Naturkunskapslärlingen
04-07-2012, 18:25
Kan jag använda maskrosor och brännässlor som mat vid denna årstid?
Även andra tips som jag ej har erfarenhet av (kirskål, svinmålla mm, mm)mottages tacksamt.
Piccante
04-07-2012, 19:35
Brännässlor är väl bäst på våren innan de blir för grova? Maskrosblad kan du nog äta när som.
Maj-Elén
04-07-2012, 19:52
Om du plockar av alla gamla blad från kirskålen så kommer det snart nya späda blad som du kan använda.
Här lite tips från nätet:
http://svenska.yle.fi/matochfritid/matartikel.php?id=1541 Och här:
http://www.skogsskafferiet.se/ Ung nate och ung svinmålla är delikata, tycker jag. Man ska helst ta dem före blomingen, då är de bäst. Men ingen fara om de gått i blom eller t.o.m. frö, konsistensen på bladen blir bara lite segare.
Jag klipper dem i omeletter, stuvningar, soppor mm. På varma mackor och på pizza blir de trevliga gröna inslag. Bara fantasin sätter gränserna hur man kan använda dem....
ängsvädd
05-07-2012, 08:04
Jag har provat våtarv ("nate"). Den är supergod och lär vara supernyttig. Jag kan tänka mig att man kan äta ogräs under hela säsongen. Kanske kan man frysa in ogräs/vilda växter?
Helt onödigt att köpa dyra gröna blad i små påsar på affären! Ogräs är minst lika gott och ger grön fräsch dekor till anrättningarna.
Ärtanpärtan
05-07-2012, 20:35
Blad från rallarros plockade jag och stekte med riktigt smör som bar. Som jag minns det var det väldigt gott men har inte provat på många år. Smaklökarna ändras ju. Ska ge mig ut och plocka i helgen och testa...man vet aldrig :-)
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.