Full version: Diabetes
malcolm
Vad får man äta egentligen om man har diabetes II, jag har varit inlgd på ett rehabhem i två månader men inte fått klart för mig vad som är okej och vad som inte är det. Där serverades tex. aldrig pasta och det var aldrig (mer än en gång) ägg till frukost, däremot fanns det alltid vitt bröd för rostning och det kändes lite konstigt. Vissserligen led inte alla patienterna av diabetes men ingen sa att vissa saker var förbjudna, när det gällde efterrätter fick en del patienter chokladpudding medan vi i diabetesklassen fick banan istället vilket jag har hört att man skall undvika liksom vindruvor. Hur som helst så tyckte jag att vi inte gjorde annat än åt, det var frukost på morgonen, lunch, fika på eftermiddagen och middag plus kvällsfika med mackor vid sjutiden på kvällen. Trots allt detta ätande gick jag ner flera kilo och mina blodsockervärden her aldrig varit så bra som då. Det var aldrig färska grönsaker som tomat och sallad uten mest rotfrukter såsom morot etc. fast gurka och paprika serverades till de flesta måltider. Sällan kött och aldrig korv eller liknande men ofta fisk. Nu skall jag försöka äta efter deras diet men det är inte så lätt så jag undrar om någon här har erfarenhet av kost för att få ner blodsockerhalten och vill dela med sig av sina erfarenheter?
ängsvädd
LCHF har jag hört är mycket bra för diabetiker - tror t o m en del blivit av med sin diabetes.

LCHF= lågt kolhydrat, högt fett
Anki på Öland
diabetes och lchf
Rosrup
Men hallå?

Inte för att va dum men efter en sån lång behandling så måste du väl fått med dig nån form av recept/förhållningsregler?

Utan att veta nåt så stämmer nog det där med att äta ofta och lite.
Vill man gå ner i vikt är det nog så man ska göra.
Iren
Kan bara säga att LCHF är det bästa som hänt vår familj sedan sonen fick typ1 för några år sedan. Mycket stabilare värden och inte så snabba höjningar som tidigare. Kolhydrater verkar väl vara ganska onödiga i någon större mängd i alla fall, sen får man ju ändå alltid i sig dom ändå.

Testa att dra ner på kolhydraterna så tror jag att du kommer att märka skillnad till det bättre, lycka till!
Rosrup
Bacon,snaps och smält smör.
Mer behöver en riktig man inte.
mamamaggan
Instämmer i kören angående LCHF.


När det gäller att äta ofta så är det också bra för diabetiker , man får ett jämnare blodsocker , bara man äter rätt saker.

Roligt att höra att dina värden förbättrats , grattis !
Bee
Jag tycker att du skall boka tid med en dietist. Det borde finnas en sådan på vårdcentralen.
I princip kan diabetiker äta vad som helst, det är en fråga om hur mycket och hur ofta - och inte minst hur mycket man rör på sig. Relationen kost och motion/rörelse är A och O.
Dietisten kan ge väldigt bra handfasta råd. Den ene diabetikern är inte den andre lik så du behöver goda råd som gäller för just dig.
Avstå från att laborera med tex LCHF innan du pratat med dietisten men tänk gärna på långsamma kolhydrater, dvs mat som tar lång tid på sig att smälta i magen.
Eva i Skåne
Fiberrikt bröd och gärna skinka eller liknande på. Inte så gärna charkprodukter som leverpastej och korv och vad gäller ost ska den begränsas. En skiva ost motsvarar 16 skivor skinka var det nån som sa...
3 medelstora potatis till middagen är ok och tre frukter om dagen, men inte mer än en i taget.
Undvika läsk, saft och juice. ½ liter mjölk om dagen är tillåtet.
Fisk och kött är ok, men alltid grönsaker till maten. Gärna enligt tallriksmodellen.
ängsvädd
Vill bara tillägga ang LCHF att personligen så skulle jag vara försiktig med högt fettinnehåll.
skånepåg
En kost som din läkare godkänner kolla nån månad ibland för värdena, men diskuteras före, kolla in Lchf och se vad som kan nyttjas, finns massor biggrin.gif
Du har frågat och finns gott om tips =)
Kan leta upp en jäkla massa bloggar till dej med recept för en brud som bloggar och följer det som en religion typ med =)

inte bara fett i Lchf, ni har mycket att lära er som alla andra tongue.gif
skånepåg
Potatis och de flesta kolhydraterna är ju big no no, omvandlas till socker den energin .P
All mjölmat går bort men finns massor med gott biggrin.gif
malcolm
CITAT (Rosrup @ 23-05-2012, 22:22) *
Men hallå?

