx
Huggorm
07-11-2010, 11:12
Så har vi haft det häromkring i åratal, men bara två färger då. Grönt för komposterbart avfall, rött för brännbart. Vilken sortering blir det nu, är det metallförpackningar, plastförpackningar och allt det där?
Gunilla T
07-11-2010, 11:20
Ja, dethär går väl ett snäpp ytterligare. Det blir matavfall, pappersförpackningar ex, mjölkpaket, plastförpackningar ex. shampoflaskor, metallförpackningar, tidningar och sist övrigt avfall som inte är förpackning t.ex. diskbortstar, tops och hushållspapper.
Vi har ju sorterat tidningar, kartonger, glas, metaller och brännbart tidigare men dethär tar nog tid att lära sig och framförallt kräver det plats med sex olika påsar! Finns det kanske att köpa färdiga sorteringskit?
Huggorm
07-11-2010, 11:36
Ikea har en del sorteringslösningar
malcolm
07-11-2010, 12:26
Nu har jag anmält mig till den extra sorteringstjänsten vilket innebär att min sophämtning kommer att kosta totalt 2685 kr/år vilket jag inte tycker är så blodigt med tanke på att jag slipper åka någonstans med mina insamlade förpackningar etc.
Blomstertanten
07-11-2010, 12:28
CITAT (Gunilla T @ 07-11-2010, 11:20)  Ja, dethär går väl ett snäpp ytterligare. Det blir matavfall, pappersförpackningar ex, mjölkpaket, plastförpackningar ex. shampoflaskor, metallförpackningar, tidningar och sist övrigt avfall som inte är förpackning t.ex. diskbortstar, tops och hushållspapper.
Vi har ju sorterat tidningar, kartonger, glas, metaller och brännbart tidigare men dethär tar nog tid att lära sig och framförallt kräver det plats med sex olika påsar! Finns det kanske att köpa färdiga sorteringskit? Men hushållspapper hör väl hemma i komposterbart???
Jan Lindgren
07-11-2010, 12:29
Hej! Vi förväntas sortera i minst 9 fraktioner. Dessutom måste vi ha koll på vilka olika dagar de hämtar fraktionerna. Jag har för länge sedan gett upp alla försök att sortera. Vi bränner en del helt illegalt. En del sorterar jag fel och resten samlar jag och kör till tippen själv. Glas ska exempelvis sorteras i tre fraktioner. Färgat, klart och övrigt glas inklusive i Sverige ej betalda glasförpackningar. Metall som är ej i Sverige betalda förpackningar ska läggas i deponi. Kör jag själv så ska det läggas i metallcontainern. Här påstår de tom att de med hjälp av magneter kan skilja ut olika metaller ur deponin. Det måste vara ett stort genombrott för vetenskapen.
Vill man att vi ska sortera sopor måste det vara ett enkelt system. I vissa kommuner bränner man större delen av soporna vilket är enklast. Då blir det genast lite lättare att sortera. Glas bör läggas på ett ställe oberoende av ursprung. Har glas ett värde så kan industrin sortera. Hela jippot med sortering har urartat. Det finns ingen ekonomi i det hela och knappast några miljövinster. Det hela ger bara en illusion av handlingskraft för kommunledning och regering. MVH Jan Lindgren
Gunilla T
07-11-2010, 12:41
CITAT (Blomstertanten @ 07-11-2010, 12:28)  Men hushållspapper hör väl hemma i komposterbart???  Inte enligt den guide vi fick...tycker också att det låter märkligt. Dethär blir nog svårt att lära sig, blir säkert en del fel i början. CITAT (malcolm @ 07-11-2010, 12:26)  Nu har jag anmält mig till den extra sorteringstjänsten vilket innebär att min sophämtning kommer att kosta totalt 2685 kr/år vilket jag inte tycker är så blodigt med tanke på att jag slipper åka någonstans med mina insamlade förpackningar etc. Det låter som ett hyfsat pris om det innebär att allt avfall tas om hand från ditt hushåll?
Har funderat lite inte så mycket så jag är vaken på nätterna precis men iaf . Hur gör dom med mjölkförpackningarna? Alla mjölkförpackningar sorteras under pappers avfall fast dom innehåller 49% plast. Den där extra % papper är bara till för att förpackning skall kallas miljöförpackning och slippa skatt. Har svårt att tänka mig att dom kan separera papperet ifrån plasten.
Gunilla T
07-11-2010, 14:23
I dethär sorteringssystemet skiljer man på tidningspapper och pappersförpackningar dit mjölkpaketen hör. Kan man återvinna förpackningsmaterialet kanske?
malcolm
07-11-2010, 14:56
CITAT (Gunilla T @ 07-11-2010, 12:41)  Det låter som ett hyfsat pris om det innebär att allt avfall tas om hand från ditt hushåll? Ja man kommer att ta hand om allt avfall, även komposterbart. Pappersförpackningar och typ tidningar sorteras var för sig. Urklipp från SRV:s hemsida: Varför återvinna? Visste du att... • återvinning av glas sparar 20 procent energi jämfört med glas tillverkad från ny råvara • ett ton återvunnet papper motsvarar 12 träd • att pappersfibrer kan återvinnas 5-7 gånger innan fibrerna är utslitna • att biologiskt avfall kan ge både biogas och gödsel Genomsnittspersonen slänger varje vecka 1,9 kg matavfall 1,4 kg förpackningar 1,2 kg restavfall, till exempel blöjor Våra bilar Under 2010 kommer 70 procent av våra bilar köras på rapsolja.
Gunilla T
07-11-2010, 15:41
Bra Malcolm!...här drivs bussarna på biogas så självklart är det viktigt att ta hand om matavfallet.
Hos oss har dom börjat väga soporna och tar betalt per tömmning och kilo, det som kan återvinnas får man gå till återvinningsstationen vid affären med. Vi eldar allt som är eldningsbart så det är kanske varannan månad som vi behöver ställa ut soptunnan.
Huggorm
07-11-2010, 16:13
CITAT (Pia L @ 07-11-2010, 15:45)  Hos oss har dom börjat väga soporna och tar betalt per tömmning och kilo, det som kan återvinnas får man gå till återvinningsstationen vid affären med. Vi eldar allt som är eldningsbart så det är kanske varannan månad som vi behöver ställa ut soptunnan. Problemet är att det blir ganska mycket giftig rök av att elda sopor hemma...
Gunilla T
07-11-2010, 16:20
CITAT (Huggorm @ 07-11-2010, 16:13)  Problemet är att det blir ganska mycket giftig rök av att elda sopor hemma... Ja, och det är inte tillåtet heller. Det krävs tillstånd att elda sopor...
malcolm
07-11-2010, 16:27
Jag är en stor vän av källsortering och har så varit under många år men det retar mig lite att det inte finns någon insamling av aluminium förutom pantburkar då. Det kommer inte att vålla någa problem med sopkärl med olika fack då jag har mina tunnor placerade precis utanför häcken så jag aldrig behöver tänka på vilka dagar de töms då de alltid står framme och i vår skall jag tom. bygga en liten plattform för dem att stå på. Håller inte alls med Jan Lindgren att källsortering skulle vara något slags "jippo" utan ekonomiskt eller miljömässigt värde utan snarare tvärtom. Ekonomin lämnar jag därhän men visst måste det vara bättre att återanvända skräpet än att bara elda upp det och ändå har jag arbetat vid ett sopeldat värmekraftverk (Högdalen söder om Sthlm) i drygt 20 år. Vissserligen är det bättre att göra fjärrvärme av soporna än att lägga på tipp som man gjorde förr i världen och förbränningen sker under strikt kontrollerade former där Naturvårdsverket ser till att alla gränsvärden hålls inom de fastställda normerna. Att elda skräp på egen hand i trädgården anser jag som helt förkastligt och borde beläggas med dryga böter för då finns det ingen som helst kontroll på utsläppen, saltsyra, dioxiner och annat.
Gunilla T
07-11-2010, 16:35
CITAT (malcolm @ 07-11-2010, 16:27)  Jag är en stor vän av källsortering och har så varit under många år men det retar mig lite att det inte finns någon insamling av aluminium förutom pantburkar då. Det kommer inte att vålla någa problem med sopkärl med olika fack då jag har mina tunnor placerade precis utanför häcken så jag aldrig behöver tänka på vilka dagar de töms då de alltid står framme och i vår skall jag tom. bygga en liten plattform för dem att stå på. Håller inte alls med Jan Lindgren att källsortering skulle vara något slags "jippo" utan ekonomiskt eller miljömässigt värde utan snarare tvärtom. Ekonomin lämnar jag därhän men visst måste det vara bättre att återanvända skräpet än att bara elda upp det och ändå har jag arbetat vid ett sopeldat värmekraftverk (Högdalen söder om Sthlm) i drygt 20 år. Vissserligen är det bättre att göra fjärrvärme av soporna än att lägga på tipp som man gjorde förr i världen och förbränningen sker under strikt kontrollerade former där Naturvårdsverket ser till att alla gränsvärden hålls inom de fastställda normerna. Att elda skräp på egen hand i trädgården anser jag som helt förkastligt och borde beläggas med dryga böter för då finns det ingen som helst kontroll på utsläppen, saltsyra, dioxiner och annat.
Elisabeth-Västkustkolonisten
07-11-2010, 16:43
CITAT (Gunilla T @ 07-11-2010, 15:41)  Bra Malcolm!...här drivs bussarna på biogas så självklart är det viktigt att ta hand om matavfallet. I vår bostadrättsförening sorterar vi komposterbart sedan minst 15 år tillbaka. Och på landet komposterade vi alltid. Men en tunna med matavfallet skulle jag inte vilja ha på tomten. Tänk vad det luktar efter bara 1 Vecka. Vi går nästan varje dag med påsen ner till behållaren. Speciellt när man har fiskavfall och vi äter mycket fisk. Det luktar på bara en dag. Och så tänk då en varm sommar och med hämtning var 14. dag......
varghem
07-11-2010, 16:53
Vi har hämtning var 14e dag här som standard. Varma somrar är inget kul att befinna sig i närheten av tunnan nä... men jag undrar faktiskt varför det kommer att kosta mera med mer detaljerade soptunnor per hushåll när dom ju tjänar på biogas och dylikt... pappersåtervinningen likadant.. dom får betalt för pappret när det säljs vidare... snacka om att tjäna dubbelt på sopor
Malcom!
Vad har du i Al förutom burkar
malcolm
07-11-2010, 17:01
Engångsgrillar, aluminiumformar, aluminiumfolie etc.
Al övrigt borde gå som burkar! Tycker ibland att dom gör det lite svårt för folk. Vitt glas borde gå som färgat enklare ex!
Om industrin tvingades att använda förpackningar som var harmlösa o ofarliga för miljön skulle mycket vara vunnet. Och vi skulle slippa eländet med alla plastförpackningar och dess hälsoeffekter. Undantaget glas så borde alla förpackning gå att elda upp utan farliga utsläpp i naturen. Dessa plaster som finns i var o varannan förpackning tror jag är en hälsorisk i sig att hantera. Även i obrännt skick. Hur bra vi är på att källsortera så kommer mycket av förpackningarna ändå på avvägar. En bra förpackning borde ju kunna brytas ned av naturen om den hamnar där. Så tycker jag.
Gunilla T
07-11-2010, 17:46
CITAT (gnon49 @ 07-11-2010, 17:31)  Om industrin tvingades att använda förpackningar som var harmlösa o ofarliga för miljön skulle mycket vara vunnet. Och vi skulle slippa eländet med alla plastförpackningar och dess hälsoeffekter. Undantaget glas så borde alla förpackning gå att elda upp utan farliga utsläpp i naturen. Dessa plaster som finns i var o varannan förpackning tror jag är en hälsorisk i sig att hantera. Även i obrännt skick. Hur bra vi är på att källsortera så kommer mycket av förpackningarna ändå på avvägar. En bra förpackning borde ju kunna brytas ned av naturen om den hamnar där. Så tycker jag. Klokt tänkt  plaster bryts aldrig ner och ingår inte i kretsloppet och dessutom är tillverkningen synnerligen belastande på miljön eftersom den är baserad på fossila bränslen.
Huggorm
07-11-2010, 17:50
Finns det inte plaster som är nedbrytningsbara? Jag har något svagt minne av något plastliknande material som var tillverkat av stärkelse, kanske från majs?
En sak som är bra är att dom höjt panten till 1kr nu i alla fall. Jag vet folk som vägrade pantade förut, eftersom dom inte tyckte det var värt jobbet. Nu blir ju "förtjänsten" åtminstone dubbelt så hög.
Gunilla T
07-11-2010, 18:02
Men visst Huggorm, du har så rätt, nedbrytbar plast gjord av majsstärkelse. http://www.jordklok.se/
CITAT (Gunilla T @ 07-11-2010, 18:02)  Men visst Huggorm, du har så rätt, nedbrytbar plast gjord av majsstärkelse. http://www.jordklok.se/Har för mig att min fars urna var av majsstärkelse. Hoppas att ingen tar illa vid sig av begravningsliknelsen.
malcolm
07-11-2010, 19:23
Nu blir jag riktigt förbaskad, skall inte vi som konsumenter kunna hålla reda på vårt eget skräp och sortera detsamma...? Varför skall myndighter och andra sköta det åt oss...? Handlar man skräp i form av diverse förpackningar etc. så får man väl finna sig i att hantera dessa efter bästa förmåga också. Som jag redan berättat så har jag jobbat många år vid en sopförbränning vilken hade otaliga studiebesök, vid ett tillfälle var där en tjej som var väldigt aggressiv och ville hävda hur fel det var men då svarade mannen som ledde gruppen:
- Om du som konsument inte kastade så mycket skit så skulle vi inte elda så mycket skit heller.
RIDÅ!
Gossen Ruda
07-11-2010, 20:46
Jag har börjat lite lätt att samla burkar och flaskor som ligger slängda. Har fått ihop drygt 40 ölburkar och liknade a 50 öre och 10 plastflaskor. Mest för att se hur mycket man kan få ihop. Det ligger många burkar och flaskor utan pant också. Har märkt en fiffig sak som många flasktillverkare använder sig av. Man sätter streckkoden för igenkänning på en pappersetikett som lätt lossar. Då slipper man betala för att samla in den flaskan för automaterna godkänner den inte. Smart. Det är ju inte av välvilja det finns återvinningsmöjligheter, det är en lag som tvingar fabrikanterna att ta tillbaka förpackningarna och det är inte någon vinst på det.
Gunilla T
08-11-2010, 11:37
CITAT (malcolm @ 07-11-2010, 19:23)  Nu blir jag riktigt förbaskad, skall inte vi som konsumenter kunna hålla reda på vårt eget skräp och sortera detsamma...? Varför skall myndighter och andra sköta det åt oss...? Handlar man skräp i form av diverse förpackningar etc. så får man väl finna sig i att hantera dessa efter bästa förmåga också. Som jag redan berättat så har jag jobbat många år vid en sopförbränning vilken hade otaliga studiebesök, vid ett tillfälle var där en tjej som var väldigt aggressiv och ville hävda hur fel det var men då svarade mannen som ledde gruppen:
- Om du som konsument inte kastade så mycket skit så skulle vi inte elda så mycket skit heller.
RIDÅ! Det är svårt dethär Malcolm. Jag vill gärna förstå varför jag gör olika saker, inte bara göra för att någon annan säger så och då får man gräva efter information och försöka lära sig. Men såklart är inte alla intresserade eller har möjlighet att sätta av den tiden som krävs. Att kommunicera sopproblem på ett sätt som gör att folk förstår varför det är viktigt, kanske vore något för myndigheterna att fundera över. På denhär giuden som vi fick med står det på framsidan : En liten introduktion till barnsligt enkel sopsortering. Detdär är ju inte sant...det är inte enkelt alls och framförallt så kan man inte utläsa något annat än de vanliga klyschorna...bra för miljön...t.ex. Om det stod en liten notis eller förklaring om vad du gör när du bränner ditt avfall t.ex. skulle folk reagera på ett annat sätt då? Förstå att detta är allas vårt problem och inte ett myndighetsproblem och framförallt inte någon annans ansvar, soporna är ju våra så att säga. Jag upplever det svårt att kommunicera allt som har med miljö/klimatfrågor att göra. Pekpinnar har alltid motsatt effekt och därför undviker myndigheterna detta men samtidigt brister det oerhört i kommunikationen.
Anki på Öland
08-11-2010, 11:50
Vi har ingen sopsortering alls i vår kommun. Tidigare hade vi som Pia L, man tog betalt efter vikt. Jag tror folk sorterade mycket då och körde till återvinningen. För ett par år sedan bytte dom sophanteringsföretag och då återgick man till fast avgift. Tror folk inte alls sorterar lika mycket nu. Själv har jag månadstömning och oftast så lite sopor att jag kan glömma ställa ut min lilla tunna en månad utan att den blir full. Har inga matrester, inga konservburkar och spar allt brännbart till återvinningen och kör dit någon gång när jag ändå är nere i samhället och handlar eller liknande.
Gossen Ruda
08-11-2010, 12:18
Det skall bli vägning i Göteborg också, de har börjat i en del stadsdelar. Kan vara kontraproduktivt eftersom det finns risk att folk dumpar soporna i naturen för att spara några kronor. Frågan är om det finns någon vinst i att ha för många fraktioner, man får bygga upp flera parallella hämtningslinjer och det är inte billigt. Kanske är det bättre att elda upp det mesta och sen sortera askan?
Jan Lindgren
08-11-2010, 13:58
Hej! Gunilla! Jag har försökt att få information från renhållningsbolag. De har i allmänhet ingen aning om varför de gör det de gör. Man får oftast hänvisningar till högre instans. Om du begär kunskap och logik när det gäller sophantering så får du vänta länge.
Pappersinsamling påstås minska nedhuggningen av träd. Man använder gallringsvirke och toppar som massaved. Går det inte till pappersbruken så går vedråvaran till eldning. Alltså är papper en utmärkt produkt att elda i fjärrvärmeverken istället för olja.
Pant på burkar är också tvivelaktigt ur miljösynpunkt. Otvivelaktigt så spar man energi på att återanvända aluminium men när det gäller att bygga lokaler och maskiner till varje livsmedelsaffär samt att ha olika servicepersoner som lagar masinerna så försvinner förmodligen större delen av energivinsten. Aluminiumförpackningar ska naturligtvis läggas i metallåtervinningen där det sedan ger en ekonomisk vinst för rehållningsbolagen.
I vår kommun komposteras hushållssopor. Det är svårt att bli av med kompostjorden till ett rimligt pris. Det vore bättre att allt organiskt material brändes i fjärrvärmeverken och gav el och värme till hushållen. Ta sedan hand om askan och tillför den till åkrar och skog. (Undantag flygaskan som innehåller större delen av ev tungmetaller.)
På det här sättet kan man granska stora delar av sophanteringen och upptäcka brister i resonemanget. MVH Jan Lindgren
Solstorm
08-11-2010, 14:27
Såklart komposterar jag. Anledningen är inte att få mindre sopor eller att vara miljövänlig utan helt enkelt habegär. Jag vill ha den fina kompostjorden själv! CITAT (Gossen Ruda @ 08-11-2010, 12:18)  Det skall bli vägning i Göteborg också, de har börjat i en del stadsdelar. Kan vara kontraproduktivt eftersom det finns risk att folk dumpar soporna i naturen för att spara några kronor. Frågan är om det finns någon vinst i att ha för många fraktioner, man får bygga upp flera parallella hämtningslinjer och det är inte billigt. Kanske är det bättre att elda upp det mesta och sen sortera askan? Ni som inte är helt unga minns säkert de gamla slaskhögarna lite varstans. En del hade hemma bakom torrdasset, lite varstans i skogarna vid vägkanten fanns det slängda sopor. Om man blir för sträng mot konsumenterna om hur soporna ska hanteras så finns ju risken att det blir så igen.
ingrids
08-11-2010, 16:16
Till er som undrar om inte hushållpapper är komposterbart, eller som jag undrade varför jord inte räknas som komposterbart, det ska inte bli kompost av det hela i första hand utan biogas. I sophanteringsvärlden är det biogasen man vill åt och komposten som är biprodukten. Små mängder papper, som en liten sudd papper med mycket matrester i eller ett kaffefilter spelar ingen roll, men blir det mycket papper blir det mindre gas per kilo avfall och mindre lönsamt.
Vi ombeds lämna in papper till återvinning, papper som körs hundra mil o mer i dieselbilar ...samtidigt som vi tar emot hushållssopor och papper från Norge, som vi bränner i vårt värmeverks ugnar. Hur klokt är det? Nej jag tror inte att nuvarande sophysteri är någon mer än de som håvar in pengar på sop(p)an ... till gagn.
Vi tar hand om och förbränner sopor från många länder = vi tar hand om all skit, inandas alla gifter som DE vill slippa. Sedan slår vi oss för bröstet och talar om hur duktiga vi är. Men är vi?
Jag sorterar glas, färgat o ofärgat, metall, batterier och glödlampor plus el, porslin och möbler mm på återvinning.
Myosotis
09-11-2010, 04:24
Vi har två stora soptunnor med 4 fack i varje, det är jättebra att kunna sortera och slänga hemma direkt. Man behöver inte ha några behållare, jag brukar bara ställa det vid ytterdörren och ta med en eller några förpackningar i taget. Vi får inte använda kompostdelen (har egen kompost) och de andra 7 har märkliga proportioner. Det är helt omöjligt att någonsin fylla facken för tidningspapper och papper medan hårdplastfacket är pyttelitet och snabbt överfullt. Metall, glas och färgat glas är mer lagom, små och behövs inte mycket. Restsopor kunde vara större, går bra för en person men inte för tre. Det är så dumt att det inte finns ett fack för mjukplast! För att restsoporna ska få plats måste man sortera ut mjukplasten och bara för det måste man ändå åka till sopstationen sen!
I radhusområdet jag bodde i förut så bestämdes att vi skulle sopsortera i 6 olika behållare i ett soprum. Vi fick hem klara intruktioner om hur vi skulle göra och dom flesta skötte det bra, men man förstod ju inte poängen med det hela när behållarna tömdes i samma sopbil alltihopa utom glas som tömdes i en separat sopbil. "glasbilen" var utrustad med olika fack för dom olika färgade glasen, medan alla andra behållare tömdes samtidigt i en och samma sopbils enda fack.
Christa
09-11-2010, 07:23
CITAT (Pia L @ 09-11-2010, 06:57)  I radhusområdet jag bodde i förut så bestämdes att vi skulle sopsortera i 6 olika behållare i ett soprum. Vi fick hem klara intruktioner om hur vi skulle göra och dom flesta skötte det bra, men man förstod ju inte poängen med det hela när behållarna tömdes i samma sopbil alltihopa utom glas som tömdes i en separat sopbil. "glasbilen" var utrustad med olika fack för dom olika färgade glasen, medan alla andra behållare tömdes samtidigt i en och samma sopbils enda fack. Det låter konstigt. Det cirkulerar ju ofta skrönor om sådant men det brukar inte vara så i verkligheten. Möjligen en kort period i början av en försöksverksamhet eller om något har klickat i utbyggnaden. Det bästa sättet att få reda på sanningen är att ringa kommunen och fråga.
CITAT (Christa @ 09-11-2010, 07:23)  Det låter konstigt. Det cirkulerar ju ofta skrönor om sådant men det brukar inte vara så i verkligheten. Möjligen en kort period i början av en försöksverksamhet eller om något har klickat i utbyggnaden. Det bästa sättet att få reda på sanningen är att ringa kommunen och fråga. Allt är inte skrönor ... om man står och tittar på hur allt töms i samma bil och sedan ringer kommunen och frågar. Tror du verkligen att de erkänner att så kan det gå till.
Gossen Ruda
09-11-2010, 08:25
Sopor är Big business just nu, inte märkligt att maffian tagit hand om hanteringen i Italien.
Christa
09-11-2010, 09:03
CITAT (netha @ 09-11-2010, 08:05)  Allt är inte skrönor ... om man står och tittar på hur allt töms i samma bil och sedan ringer kommunen och frågar. Tror du verkligen att de erkänner att så kan det gå till. Eftersom det är betydligt dyrare för kommunen att ta hand om blandat avfall än utsorterade fraktioner så finns det inget incitament för att be folk sortera och sedan blanda ihop det. Information och utrustning för sortering är också en ganska stor investering. Jag är hundraprocentigt säker på att du får ett korrekt svar om du frågar kommunen.
Elisabeth-Västkustkolonisten
09-11-2010, 09:24
Jag tittar oft när dom hämtar soporna men det är olika behållare i bilarna.
Köksavfall och även för komposterbart har vi fått nya behållare som är delvis under jorden. Jag ser från balkongen när dom hämtar , och det hörs också. Väntade nästan att dom blandar ihop det, men det gör dom inte.
Tyvärr finns det alltför många människor som inte sorterar rätt eller slänger in en plastpåse i komposterbart. Vi tyckte också att det var krångligt i början men man vänjer sig.
Att bränna soporna hemma, fy säger jag bara....
Elisabeth
Inga från Närke
09-11-2010, 10:31
En bra länk: http://www.sopor.nu/default.aspxVår avgift i kommunen där jag bor:Avgifterna (inkl. moms) för sophämtning vid villor med gångavstånd upp till 3 meter är följande: 130 L kärl = 1 180 kr/år 190 L kärl = 1 820 kr/år 240 L kärl = 2 355 kr/år Utdrag från denna sidan som fanns mycket matnyttigt på: http://www.sp.se/sv/index/information/wood...or/default.aspxElda inget annat än torr, ren ved!Av miljöskäl får man inte elda sopor i sin vedpanna. Sopor kan innehålla produkter (t ex emballage av plast) som ger mycket skadliga rökgaser. Man får inte heller elda med impregnerat eller målat virke, beroende på att giftiga ämnen, som t ex arsenik och olika tungmetaller, frigörs och följer med rökgaserna ut. Giftiga ämnen gör också askan giftig och olämplig att sprida i trädgården. Dessutom kan pannan och rökgaskanalen skadas om man eldar sopor. Varför får kommunen elda sopor och inte jag?Sopor, byggnadsavfall mm måste eldas i större, godkända anläggningar, där en lägsta förbränningstemperatur och uppehållstid kan garanteras, och där anläggningen är försedd med avancerad teknik för rökgasrening.
CITAT (Christa @ 09-11-2010, 09:03)  Eftersom det är betydligt dyrare för kommunen att ta hand om blandat avfall än utsorterade fraktioner så finns det inget incitament för att be folk sortera och sedan blanda ihop det. Information och utrustning för sortering är också en ganska stor investering.
Jag är hundraprocentigt säker på att du får ett korrekt svar om du frågar kommunen. Och hur kan du vara så säker på det? Var du där? Nej du Christa ... allt är inte så vackert som det ser ut.
Gunilla T
09-11-2010, 11:09
CITAT (Inga från Närke @ 09-11-2010, 10:31)  En bra länk: http://www.sopor.nu/default.aspxVår avgift i kommunen där jag bor:Avgifterna (inkl. moms) för sophämtning vid villor med gångavstånd upp till 3 meter är följande: 130 L kärl = 1 180 kr/år 190 L kärl = 1 820 kr/år 240 L kärl = 2 355 kr/år Utdrag från denna sidan som fanns mycket matnyttigt på: http://www.sp.se/sv/index/information/wood...or/default.aspxElda inget annat än torr, ren ved!Av miljöskäl får man inte elda sopor i sin vedpanna. Sopor kan innehålla produkter (t ex emballage av plast) som ger mycket skadliga rökgaser. Man får inte heller elda med impregnerat eller målat virke, beroende på att giftiga ämnen, som t ex arsenik och olika tungmetaller, frigörs och följer med rökgaserna ut. Giftiga ämnen gör också askan giftig och olämplig att sprida i trädgården. Dessutom kan pannan och rökgaskanalen skadas om man eldar sopor. Varför får kommunen elda sopor och inte jag?Sopor, byggnadsavfall mm måste eldas i större, godkända anläggningar, där en lägsta förbränningstemperatur och uppehållstid kan garanteras, och där anläggningen är försedd med avancerad teknik för rökgasrening. Dethär tycker jag är ett exempel på bra och saklig information
malcolm
09-11-2010, 11:27
CITAT (Gossen Ruda @ 09-11-2010, 08:25)  Sopor är Big business just nu, inte märkligt att maffian tagit hand om hanteringen i Italien. Visst är det mycket pengar i sopor, det sopeldade kraftvärmeverket där jag arbetade förut tog betalt per ton för att sopbilarna skulle få tömma där och sedan tog de betalt för fjärrvärmen som producerades. Inte illa att ta betalt för bränslet man använder för att sedan sälja fjärrvärme och el., under en tid "importerade" man tom. sopor från Uppsala.
Christa
09-11-2010, 12:22
CITAT (netha @ 09-11-2010, 10:54)  Och hur kan du vara så säker på det? Var du där?
Nej du Christa ... allt är inte så vackert som det ser ut. Varför tror du att en kommun skulle lägga pengar på källsortering och sedan blanda ihop de utsorterade råvarorna?
Gossen Ruda
09-11-2010, 18:49
CITAT (Christa @ 09-11-2010, 12:22)  Varför tror du att en kommun skulle lägga pengar på källsortering och sedan blanda ihop de utsorterade råvarorna? Det ser bättre ut.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|