Jag ville odla ärtskott som är så gott, men dyrt att köpa om man vill äta mycket.
Jag som har groddat och odlat mycket krasse, alfalfa, bockhornsklöver och mungbönor i mina dagar, ville se om ärtor går att gro på samma sätt.
Resultat:
1) I glasburk, som alfalfa, sköljdes 2 ggr per dag och fick rinna av: Gick inte alls. Ca 70 % av ärtorna började gro. Men det hela blev slemmigt och de som inte grott började ruttna. Illaluktande.
2) I plasttråg från vindruvor, på hushållspapper och bomull, med det hålade locket på: Gick inte alls. Det blev torrt, jag duschade med blomspruta några ggr per dag, men det blev samma resultat som i glasburk: Några började gro, resten ruttna. Luktade illa.
3) I plasttråg från vindruvor, i ogödslad torv, täckt med 1 cm torv: UTMÄRKT! Gröna fräscha skott sticker upp och växer i raketfart.
Nu flyttade jag de illaluktande ärtorna som ändå hade börjat gro till 60 %, till nya tråg med mycket torv. Återstår att se om de fortsätter att växa. De ärtor som var på väg att ruttna, komposteras väl där och blir till jord. Jag ska uppdatera när jag ser vad som händer med dem.
Näring lär inte behövas eftersom själva fröet innehåller allt som skottet behöver upp till 10-12 cm:s höjd, då ska de ju skördas.
kerstinbern
02-05-2012, 10:05
Hur smakade de då? Det hävdas ju att de man köper drivs fram under optimala ljus och värmeförhållanden, och de de då blir krispigare och mjällare?
Det är ganska många dagar kvar innan de är ätklara, bara 1 cm än så länge. Men jag ska rapportera sen.
Ahaa, de kommerciella odlarna har specialknep...... Vi får väl se vad detta blir. Spännande!!! Är det någon annan som testat?
godivaex
03-05-2012, 19:45
Har inte testat men är sugen!
Såg på ett tv-program där dom stoppade dom i 1-2cm med jord och efter ngn vecka kom det upp jättefina skott. Verkade busenkelt.
ärtskott är verkligen busenkelt!
Jag odlar i sådana " köttlådor" som kommer med köttet.
1 cm jord på botten ett helt tätt lager ärtor och 1 cm jord på.
Vatten i lagoma mängder då jag inte har någon dränering i mina lådor.
Det fungerar finfint
Efter en vecka kan man skörda första gången och klippa på 2-3cm höjd.
Sedan väntar man ca. en vecka till och odlar en gång till.
Mer än två gånger orkar inte ärtorna... har testat detta
Katah; tycker du att de hemodlade är lika krispiga och mjälla som de proffsigt odlade?
Jag har 4-5 dagar kvar innan jag kan skörda mina.
Trevligt att höra att de producerar en ny stjälk när man klipper av den första. Naturen är stark! Kanske att man måste klippa ovanför någon blad-nod.