Inte för att va dum men efter en sån lång behandling så måste du väl fått med dig nån form av recept/förhållningsregler?

Utan att veta nåt så stämmer nog det där med att äta ofta och lite.
Vill man gå ner i vikt är det nog så man ska göra.

Jag var inte inne för behandling pga. min diabetes utan det var rehab efter de två strokes jag haft som iof. sig kan ha berott på min diabetes.
Cacki
Men malcolm, fick du ingen som helst information när din diabetes upptäcktes då?
Jag trodde faktiskt att alla erbjöds både dietistsamtal och en massa pappersinformation nu för tiden. Skiljer det sej verkligen så mycket beroende på var man bor, alltså? -fear-.gif
Men du kanske bara är nyfiken på LCHF?
Eller haft diabetes länge och att diabetesvården då inte var lika väl utvecklad som nu?

Hur som helst kan du bara be om dietistkontakt på din VC. Råden du får där skiljer sej faktiskt inte så fruktansvärt mycket från LCHF som det kan låta ibland. Det som skiljer skulle väl i så fall vara att man är försiktig med att förespråka HF. Regelbundna måltider har alltid varit en gyllne regel och LC har man alltid förordat. Att man är fortfarande tveksam till hur mycket HF egentligen påverkar kroppen f.ö. i förlängningen, handlar först och främst om att det ännu inte finns några långsiktiga forskningsresultat ännu.
Möjligen trycker man hårdare på vikten av motion också. (och naturligtvis ska den vara individanpassad)
malcolm
Nej, det är ingen som berättat för mig vad jag skall äta och inte. Jag vet inte heller vad som räknas till LC och vilka livsmedel som innehåller mycket/lite kolhydrater.
*Stintan*
Det står på alla livsmedel hur mycket kolhydrater dom innehåller! Potatis, ris, pasta, vitt mjöl och socker är kolhydratrika t.ex.
Ring din vårdcentral och fråga hur du kan få kontakt med diabetessjuksköterska eller dietist så kan du få hjälp.

(Någon annan får gärna kopiera detta så att Malcolm ser det, han har blockat mig nämligen.)
Lokan
CITAT (*Stintan* @ 25-05-2012, 18:45) *
Det står på alla livsmedel hur mycket kolhydrater dom innehåller! Potatis, ris, pasta, vitt mjöl och socker är kolhydratrika t.ex.
Ring din vårdcentral och fråga hur du kan få kontakt med diabetessjuksköterska eller dietist så kan du få hjälp.

(Någon annan får gärna kopiera detta så att Malcolm ser det, han har blockat mig nämligen.)

Eva-Helene
Kort sagt:

Fiber-rika livsmedel. Välj fullkornspasta, fullkornsris och fullkornsbröd istället för dom "gamla vanliga" varianterna. Fiber-havregryn till gröten. Välj grov bulgur istället för ris. Knäckebröd är bra!

Dra ner på potatis, ris, pasta och bröd. Lägg till mer grönsaker. Kål av alla sorter är toppen (om du inte är som min gube - han avskyr kål *suck*). Ärter är bra, både torkade och färska/frysta.

Frukt är bra, men låt bli vindruvor! Bananer kan du äta men inte när dom är fullmogna, då har dom alldeles för mycket socker!

Om du får ett riktigt besvärligt söt-sug, så är det bättre att äta godis EN gång i månaden än att äta litegrann varje dag eller vecka.

Ät mycket nötter om du tål och gillar dom. Men undvik saltade nötter.

Det var något mer också, men kommer inte på det just nu. rolleyes.gif

Mjölk innehåller mycket kolhydrater, så se helst till att du inte får i dig mer än 5 dl per dag.
KRT
Malcom - kontakta din behandlade läkare eller vårdcentral och be att få hjälp av en dietist. Eller kontakta dietisten på boendet där du nyss var, den personen kan säkert hjälpa dig!

Börja inte, och jag menar verkligen INTE laborera med LCHF och liknande själv!!!
Det finns mycket spridda åsikter om LCHF, och vissa menar att det är utmärkt medan andra anser att det inte alls är så bra. Man kan ha vilken åsikt man vill, jag tänekr inte lägga någon värdering i det. MEN det är utomordentligt viktigt att en person som har en kronisk allvarlig sjukdom lägger upp diet och förändringar i livsstil tillsammans med behandlade läkare och inte börjar lita på någon självlärd LCHF-förespråkare som det tyvärr finns gott om på nätet....
skånepåg
Som sagt, rådfråga din läkare och KRT sa det bra =)
Tips måste de ge, och fråga massa och ställ rätt frågor =)
Elisabeth-Västkustkolonisten
Men malcolm skrev ju här 2010 att han var hos diabetessköterskan och då fick han väl säkert olika råd och tips, även ang. maten
Cacki
CITAT (KRT @ 26-05-2012, 00:59) *
Malcom - kontakta din behandlade läkare eller vårdcentral och be att få hjälp av en dietist. Eller kontakta dietisten på boendet där du nyss var, den personen kan säkert hjälpa dig!

Börja inte, och jag menar verkligen [b]INTE laborera med LCHF och liknande själv!!! [/b]Det finns mycket spridda åsikter om LCHF, och vissa menar att det är utmärkt medan andra anser att det inte alls är så bra. Man kan ha vilken åsikt man vill, jag tänekr inte lägga någon värdering i det. MEN det är utomordentligt viktigt att en person som har en kronisk allvarlig sjukdom lägger upp diet och förändringar i livsstil tillsammans med behandlade läkare och inte börjar lita på någon självlärd LCHF-förespråkare som det tyvärr finns gott om på nätet....


Det skulle inte jag heller ha gjort om jag vore i dina kläder. Med tanke att du haft stroke 2 gånger, så är det förmodligen extra viktigt för dej att ta det försiktigt med den saken. Speciellt om de orsakades av proppar. Om jag förstått det hela rätt, så är det ju just igenslammning av blodkärlen som man är mest rädd för att LCHF-dieten ev kan bidra till.
Naturligtvis måste du i alla fall diskutera detta med din läkare som sköter din diabetes först. Det må så vara, att många upplever sej må så mycket bättre av LCHF än av traditionell diabeteskost, men att övergå till en sådan kost innebär ju faktiskt också att man i.o.m detta förmodligen blivit mer kostmedveten. Kanske är det just detta som haft den största effekten på blodsockersvängningarna.
Hittills har ju traditionell diabeteskost visat sej ha god effekt för flertalet diabetiker, och med tanke på att du har såpass dålig koll på näringslära ännu, så börja med att informera dej bättre om den saken innan du börjar med LCHF. Det slipper du ändå inte ifrån, om du vill kunna ta hand om din sjukdom på bästa sätt, och lättaste vägen att få kosthållningen individanpassad för just dej, är trots allt via dietistkontakt.

Det finns väl dessutom heller ingen anledning för dej att "ge dej ut på djupt vatten", innan du testat vad effekten blir om du inte slarvar med kosten först. Det är trots allt den traditionella diabeteskosten som mest liknar den mat de allra flesta vanligtvis brukar äta.
Gossen Ruda
Ang salt och högt blodtryck så är det så att salt bara påverkar en del personer. Det beror på hur cellernas jonpumpar beträffande natrium fungerar. En del kan äta nästan hur mycket salt som helst, andra reagerar direkt men förhöjt blodtryck. Jag vet dock inte hur man får reda på vilken kategori man tillhör. Testar kanske?
malcolm
Jag är en riktig saltoman och saltar oftast innan jag smakat på meten men ändå har jag bra blodtryck, brukar ligga på 130/80 ungefär vilket lär vara bra med tanke på min ålder (57). Däremot hade jag rätt högt blodtryck när jag gick i gymnasiet fast det berodde nog mest på stress och efter tio minuter på skolsköterskans brits så gick det ned.
Iren
CITAT (skånepåg @ 25-05-2012, 00:54) *
Potatis och de flesta kolhydraterna är ju big no no, omvandlas till socker den energin .P
All mjölmat går bort men finns massor med gott biggrin.gif



Kan bara hålla med :-)


Gillar du salt så testa typ örtsalt/herbamare mm, ger mycket smak och salt "känsla" men inte så mycket av det vanliga saltet i det. Salt binder ju mycket vätska och det behöver du kanske inte :-)
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon