Full version: Back to basic ?
Sidor: 1, 2
Eva i Skåne
Nu vill jag ta Motti i försvar. Om man köper "halv gris" direkt av en bonde tror jag inte alls det är nåt orimligt med ett snittpris på 45:-
pejori
CITAT (Eva i Skåne @ 21-05-2013, 12:50) *
Nu vill jag ta Motti i försvar. Om man köper "halv gris" direkt av en bonde tror jag inte alls det är nåt orimligt med ett snittpris på 45:-

Jag vill bara ha adressen så jag kan handla.
Sedan säger Motti att "dom betalar 45 kr, rätt över" vilket innebär oavsett kött...
Köper gärna en halv kalv för det priset.

Förstår inte riktigt vad som måste försvaras. dunno.gif
*Stintan*
CITAT (Eva i Skåne @ 21-05-2013, 12:50) *
Nu vill jag ta Motti i försvar. Om man köper "halv gris" direkt av en bonde tror jag inte alls det är nåt orimligt med ett snittpris på 45:-


Halv gris ja det får man säkert för 45:-/kg men nötkött är betydligt dyrare. Kalvkött hamnar nästan på det dubbla grispriset om man köper halv.
Så 45:- rakt av låter orimligt. Det är knappast gratis att föda upp nötdjur till slakt.
herkules
CITAT (pejori @ 21-05-2013, 12:57) *
Jag vill bara ha adressen så jag kan handla.
Sedan säger Motti att "dom betalar 45 kr, rätt över" vilket innebär oavsett kött...
Köper gärna en halv kalv för det priset.

Förstår inte riktigt vad som måste försvaras. dunno.gif

jisses så lustig man kan vara. tänk om du inte får handla då? alla kanske inte är välkomna och alla kanske inte får handla till samma pris. den bonde jag handlar av säljer inte till vem som helst. att man betalar ett pris "rätt av" är väl ganska vanligt, lika mycket för de sämre delarna som för de fina.

jävla trams att jaga motti på det sätt ni gör här, dags för moderatorer att sätta ned foten kan jag tycka. den här subtila mobbningen måste stoppas annars så kan odla lika gärna ge fan i att ha moderatorer här.
pejori
CITAT (herkules @ 21-05-2013, 14:16) *
jisses så lustig man kan vara. tänk om du inte får handla då? alla kanske inte är välkomna och alla kanske inte får handla till samma pris. den bonde jag handlar av säljer inte till vem som helst. att man betalar ett pris "rätt av" är väl ganska vanligt, lika mycket för de sämre delarna som för de fina.

jävla trams att jaga motti på det sätt ni gör här, dags för moderatorer att sätta ned foten kan jag tycka. den här subtila mobbningen måste stoppas annars så kan odla lika gärna ge fan i att ha moderatorer här.

Det är väl upp till bonden att avgöra och inte du.. dunno.gif
Sedan bad jag om adressen för att kunna avgöra OM jag vill handla där.
Du kanske har den, då Motti inte svarar.?
herkules
CITAT (pejori @ 21-05-2013, 14:34) *
Det är väl upp till bonden att avgöra och inte du.. dunno.gif
Sedan bad jag om adressen för att kunna avgöra OM jag vill handla där.
Du kanske har den, då Motti inte svarar.?

klart det är upp till bonden.
Motti
Motti har inte haft tid att tjaffsa här då jag har fullt upp med vår valp ! det är ju inte så att den här Bonden vi köper kött av säljer till hur och vem som helst !han har sina stadiga kunder ,sist köppte vi 40 kilo nöt och det var kanonkvalle det köttes doft var helt underbart ! minns inte vad vi gav kilot , men det var nog runt 50-60 .
Piccante
Googlade härom dagen och en gårdsbutik sålde köttlådor om 10kg där snittpriset utslaget per kilo låg runt 69kr/ kg men man kunde nog komma ned i 59kr för fläskkött. Om bonden köper tillbaka eget kött från slakteriet och säljer till självkostnadspris till bekanta kanske man kan pressa ned det några kronor till?
Motti
Så kan det nog va ! men då måste man också inse att kött är kött och kommer från tjurar kor eller gris och att man få ta hand om styckdetaljer på ett eller annat sätt !inget för mespottor i alla fall !
Aqvakul
Konstaterar att inflationen inom köttbranschen i Nässjötrakten tagit fart ordentligt, eller var informationsläget bristfälligt redan från start...
Motti
Nässjö Chark antar jag du syftar på då ?de har blivit lurade som så många andra i Sverige .Vet inte om du set hästkött ? kan tala om att man får vara expert för att se skillnad på häst och nöt !
Huggorm
CITAT (Motti @ 25-05-2013, 22:36) *
Nässjö Chark antar jag du syftar på då ?de har blivit lurade som så många andra i Sverige .Vet inte om du set hästkött ? kan tala om att man får vara expert för att se skillnad på häst och nöt !

Inga problem, har den hovar är det en häst flirting.gif
gunsta
CITAT (Huggorm @ 25-05-2013, 22:48) *
Inga problem, har den hovar är det en häst flirting.gif



Min inställning också - och då slår man till ... bästa köttet smile.gif
Motti
Nu är det ju så att hovar och klövar inte följer med i en köttleverans !hade det gjort det så hade vi ju inte behövt bli lurade att äta häst .
Piccante
CITAT (Motti @ 25-05-2013, 22:36) *
Nässjö Chark antar jag du syftar på då ?de har blivit lurade som så många andra i Sverige .Vet inte om du set hästkött ? kan tala om att man får vara expert för att se skillnad på häst och nöt !

Ska inte hästkött vara mörkare?
Motti
Det går inte att se skillnad !du måste i stort set smaka på det innan du känner skillnad ,och knappt då känner folk skillnad och det är just därför så många blivit lurade ! I Italien äts det mycket häst finns restauranger som bara servera hästkött ,men då vet ju alla vad de äter !här har vi blivit pådyvlade hästkött från lurendrejare och inte nog med det vi har fått hästkött som är antibiotika behandlat ,inte så bra med tanke på resistens .
Piccante
Jag tänkte på kunden som lämnade tillbaka hästkött som var märkt oxfilé på en ICA-butik i Umeå nyligen. Hon reagerade på att det utseendemässigt var annorlunda och ffa allt "oxfilén" var ovanligt stor.

Jag har aldrig slaktat eller styckat häst själv så jag är väldigt osäker på hur det ser ut.
Motti
Jo men då kunde hon sitt kött !de flesta svenskar vet inte ett dyfft om kött och styckdelar de går efter vad som står på förpackningen ,väldigt få svenskar i dag som vet vad det finns för styckdelar på ett djur ,få vet vad tex en file sitter vad en lägg är vad en oxbringa sitter på ett nötboskap .

Aqvakul
CITAT (Motti @ 25-05-2013, 23:58) *
Jo men då kunde hon sitt kött !de flesta svenskar vet inte ett dyfft om kött och styckdelar de går efter vad som står på förpackningen ,väldigt få svenskar i dag som vet vad det finns för styckdelar på ett djur ,få vet vad tex en file sitter vad en lägg är vad en oxbringa sitter på ett nötboskap .

Jaså... jag tror faktiskt att de flesta har ganska bra koll..
Motti
Inte alls Aqva inte alls ! de ser bara köttet styckat och klart i köttdisken ! om jag kom hem till dig med 60 kilo nötkött skulle du då klara ut att se vilket som är vad ?eller om du fick en halv gris av mig skulle du kunna identifiera vilka köttdelar som är vad ? tvivlar på det om du inte är uppvuxen med att stycka kött och ta hand om stora köttdelar .
Piccante
De flesta bättre kokböcker har styckningschema och detaljbilder.
Motti
Jo då visst har de !men den dagen du får hem en djurkropp så är det ganska knepigt med dom där köttschemanen kan jag tala om ! I dag använder vi inte hälften på en djurkropp av vad vi skulle kunna använda om vi lagade egen mat ! I dag äter vi i stort set bara file fläskottletter fläsk på en gris resten gör vi hundmat av ,på ett nötdjur är det i stort set samma sak benfri högrev eftersom allt ska vara svål och benfritt enligt Danisch Crown ,ja tillbaks till nötkött du kan köpa högrev då svål och benfri ,lövbiff oxfile malkött och så kallat sjömansbiff men bara på vissa affärer ,och vad tar då de andra 200 kilona på ett nötdjur som väger 600 kilo ? ja det blir väl hundmat antar jag !eller biköttsprodukter ?Vi slösar något så enormt med våra köttdjur så det finns inte .Kanske dags för en del att ställa sig vid spisen och börja laga mat igen på allvar .
Piccante
Nu är jag övervägande vegetarian men när vi fick köpa kött förr och stycka så tog vi vara på allt.
Aqvakul
CITAT (Motti @ 26-05-2013, 00:36) *
Jo då visst har de !men den dagen du får hem en djurkropp så är det ganska knepigt med dom där köttschemanen kan jag tala om ! I dag använder vi inte hälften på en djurkropp av vad vi skulle kunna använda om vi lagade egen mat ! I dag äter vi i stort set bara file fläskottletter fläsk på en gris resten gör vi hundmat av ,på ett nötdjur är det i stort set samma sak benfri högrev eftersom allt ska vara svål och benfritt enligt Danisch Crown ,ja tillbaks till nötkött du kan köpa högrev då svål och benfri ,lövbiff oxfile malkött och så kallat sjömansbiff men bara på vissa affärer ,och vad tar då de andra 200 kilona på ett nötdjur som väger 600 kilo ? ja det blir väl hundmat antar jag !eller biköttsprodukter ?Vi slösar något så enormt med våra köttdjur så det finns inte .Kanske dags för en del att ställa sig vid spisen och börja laga mat igen på allvar .

Är du inte väldigt fördomsfull nu?
Motti
Tyvär är de ju inte så längre folk köper sina köttbitar som är välputsade och ben och fettfria ? och de har inte en aning om vad delar på en ko sitter eller ben eller ben på en gris !Vi köper bara rent kött alltså vi detaljstyckar allt kött själva både Gris Nöt Älg Rådjur och även Hare .allt tas tillvara här .Mina Barn o Barnbarn älskar mina grytor och såsen som blir av benen och späcket och köttet naturligtvis .Man ska alltid koka Grytor med ben och fet det ger den bästa smaken !sedan kan man slänga ben och fet i soporna .
Back to Basic handlar för mig om att ta till vara på hela djuret och ta till vara på recurserna ! Vi måste nog sluta att bara äta file kottletter och fläskyterfile .
pejori
Inte vet jag vad du har för folk omkring dig, men "i min bekantskapskrets" äts betydligt mer än filé och kotletter.
Både skinkstek och revbensspjäll köps och grillas i dessa tider, så också flintastek och karré i skivor.

Det du försöker göra till en sanning, är nog mer ett uttryck för dina förutfattade meningar eller brist på fantasi vid spisen.
Aqvakul
CITAT (Motti @ 26-05-2013, 01:36) *
Tyvär är de ju inte så längre folk köper sina köttbitar som är välputsade och ben och fettfria ? och de har inte en aning om vad delar på en ko sitter eller ben eller ben på en gris !Vi köper bara rent kött alltså vi detaljstyckar allt kött själva både Gris Nöt Älg Rådjur och även Hare .allt tas tillvara här .Mina Barn o Barnbarn älskar mina grytor och såsen som blir av benen och späcket och köttet naturligtvis .Man ska alltid koka Grytor med ben och fet det ger den bästa smaken !sedan kan man slänga ben och fet i soporna .
Back to Basic handlar för mig om att ta till vara på hela djuret och ta till vara på recurserna ! Vi måste nog sluta att bara äta file kottletter och fläskyterfile .


Så alla ska köpa hela djurkroppar, då?
pejori
CITAT (Motti @ 26-05-2013, 01:36) *
Tyvär är de ju inte så längre folk köper sina köttbitar som är välputsade och ben och fettfria ? och de har inte en aning om vad delar på en ko sitter eller ben eller ben på en gris !Vi köper bara rent kött alltså vi detaljstyckar allt kött själva både Gris Nöt Älg Rådjur och även Hare .allt tas tillvara här .Mina Barn o Barnbarn älskar mina grytor och såsen som blir av benen och späcket och köttet naturligtvis .Man ska alltid koka Grytor med ben och fet det ger den bästa smaken !sedan kan man slänga ben och fet i soporna .
Back to Basic handlar för mig om att ta till vara på hela djuret och ta till vara på recurserna ! Vi måste nog sluta att bara äta file kottletter och fläskyterfile .

Tror majoriteten vet, var benen på en gris sitter. slap.gif
Motti
Vet du vad Pejori ! det tror inte jag .och när du köppt din file ditt fläsk och kottleter och fläskyterfile revben !hur mycketr tror du finns kvar på grisen att äta efter du valt ut det smidiga ? Du kanske är en av dom som äter allt på en gris men de flesta gör inte det ,de köper det smidiga lättstekta .Hur många här köper en lägg tex ?
Aqvakul
CITAT (Motti @ 26-05-2013, 01:55) *
Vet du vad Pejori ! det tror inte jag .och när du köppt din file ditt fläsk och kottleter och fläskyterfile revben !hur mycketr tror du finns kvar på grisen att äta efter du valt ut det smidiga ? Du kanske är en av dom som äter allt på en gris men de flesta gör inte det ,de köper det smidiga lättstekta .Hur många här köper en lägg tex ?


Nej, dags att lägga sig... crazy.gif
pejori
CITAT (Motti @ 26-05-2013, 01:55) *
Vet du vad Pejori ! det tror inte jag .och när du köppt din file ditt fläsk och kottleter och fläskyterfile revben !hur mycketr tror du finns kvar på grisen att äta efter du valt ut det smidiga ? Du kanske är en av dom som äter allt på en gris men de flesta gör inte det ,de köper det smidiga lättstekta .Hur många här köper en lägg tex ?

Jag tror inte, jag vet.
Jag ser vad som finns i våra köttdiskar och vad som handlas.
Nuköper jag inte enbart file och kotletter, men det är en annan sak.
Lägg köper jag ofta. Använder det både i ärtsoppa och till rotmos.
Fötterna blir hundmat däremot.

CITAT (Aqvakul @ 26-05-2013, 02:00) *
Nej, dags att lägga sig... crazy.gif

giggle.gif Ja. Ska nog kvarta in jag med.
Motti
Ja vi får låta Fläsket vila eller hur naughty.gif Natti på er d010.gif
Eva i Skåne
På slakterier tas allt tillvara. Tror inte det går mycket till hundmat. Det finns ju korv wink.gif



Sen tror jag som Motti, att de flesta inte kan skilja på hästfilé och oxfilé. Jag äter det inte så ofta att jag kan säga vilket det är jag äter. Lyckligt ovetande.
Jag tjatar också om all import av åsnekött. Vad tror ni det används till? Har ni ätit åsnebiff på restaurangen nån gång? confused.gif
Bengalow
Nej, men jag har träffat en del levande, tvåbenta släktingar, hehe...
pejori
CITAT (Eva i Skåne @ 26-05-2013, 21:00) *
På slakterier tas allt tillvara. Tror inte det går mycket till hundmat. Det finns ju korv wink.gif
Sen tror jag som Motti, att de flesta inte kan skilja på hästfilé och oxfilé. Jag äter det inte så ofta att jag kan säga vilket det är jag äter. Lyckligt ovetande.
Jag tjatar också om all import av åsnekött. Vad tror ni det används till? Har ni ätit åsnebiff på restaurangen nån gång? confused.gif

Det har inte stått på menyn direkt, men säkert ätit det.
Tror inte heller det är många som ser skillnad på, eller känner på smaken att det är häst dom äter.
Motti
Vi köper inte kött över disk så att säga utan direkt av en bonde så vi vet vad för slags kött vi får ! Det som inte vi vill äta blir hund och kattmat på slakterierna,tyvär så äter inte så många svenskar Lever så det mesta av det blir hund och kattmat .Min man och jag äter väldigt gärna lever och helst då Kalvlever !det är supergott !
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon