På stranden nära där jag bor i Skåne växer massor av vild pepparrot. Nu har bladen kommit upp, de är fortfarande ganska små, de största ca 7 cm långa. Jag åt ett idag och det var gott och starkt och smakade väldigt tydligt pepparrot. Tänkte de kanske kunde vara goda i sallad eller som smaksättare i t ex majonnäs. Är det ngn som vet om de är ok att äta? Tänker på att t ex potatisblast är giftig men rotknölarna ätliga, det finns kanske fler exempel. Det är nu ngra timmar sedan jag åt bladet och ännu har inga hallucinationer eller andra förgiftningssymtom uppkommit.
RibesRubusVitis
10-05-2013, 18:38
Om pepparrot står att ”bladen kan torkas och användas färska eller torkade i sallad”:
http://www.odla.nu/vaxtlexikon/kryddvaxter/pepparrotOch här sägs att det har ”blivit trendigt att blanda späda pepparrotsblad i sallad eller använda som dekoration”:
http://www.pepparrot.se/pepparrot.html
Tack!!!
Vad trevligt! Då ska vi plocka fler idag. De var verkligen goda så jag rekommenderar dem =)
Eva i Västerås
12-05-2013, 20:26
Pepparrot finns på min "skaffa"-lista för stugan.
Jag vill ha den till min kryddvinäger. Brukar blanda persiljestjälkar, vitlök, lite gul lök, kryddörter, pepparrotsblad och vad jag hittar i någon god vinäger och låta stå. Jättegott i sallad, majonnäs och marinader.
Lite nyfiken på var detta växer vilt! Var i Skåne? 😄
Har pepparrot i trädgårdslandet men vill gärna se de vilda! Låter som om jag får prova plocka blad jag med! 😁