Tikka
Nu har jag plockat fläder blommor o satt en sats med saft smile.gif
Delar med mig av mitt favorit recept.

Flädblomssaft med vanilj och kanel.

25-30 klasar fläderblommor
2 kg socker
2 liter vatten
2 citroner skivade
80 g citronsyra
1 vaniljstång kluven och delad
3 hela kanelstänger som du bryter

Koka upp vattnet.
Skölj blomklasarna.
Blanda socker med citronsyran. Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem.
Klyv vaniljstången och bryt kanelen i mindre bitar.
Börja med att lägga hälften av blomklasarna i botten av en hink. Lägg sedan på citronskivor och ovanpå det blandningen av socker och citronsyra och kanel och vaniljstångsbitarna.
Varva allt en gång till med resten av ingredienserna.
Häll nu över det upp kokta vattnet och sätt en plåt över hinken med en tyngd på.
Låt stå tills nästa dag.

Nu ska du röra två gånger om dagen i 8 till 10 dagar. Låt saften stå svalt om det går.
Sila saften häll den på rengjorda flaskor eller frys in saften i ett tomt glasspaket av plast.
Saften går utmärkt att skeda upp när den är frusen för den är mjuk i och med sockret.
Aqvakul
Det låter spännande med vanilj och kanel...
merlin68
Tack för receptet! Ska absolut prova ditt recept, förhoppningsvis är fläderblommorna klara att plockas nästa vecka bravo.gif Återkommer när saften är klar tummenupp.gif
Tikka
Lycka till! Jag tror inte du blir besviken, sitter just nu själv här med mitt första glas saft.
Resten är silad o infrusen i stort glasspaket från triumfglass som jag var o hämtade idag smile.gif
merlin68
Tack Tikka för ett jättebra recept!!! thanks.gif Den blev klar idag och vi kunde avnjuta den i dagens sommarvärme tummenupp.gif

Jag tredubblade mängden för här är vi många saftälskare...
Tikka
Jamen va roligt att ni tycke om saften biggrin.gif
Anna-Karin Lundberg
Jag gjorde saften förra sommaren och den var toppengod! Bäst var tipset att frysa den!
OK, nu är det dags att göra ny, men jag har en dum fråga: Ska vattnet vara kokande när man häller det över blommorna? Eller kokt men avsvalnat?
Tikka
Vattnet ska vara kokande när du häller över det sen täcker du över hinken eller va du nu förvarar den blivande saften i. Jag brukar ta en stor bricka o ställa en tyngd på så får den stå där o svalna, rör om saften dagen efter.
Anna-Karin Lundberg
Tänkte bara berätta att jag delat med mig av ditt recept till vänner både i England och Norge. Jag gjorde en variant på kryddning, bytte kanel mot ingefära. Jag har gjort en kanelsats, men ville ha en lite "skarpare" smak, därför provade jag ingefära och det blev gott. Funderade på chili, men bestämde mig för att testa det nästa år, nu är det utblommat!

Ett användartips är att ta en frusen klick saft ochsläppa ned i mousserande vitt vit! Mums! Går fint med det billligaste vinet, blir sött och gott av flädersaften!
Tikka
Va roligt att du delat med dig av receptet, hoppas dom tycker om det smile.gif Receptet kommer från min mamma o hur hon fick tag i det vet jag inte....

Det där lät gott med ingefära, en krydda jag tycker mycket om så det får jag testa nästa gång smile.gif
Mmuummssss säger jag till det andra tipset smile.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon