Åsa.nord
Hej alla trädgårdsfantaster

Vi är två trädgårdsmästarelever från Karlskrona, vi är just nu mitt uppe i vårt examensarbete vilket går ut på att återskapa odlingar och grönområden till en vikingatida by som byggs på ön Senoren här i Karlskrona under kulturkompaniets regi. Är man nyfiken kan man titta in på kulturkompaniet.net ock klicka på rubriken Valshall.
Vårt jobb är att skapa tidsenliga odlingslotter som till exempel kvanne och lökgård, samt en lott med läkeväxter.

Vi behöver dock lite hjälp i vårt arbete och vänder oss nu till er på odla.se. En del av de växter vi söker är svåra att få tag i eller så finns de enbart att köpa som frön. Det är viktigt för oss att hitta redan etablerade plantor så att odlingarna ser prunkande ut när byn öppnar till sommaren.

Vi söker nu alltså efter folk i Blekingetrakten som har plantor hemma som de kan tänka sig att dela med dig av. Vi har dåligt med möjligheter att själva driva upp i växthus och en tajt budget att hålla, så alla bidrag tas tacksamt emot.
Det skulle också vara roligt för oss om vi kan få tag i växter från samma region eftersom det gör slutresultatet mer autentiskt.

De växter vi söker är följande:
Kvanne- Angelica archangel
Ramslök- Allium ursinum
Rapunkelklocka- Campanula rapunculus
Cikorika- Cichorium intybus
Opievallmo- Papaver somniferum
Rundmynta- Mentha sauveolens
Läkemalva - Althea officinalis
Järnört- Verbena officinalis
Äkta vallört- Symphytum officinale
Bitterkrassing- Lepidinum latifolium
Pors- Myrica gale
Älgört/Älggräs- Filipendula ulmaria
Bolmört- Hyoscyamus niger
Såpnejlika- Saponaria officinalis


Humle - Humulus lupulus
Vildapel- Malus sylvestris
Krikon- Prunus domestica ssp. insititia

Har man någon av dessa hemma och tycker att det skulle vara kul att se dem komma till nytta i vikingabyn så vore vi ytterst tacksamma för både sticklingar och delade plantor. Eller om man har tips om var vi kan finna dem.

Har man som sagt något man vill dela med sig av så nås vi på:
asa.nordberg@gmail.com
0705299472

Tack för oss
Åsa Nordberg och Johan Åslund
Azur
De flesta går att köpa som frön eller plantor hos t.ex. Pratensis eller Impecta. Jag vet inte om det spelar någon roll föer er men Pratensis växter är insamlade i Sverige. Europas flora har jag ingen erfarenhet av, men det är de enda jag hittar som har bitterkrassing.

De som är vanligt förekommande vildväxter, framförallt älgört och pors, borde gå att hitta vildväxande i fuktig ängsmark & myrmark i ert närområde. Jag misstänker att även vikingarna nog snarare samlade än odlade just de arterna.
Vildapel är också relativt vanlig som vildväxande.
Peztis
Synd ni inte håller till i Stockholmsområdet, då hade ni kunnat få komma hit och gräva upp såpnejlika i mängder! Den sprider sig rätt friskt...
Åsa, mälardalen zon 2
Opievallmo är ettårig och direktsås på växtplatsen, vallmo gillar inte förodling och krukvistelse speciellt mycket. +Man kan hitta ganska billiga fröpåsar av vallmo.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon