Full version: Fläderblomsklasar
JLekberg
Hej,

jag gör alltid fläderblomssaft och läste nu "Gemensamt är, att samtliga gröna delar innehåller ämnen, som i kroppen omvandlas till blåsyra. Icke-gröna delar är däremot ätbara, vilket gäller bark, märg, rötter, blommor och bär.".

I alla recept står det alltid att man ska lägga blomklasar och sedan hälla på vatten. Men kan det som håller ihop blomklasarna då vara giftigt så jag måste rensa bort det från blommorna?

Och det är äkta fläder jag menar och inte druvfläder eller sommarfläder.

Någon som vet? Hur gör ni?

Johan
Mony
Jag kör med mormors recept och det är hela klasar. Kanske inte giftigt när det ligger 3-4 dagar och drar?
Cilla
Jag tar bort grova stjälkar och knippena blir till många småknippen.

Verkar som att blåsyran utvecklas i kontakt med vatten, men försvinner vid kokning.

Wikipedia om fläder och blåsyra
"Växtens blad, bark och rötter innehåller ett gift, sambunigrin, som i kontakt med vatten avsöndrar blåsyra. Vid kokning splittras sambunigrin och gifteffekten försvinner. Även omogna bär och frön i mogna bär innehåller ämnet, vilket gör att de råa bären inte bör ätas. Giftet tillhör gruppen cyanogeniska glykosider, som finns hos många växter."

Om blåsyra
kerstinbern
Det finns recept på "fläderbärskapris" som görs på omogna fläderbär:

http://www.recept.nu/monika_ahlberg/smarat...r/fladerkapris/
JLekberg
Då fortsätter jag koka efter att det dragit i tre dagar, jag har ju överlevt hittils så det borde vara det som är tricket biggrin.gif

Tack för rådet och för recepte!

thanks.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon