|
Full version: Kött och hälsa
Nu läste jag inte riktigt allt, men jag hajade till vid det där om "skräckberättelser". Det behövs inga påhittade "skräckberättelser". Tag dina barn med dig till ett slakteri, bara, så ska ni få se på skräckberättelser. Efter det är barnen kanske inte lika sugna på död ko.
Iom att människor kan få i sig all näring de behöver på annat sätt än genom att äta djur så finns det ingen vettig orsak att hävda att köttätande är en "rättighet" för barn. Tvärtom är det väl utmärkt om man lär barn att man kan äta en väldig massa annat än kött, eftersom köttproduktion är ekonomiskt, miljömässigt och djuretiskt synnerligen tveksam.
Om man tycker att barn har rättighet att få ta del av allting så de kan välja sedan, då har man att göra. För det torde väl involvera alla aspekter av livet, inte bara mat? Någonstans är man tvungen att välja och det innebär alltid att man väljer bort något annat.
Tack buffy. Precis mina tankar också. Vi kan vända på den vanliga föreställninge och tänka: Stackars köttätande barn som aldrig får smaka på stekt marinerad tofu, goda bönsallader med fina dressingar, grillade tzay-spett, biffar av malda hasselnötter, sojafärssås, stekta linsbollar och så vidare. Föräldrarna hindrar dem.
Gossen Ruda
01-07-2013, 21:58
Nåja, även personer som äter kött äter också grönsaker. Jag tror knappast att det finns någon människa som äter kött till 100%, de brukar inte bli långlivade. Det är vegeterianer som aktivt väljer bort en del föda.
malcolm
02-07-2013, 08:07
CITAT (buffy @ 01-07-2013, 08:43)  Nu läste jag inte riktigt allt, men jag hajade till vid det där om "skräckberättelser". Det behövs inga påhittade "skräckberättelser". Tag dina barn med dig till ett slakteri, bara, så ska ni få se på skräckberättelser. Efter det är barnen kanske inte lika sugna på död ko. På den tiden Sverige var mera ett jordbrukssamhälle var det inget konstigt alls att man slaktade djur på gårdarna för att få kött och det där med att vara vegeterian/vegan är ett relativt nytt påfund. Säger som Ruda, det rä väl ingen som äter enbart kött och i vår familj har det alltid serverats grönsaker, rotfrukter mm. till maten och barnen har tyckt om det också, ibland var det nästan strid om vem som skulle få det sista av majsen, ärtorna eller vad det nu kunde vara som var kvar i skålarna. Kan hålla med om att slakterier inte är någon trevlig miljö även om jag aldrig besökt något men det man sett på TV visar ingen bra bild över vad som händer på dessa ställen fast den bilden är säkert vinklad av reportrar som vill skapa debatt.
kerstinbern
02-07-2013, 09:02
CITAT (malcolm @ 02-07-2013, 08:07)  På den tiden Sverige var mera ett jordbrukssamhälle var det inget konstigt alls att man slaktade djur på gårdarna för att få kött och det där med att vara vegeterian/vegan är ett relativt nytt påfund. Säger som Ruda, det rä väl ingen som äter enbart kött och i vår familj har det alltid serverats grönsaker, rotfrukter mm. till maten och barnen har tyckt om det också, ibland var det nästan strid om vem som skulle få det sista av majsen, ärtorna eller vad det nu kunde vara som var kvar i skålarna.
Kan hålla med om att slakterier inte är någon trevlig miljö även om jag aldrig besökt något men det man sett på TV visar ingen bra bild över vad som händer på dessa ställen fast den bilden är säkert vinklad av reportrar som vill skapa debatt. Nej det stämmer, TV visar ingen bra bild över vad som händer på slakteriet, eftersom allt är tillrättalagt de mycket få ggr ett slakteri släpper in media.
sparvuggla
02-07-2013, 09:14
Kan man överhuvudtaget ta trevliga bilder i en slakteria? Nix. Kan man ta trevliga bilder på skjutna älgar med inälvor rensade. Nix.
Kött är inte bra för den som vill leva friskt och aktivt liv långt upp i åldern utan allehanda sjukdomar. Frukter och grönsaker går att äta råa och är jättegoa. Ni köttätare, äter ni rått kött?
Gossen Ruda
02-07-2013, 09:49
Min pappa åt mycket kött, han älskade också det feta på kotletter. Under sitt yrkesverksamma liv var han synnerligen sällan sjukskriven. Han blev över 90 år.
Alla som äter fikon, vet ni om att en förutsättning för fikonens tillblivnad är att en liten stekel kryper in i fikonen med pollen den har med sig och pollinerar fikonet? Sen dör den där inne, inte av ålder utan för att den blir dödad av nematoder. Allt detta finns kvar i fikonet. Smaklig måltid.
Alexander-VG-zon3
02-07-2013, 10:16
CITAT (Gossen Ruda @ 02-07-2013, 10:49)  Alla som äter fikon, vet ni om att en förutsättning för fikonens tillblivnad är att en liten stekel kryper in i fikonen med pollen den har med sig och pollinerar fikonet? Sen dör den där inne, inte av ålder utan för att den blir dödad av nematoder. Allt detta finns kvar i fikonet. Smaklig måltid. Nu äter vi inte getfikon (men du kanske gör det) getfikon heter så för att dom gavs till getter och det är i dessa som steklens livcykel sker i. Det vi äter är smyrnafikon som har blommor med långa pistiller (vilket stekel honan INTE kan lägga ägg i). Honan blir ''lurad'' och dör när livsuppgiften är klar inte dödad utan dör naturligt, fikonet tar själv hand om stekelhonan som med hjälp av vätskor/enzymer som löser upp (på samma sätt som köttätande växter). Honan har dock pollinerat fikonblommorna och så bildas det frön och ''fikonet mognar'' blir ätligt utan några djurdelar. Och självfertila fikon har inte varit i närheten av fikon. Allt detta måste ske för bådas överlevnad. Så jag fortsätter att äta fikon men avstå från kött, djurtillsatser, löpe, läder och mår hur bra som helst.
Gossen Ruda
02-07-2013, 11:43
Finns uppenbarligen olika versioner. Och nej, jag äter inte fikon, varken med eller utan extra proteintillskott. Det var längesen jag fick avsmak för dessa sötsliskiga tingestar. Getföda.
Alexander-VG-zon3
02-07-2013, 11:48
CITAT (Gossen Ruda @ 02-07-2013, 12:43)  Finns uppenbarligen olika versioner. Olika versioner ? hur kan fikon pollinering ha olika versioner ? Tror nog det var en dålig skräckhistoria du försökte med eller att det ska låta som att vegetarianer äter djur när man äter fikon ? Men du kanske tog fel på fikon pollinering och parasiter på steklar.
Elisabeth-Västkustkolonisten
02-07-2013, 12:20
CITAT (sparvuggla @ 02-07-2013, 10:14)  Kan man överhuvudtaget ta trevliga bilder i en slakteria? Nix. Kan man ta trevliga bilder på skjutna älgar med inälvor rensade. Nix.
Kött är inte bra för den som vill leva friskt och aktivt liv långt upp i åldern utan allehanda sjukdomar. Frukter och grönsaker går att äta råa och är jättegoa. Ni köttätare, äter ni rått kött? Och vad skall dom göra som måste av hälsoskäl undvika vissa grönsaker? Om man t.ex. äter bönor (i alla dess färger och former), linser osv så hamnar jag på sjukhus. Men vi äter allt vi tål och vi äter också kött. Jag själv äter helst fisk.... Jag tror att varje skräckhistoria från ett slakteri eller grisfram är ställd. Det erkände t.o.m. ett djurrättsorganisation när dom svartmålade en gård. Många av dessa är kriminella och känner inga gränser Vi slaktade på gården och det var ingenting som man inte kunde visa upp. Elisabeth
malcolm
02-07-2013, 15:40
Hur skall du ha det egentliger sparvuggla? Å ena sidan säger du att boskapsuppfödning är skadlig för miljön och å andra sidan är du hatisk till all form av jakt. Fö åt min mamma både kött och fisk under sin levnad och hon blev 94 år så ditt resonemang stämmer inte där heller.
kerstinbern
02-07-2013, 16:07
CITAT (malcolm @ 02-07-2013, 15:40)  Hur skall du ha det egentliger sparvuggla? Å ena sidan säger du att boskapsuppfödning är skadlig för miljön och å andra sidan är du hatisk till all form av jakt. Fö åt min mamma både kött och fisk under sin levnad och hon blev 94 år så ditt resonemang stämmer inte där heller. Gör du folkhälsostatistik med en populationsstorlek av en person? Hur stor blir felmarginalen och avvikelsen då?
Gossen Ruda
02-07-2013, 16:16
CITAT (kerstinbern @ 02-07-2013, 17:07)  Gör du folkhälsostatistik med en populationsstorlek av en person? Hur stor blir felmarginalen och avvikelsen då? Resultatet blir en förkrossande överlevnadsstatistik, utan felmarginal och avvikelse.  Nej, det är samma med min pappa. Det är inte så enkelt som att den som äter kött dör tidigt, det är den enda slutsats man kan dra och det var meningen med våra inlägg.
sparvuggla
02-07-2013, 17:27
CITAT (kerstinbern @ 02-07-2013, 17:07)  Gör du folkhälsostatistik med en populationsstorlek av en person? Hur stor blir felmarginalen och avvikelsen då? Ja, underlaget är inte speciellt stort. Malcom, kanske din mamma hade blivit 114 utan kött, vem vet? CITAT (Alexander-VG-zon3 @ 02-07-2013, 11:16)  Nu äter vi inte getfikon (men du kanske gör det) getfikon heter så för att dom gavs till getter och det är i dessa som steklens livcykel sker i. Det vi äter är smyrnafikon som har blommor med långa pistiller (vilket stekel honan INTE kan lägga ägg i). Honan blir ''lurad'' och dör när livsuppgiften är klar inte dödad utan dör naturligt, fikonet tar själv hand om stekelhonan som med hjälp av vätskor/enzymer som löser upp (på samma sätt som köttätande växter). Honan har dock pollinerat fikonblommorna och så bildas det frön och ''fikonet mognar'' blir ätligt utan några djurdelar. Och självfertila fikon har inte varit i närheten av fikon.
Allt detta måste ske för bådas överlevnad. Så jag fortsätter att äta fikon men avstå från kött, djurtillsatser, löpe, läder och mår hur bra som helst. Naturen är fantastisk. Och tänk vad mycket man kan lära sig här på Odla, om man har öppna sinnen. För övrigt tycker även jag om fikon. Smaskens! Och dom håller magen garanterat igång, mycket fibrer. Men för min del ska det vara ekologiska, utan svavel.
*Stintan*
04-07-2013, 05:43
Undrar hur ni ska kunna odla alla era grönsaker om det inte fanns någon boskap.
Whiskuchi
08-07-2013, 09:38
CITAT (Gossen Ruda @ 02-07-2013, 17:16)  Resultatet blir en förkrossande överlevnadsstatistik, utan felmarginal och avvikelse.  Nej, det är samma med min pappa. Det är inte så enkelt som att den som äter kött dör tidigt, det är den enda slutsats man kan dra och det var meningen med våra inlägg. Vad tråden helt verkar ha glömt är att larmet i TS gällde stora mängder kött. Ja, folk har alltid ätit kött men folk har inte alltid ätit kött i de mängder som görs idag och framför allt har folk inte moffat processade charkuterier i samma utsträckning. Och "jag känner minsann någon som åt en massa kött och blev över 90" är lika övertygande som "jag känner minsann någon som rökte ett paket om dagen och blev över 90", dvs inte alls.
sparvuggla
08-07-2013, 14:18
Undersökningar på 1 (EN) person som dessutom är ens mamma säger kanske inte så mycket....... Men undersökning på 72 000 personer under 13 år har lite mer trovärdighet. http://www.unt.se/uppsala/gronsaker-forlan...et-2497132.aspxhttp://www.dn.se/ekonomi/mycket-gron-kost-lev-tre-ar-langre/Personligen tycker jag att tre år låter inte så mycket. Men om man får vara frisk när man blir äldre, är det ännu mer värt än själva åren .
Gossen Ruda
15-08-2013, 11:54
Såg en intressant notis i en några år gammal tidskrift. En van polarfarare hävdade att han kunde leva enbart på kött. I ett experiment levde han enbart på kött i ett år och mådde utmärkt. Detta var 1928, kanske har människan degenererat sen dess?  Vad det var för kött framgick dock inte.
Chili Linkan
15-10-2013, 20:55
CITAT (*Stintan* @ 04-07-2013, 06:43)  Undrar hur ni ska kunna odla alla era grönsaker om det inte fanns någon boskap. Hur skulle detta vara ett problem? Har jag fixat i flera års tid. Vilken del av odlingen sköter dina boskapsdjur? Om du menar att man måste ha koskit (tex) för att kunna odla är du så fel ute du bara kan bli.
kerstinbern
16-10-2013, 09:01
CITAT (sparvuggla @ 08-07-2013, 14:18)  Undersökningar på 1 (EN) person som dessutom är ens mamma säger kanske inte så mycket....... Men undersökning på 72 000 personer under 13 år har lite mer trovärdighet. http://www.unt.se/uppsala/gronsaker-forlan...et-2497132.aspxhttp://www.dn.se/ekonomi/mycket-gron-kost-lev-tre-ar-langre/Personligen tycker jag att tre år låter inte så mycket. Men om man får vara frisk när man blir äldre, är det ännu mer värt än själva åren . Eller varför nöja sig med 72 000 personer när man kan få samma resultat med 96 000 personer: http://www.svd.se/mat-och-vin/vegetarianer...gre_8622462.svdhttp://www.llu.edu/public-health/health/about.page?
Inte "Läkare utan gränser" utan" Läkare för växtbaserad kost" http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyhe...kost-och-halsa/
Gossen Ruda
16-10-2013, 09:53
Det gäller dock att inte blanda ihop äpplena och päronen. Det står i kommenterarna att mycket kan bero på att veganer och likasinnade måste vara mer noggranna med vad de äter. Skulle man bara ta för sig i grönsaksdisken på måfå skulle det snart uppstå bristsjukdomar. En mer aktiv matkultur är nödvändig och det är säkert där vinsten ligger, en liten köttbit som slinker med skadar säkert inte. Om man däremot baserar matintaget på en stor saftig biff med någon potais till eller kanske pommes frites ligger man risigt till.
Så länge man lever hälsosamt (rent generellt) så behöver man inte oroa sig så mycket. Som rökare/soffliggare och njutare av alkoholhaltiga drycker, blir knappast livet längre bara för att man byter ut köttbiten på tallriken mot grönt. Och med tanke på hur pass förslappad människan är idag, så spelar det knappast någon större roll hur tallriken ser ut. Det jag tycker är mest oroande är att människor känner sig speciella, eller duktiga, för att de rör på sig. Människan är ju skapad för att vara fysiskt aktiv, och är man det inte så kanske det man stoppar i sig har en liten betydelse.
Vad som inte framgår i såna där undersökningar är skillnaden mellan de som äter mycket kött och de som väljer bort köttet. De som äter mycket kött, njuter också av mycket annat (som inte är så hälsosamt). De som äter mer grönt har en mer hälsosam livsstil rent generellt. Men är du rökare och glad i alkohol så behöver du nog inte bry dig om vad du har på tallriken.
Det är lite som att sätta sig i soffan och tända en cigarett efter man nyss kommit hem från spåret, och hoppas att de där 20 minuterna i skogen skonar en från att drabbas av cancer.
Natur liv
31-10-2013, 22:43
Oavsett vilken diet ni väljer så hoppas jag att ni behåller matglädjen.
MATGLÄDJE = LIVSGLÄDJE
Jag förstår inte varifrån uppgiften kommer att vegetarianer skulle njuta mindre av livet än köttätare. Att njuta är väl en form av trivsel och den är olika för olika personer. En joggare njuter av en joggingrunda, en vegetarian av en fräsch grön middag och en köttätare av en blodig biff.
Så länge som man mår bra av sin kost och att inga andra drabbas allvarligt av den, så kan man säkert fortsätta som vanligt. Om vi vill minska köttproduktionen globalt krävs säkert en större mobilisering än en debatt på ett forum. Politiska påtryckningar, demonstrationer och allt möjligt kan jag tänka mig.
CITAT (Natur liv @ 31-10-2013, 22:43)  Oavsett vilken diet ni väljer så hoppas jag att ni behåller matglädjen.
MATGLÄDJE = LIVSGLÄDJE
Jag förstår inte varifrån uppgiften kommer att vegetarianer skulle njuta mindre av livet än köttätare. Att njuta är väl en form av trivsel och den är olika för olika personer. En joggare njuter av en joggingrunda, en vegetarian av en fräsch grön middag och en köttätare av en blodig biff. Vad jag menade var att i undersökningar av det här slaget så är det en ganska stor skillnad på resultatet, då det också är en stor skillnad på hur människor lever sina liv vid sidan av tallriken. Vad man har undanhållit är att de människor som har sundare kostvanor också lever ett mycket mer aktivt liv än de som konsumerar kött i större mängder. Alltså är såna undersökningar ganska missvisande eftersom det snarare handlar om hur människor lever sina liv än vad de lägger på sin tallrik.
Hej,
ett krångel med långa trådar som denna är att man (jag) inte alltid orkar läsa hela tråden, men en hel del har jag läst och har ett tillägg (som då möjligen redan kan vara nämnt utan att jag sett): det finns ju andra skäl än den egna hälsan till att dra ned på köttkonsumtionen - tex energiåtgången.
Men för mig som ändå äter kött (och har flera allvarligt kroniskt sjuka vänner) är en än viktigare sak att inte köpa kött producerat i annat land. Det visar sig nämligen att Sverige har ett av de hårdaste regelsystemen för användning av antibiotika för köttdjur - och stor antibiotikaanvändning är en av de viktigare orsakerna till resistenta bakterier - och det är sannerligen ett skrämmande scenario vi står inför om vi inte kan bota bakteriesjukdomar.
Om detta tror jag eg. ingen tvekar. Köp alltså ekologiskt, eller åtminstone svenskt kött.
Natur liv
31-10-2013, 23:21
CITAT (Foxley @ 31-10-2013, 23:03)  Vad man har undanhållit är att de människor som har sundare kostvanor också lever ett mycket mer aktivt liv än de som konsumerar kött i större mängder. Alltså är såna undersökningar ganska missvisande eftersom det snarare handlar om hur människor lever sina liv än vad de lägger på sin tallrik. Jag kan tänka mig att det ligger en viss sanning i det, men jag tycker att det är bättre att nå den gruppen genom att först locka till en aktiv livsstil, än att först ändra kosten. När man har börjat gå i skogen för att plocka svamp, promenera runt sjön för att hitta det bästa fiskestället eller cyklat till släktträffen så är det nära till en sund mathållning. Fast det är klart att andra människor kan tänka tvärtom. Vad kom först, hönan eller ägget? En annan aspekt är att genom att slavisk kräva en god kosthållning av sin omgivning leder oundvikligen till att en del känsliga personer drabbas av anorexi eller andra livshotande sjukdomar.
CITAT (Natur liv @ 31-10-2013, 23:21)  Jag kan tänka mig att det ligger en viss sanning i det, men jag tycker att det är bättre att nå den gruppen genom att först locka till en aktiv livsstil, än att först ändra kosten. Det håller jag med om. Det man bör hålla mer koll på är hur mycket "godsaker" man stoppar i sig än hur mycket kött man lägger på tallriken. Som du tidigare skrev ska mat vara glädje och tillhör man de personer som vill ha mycket av livets goda, så tycker jag man ska kompensera detta med en mer aktiv livsstil, om man nu är orolig för sin hälsa. Men att media skrämmer upp människor med att kött är lika med döden tycker jag är dåligt, då det mer handlar om skillnaderna mellan hur människor lever rent allmänt. Njut av mat, men gör det utan cigaretter och överdrivna mängder alkohol och godsaker. Att röra på sig lite extra är inte heller dåligt.
Chili Linkan
02-11-2013, 08:33
CITAT (EKLO @ 31-10-2013, 23:03)  Hej,
ett krångel med långa trådar som denna är att man (jag) inte alltid orkar läsa hela tråden, men en hel del har jag läst och har ett tillägg (som då möjligen redan kan vara nämnt utan att jag sett): det finns ju andra skäl än den egna hälsan till att dra ned på köttkonsumtionen - tex energiåtgången.
Men för mig som ändå äter kött (och har flera allvarligt kroniskt sjuka vänner) är en än viktigare sak att inte köpa kött producerat i annat land. Det visar sig nämligen att Sverige har ett av de hårdaste regelsystemen för användning av antibiotika för köttdjur - och stor antibiotikaanvändning är en av de viktigare orsakerna till resistenta bakterier - och det är sannerligen ett skrämmande scenario vi står inför om vi inte kan bota bakteriesjukdomar.
Om detta tror jag eg. ingen tvekar. Köp alltså ekologiskt, eller åtminstone svenskt kött. Dock finns det ett väldigt enkelt kryphål i detta regelverk, nämligen att djuren blir sjuka eller rent utav "sjuka" så får dem utskrivet antibiotika, och det är lönsamt för djuren växer fortare på antibiotika, så att tro att man inte får i sig antibiotika resistenta bakterier ifrån svenskt kött blir inget annat än en myt.
sparvuggla
08-07-2014, 05:37
Monarda
12-07-2014, 21:13
Ska man äta kött ska det vara långkok, typ pulled pork. Då är köttet färdiglagat och processen fortsätter inte i tarmarna. Charlotte Erlandson-Albertsson professor i medicinsk och fysiologisk kemi medverkade i Malous efter tio. http://www.youtube.com/watch?v=2EILqr6F8nw
Micke grön
27-03-2015, 22:51
Inget nytt under solen att kött är hälsovådligt, bara det faktum att dem föder upp djuren med hjälp av antibiotika för då växer dem fortare, det är reglerat i sverige men det undgås enkelt med hjälp av recept på så vis fortgår denna process även i sverige och detta resulterar i antibiotika resistenta bakterier som verkligen inte är bra i kroppen.
Ett annat problem som är störst med rött kött är att det tar väldigt lång tid för kroppen att bryta ner det i tarmen speciellt om man äter någonting annat innan processen är klar och det gör alla, detta resulterar helt enkelt till att köttet härsknar i tarmen och blodet blir således förgiftat. Sen blir allt tillagat fett animaliskt som vegetabiliskt härdat vilket blir ytterligare en belastning för levern.
Är sedan flera år vegan och får ofta höra hur fan jag får i mig protein vilket visar på vilken okunskap folk har. Titta er omkring världens starkaste djur är växtätare hur får dem i sig protein till att växa sig stora och starka? Vi är från början växtätare och våra kroppar funkar fortfarande bäst på denna diet.
Jag talar aldrig om för folk hur dom skall leva eller uppföra sig, men ständigt talar folk om för mig att jag kommer dö och bli sjuk och så vidare för att jag är vegan. Sanningen är att jag aldrig varit friskare än nu. Har man inte själv provat är det rent av korkat att säga att det är fel, man har då helt enkelt ingen aning. Och det finns ohälsosamma veganer med för den delen att bara bli vegan och tro att allt är frid och fröjd är inte helt rätt man måste veta vad man gör vilket dem flesta inte gör eller skiter i (alla kategorier av människor).
Nu skrev jag mycket mer än jag tänkt mig här haha skönt att lätta på trycket ibland.
Må gott
Micke grön
27-03-2015, 22:59
CITAT (*Stintan* @ 04-07-2013, 05:43)  Undrar hur ni ska kunna odla alla era grönsaker om det inte fanns någon boskap. Detta var nog det stolligaste jag hört på länge, menar du på fullaste allvar att man inte kan odla mat utan boskap? Man behöver absolut inget bajs för att kunna odla! Jag har bajsfritt i mina odlingar om man bortser från fåglar, maskar och så men dem är knappast boskap.
sparvuggla
28-03-2015, 15:58
CITAT (Micke grön @ 27-03-2015, 22:51)  Inget nytt under solen att kött är hälsovådligt, bara det faktum att dem föder upp djuren med hjälp av antibiotika för då växer dem fortare, det är reglerat i sverige men det undgås enkelt med hjälp av recept på så vis fortgår denna process även i sverige och detta resulterar i antibiotika resistenta bakterier som verkligen inte är bra i kroppen.
Ett annat problem som är störst med rött kött är att det tar väldigt lång tid för kroppen att bryta ner det i tarmen speciellt om man äter någonting annat innan processen är klar och det gör alla, detta resulterar helt enkelt till att köttet härsknar i tarmen och blodet blir således förgiftat. Sen blir allt tillagat fett animaliskt som vegetabiliskt härdat vilket blir ytterligare en belastning för levern.
Är sedan flera år vegan och får ofta höra hur fan jag får i mig protein vilket visar på vilken okunskap folk har. Titta er omkring världens starkaste djur är växtätare hur får dem i sig protein till att växa sig stora och starka? Vi är från början växtätare och våra kroppar funkar fortfarande bäst på denna diet.
Jag talar aldrig om för folk hur dom skall leva eller uppföra sig, men ständigt talar folk om för mig att jag kommer dö och bli sjuk och så vidare för att jag är vegan. Sanningen är att jag aldrig varit friskare än nu. Har man inte själv provat är det rent av korkat att säga att det är fel, man har då helt enkelt ingen aning. Och det finns ohälsosamma veganer med för den delen att bara bli vegan och tro att allt är frid och fröjd är inte helt rätt man måste veta vad man gör vilket dem flesta inte gör eller skiter i (alla kategorier av människor).
Nu skrev jag mycket mer än jag tänkt mig här haha skönt att lätta på trycket ibland.
Må gott Ja, men allt du skrev är sant.
Gossen Ruda
28-03-2015, 21:58
CITAT (Micke grön @ 27-03-2015, 22:51)  Ett annat problem som är störst med rött kött är att det tar väldigt lång tid för kroppen att bryta ner det i tarmen speciellt om man äter någonting annat innan processen är klar och det gör alla, detta resulterar helt enkelt till att köttet härsknar i tarmen och blodet blir således förgiftat. Sen blir allt tillagat fett animaliskt som vegetabiliskt härdat vilket blir ytterligare en belastning för levern. Jag tycker inte du skall prata om stolligheter när du skriver sånt strunt. Ta reda på fakta först innan du skriver något.
Micke grön
28-03-2015, 22:32
Det är inte strunt. Du ska nog läsa på själv innan du skriver.
Gossen Ruda
29-03-2015, 07:30
Kom med källor till ditt påstående istället. För kännedom, det är bara fett som kan härskna, inte kött.
Micke grön
29-03-2015, 12:20
Okej passar ruttna bättre för dig? Finns det fettfritt kött ens? Du kommer inte direkt med nå bevisföring själv så det är enkelt att kasta ur sig saker man tycker inte sant? Om du är genuint intresserad av att veta så forskar du själv! Jag har inte betalt för att hjälpa dig, och ärligt talat bryr jag mig inte heller ett dyft.
sparvuggla
29-03-2015, 12:40
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16925736.abFärgstarka grönsaker (ju färgstarkare desto bättre) väljer jag iaf. ist. för äckligt rött kött.
Gossen Ruda
29-03-2015, 16:59
Snälla Micke, det är DU som påstår att köttet härsknar eller ruttnar i tarmen, då är det DU som skall bevisa dina påståenden.
Micke grön
30-03-2015, 22:57
Jag har inte åtagit mig några som helst skyldigheter till det bäste Gossen Ruda.
Gossen Ruda
31-03-2015, 05:51
CITAT (Micke grön @ 30-03-2015, 23:57)  Jag har inte åtagit mig några som helst skyldigheter till det bäste Gossen Ruda. Då tycker jag att du skall sluta att komma med dylika falska påståenden. Jag har hört talas om ormar som kräkts upp byten som börjat ruttna pga av att det varit för kallt. Mycket av nedbrytningen sker med hjälp av enzymer och de processerna är temperaturkänsliga som så mycket annat, men våra enzymer har en idealisk temperatur att jobba i. Förutom då att all mat passerar magsäcken som med sitt saltsyrebad tar död på de flesta förruttnelsebakterier. Tyvärr är det ofta så att hängivna personer från olika grupperingar gärna sprider påståenden som gynnar deras sak men sanningen brukar komma i kläm. Allt för den goda Saken.
Micke grön
31-03-2015, 12:24
Ingen sanning som kommit ikläm annat än via dit eget tyckande. Vilket är ditt högst egna och inget nån annan skall behöva rätta sig efter.
Gossen Ruda
31-03-2015, 16:18
Åsa, mälardalen zon 2
01-04-2015, 06:58
Tror nog fortfarande en blandad kost är det optimala. Blir lite för mycket hallelujastämning och försöka hitta artiklar som bevisar sin sak när man är för extrem åt nått håll oavsett om man förespråkar enbart grönsaker eller helt animalisk kost.
+Visst behövs djur för vegetabilisk produktion, det finns visserligen gödning i form av kemikalier sk konstgödning men det utarmar jorden på sikt eftersom det ju inte innehåller bakterier, humusämnen mm som man också behöver. Har jobbat på KRAV odling av grönsaker och vi gödslade med djurgödsel + malda kycklingar, benmjöl, blodmjöl, gröngödsling mm. Det behövs en blandning av allt ifall man ska kunna odla länge på samma plats ifall grönsakerna ska bibehålla ett gott näringsinnehåll.
Själv försöker jag dock undvika äta så mycket butikskött men mest för att jag inte tycker det brukar vara så bra kvalite, äter lite mindre kött men bra kött ex. vilt och lammkött som jag köpt på nån lokal svensk gård.
Micke grön
01-04-2015, 10:50
Hört talas om kompost Åsa? Behövs inga boskapsdjur bevisligen. Och det finns många exempel på det världen över. Det behövs en blandning av näringsämnen ja! Men dem måste absolut inte komma från boskap för att få det att funka.
Kommerciel odling är också nått helt annat än att odla riktig mat själv, du skördar när allt har sin peak av smak och näringsämnen. Det gör inte ens en krav farm, de odlar lika smaklösa tomater som holländarna skördade alldeles för tidigt och dåligt innehåll va det gäller näring därav. Och det går åt ofantliga odlingsytor av monokultur för uppfödan av alla boskapsdjur och framför allt deras mat. om man ändrade på den bilden skulle det vara totalt omöjligt att säga att världen lever med matbrist. Det är lyxkonsumption av vissa varor av oss i "i-länder" som gör att det blir brist. Varje människa kan således göra ett aktivt val. Stötta eller inte stötta den ohållbara utvecklingen.
*Stintan*
01-04-2015, 11:16
CITAT (Micke grön @ 01-04-2015, 11:50)  Hört talas om kompost Åsa? Behövs inga boskapsdjur bevisligen. Och det finns många exempel på det världen över. Det behövs en blandning av näringsämnen ja! Men dem måste absolut inte komma från boskap för att få det att funka.
Kommerciel odling är också nått helt annat än att odla riktig mat själv, du skördar när allt har sin peak av smak och näringsämnen. Det gör inte ens en krav farm, de odlar lika smaklösa tomater som holländarna skördade alldeles för tidigt och dåligt innehåll va det gäller näring därav. Och det går åt ofantliga odlingsytor av monokultur för uppfödan av alla boskapsdjur och framför allt deras mat. om man ändrade på den bilden skulle det vara totalt omöjligt att säga att världen lever med matbrist. Det är lyxkonsumption av vissa varor av oss i "i-länder" som gör att det blir brist. Varje människa kan således göra ett aktivt val. Stötta eller inte stötta den ohållbara utvecklingen. Finns ingen matbrist i världen bara felfördelning och resursslöseri. Snacka om all fullt ätbar föda som kasseras p.g.a en massa urlöjliga regler istället. Alla kan aldrig någonsin odla sin mat själva så kommersiell odling kommer vi inte ifrån. Ingen lever väl heller på enbart tomater som dessutom hur du än odlar dom bara har ett försumbart näringsinnehåll.
CITAT (Micke grön @ 01-04-2015, 11:50)  Hört talas om kompost Åsa? Behövs inga boskapsdjur bevisligen. Och det finns många exempel på det världen över. Det behövs en blandning av näringsämnen ja! Men dem måste absolut inte komma från boskap för att få det att funka.
Kommerciel odling är också nått helt annat än att odla riktig mat själv, du skördar när allt har sin peak av smak och näringsämnen. Det gör inte ens en krav farm, de odlar lika smaklösa tomater som holländarna skördade alldeles för tidigt och dåligt innehåll va det gäller näring därav. Och det går åt ofantliga odlingsytor av monokultur för uppfödan av alla boskapsdjur och framför allt deras mat. om man ändrade på den bilden skulle det vara totalt omöjligt att säga att världen lever med matbrist. Det är lyxkonsumption av vissa varor av oss i "i-länder" som gör att det blir brist. Varje människa kan således göra ett aktivt val. Stötta eller inte stötta den ohållbara utvecklingen. Halaj! Det här är en bra fråga. Bland militanta veganer hävdas det ju att djur tar upp en stor areal som skulle kunna odlas grödor på. Mer mat till människor. Men om vi ser tillbaka i tiden: Människan gick från jägar/samlarkultur till jordbruk för kanske 8000-10000 år sedan. De flesta köttdjuren domesticerades ungefär samtidigt. Varför? Jo, kött är gott. Men nog måste stenåldersmänniskorna ha märkt att djuren ”stjäl” potentiell mat från människorna, och borde gjort sig av med dem. Så har inte skett. Jordbruk har alltid varit en blandning av kött och växter ända sen gamla dagar. Hur kan det komma sig? //T
Gossen Ruda
01-04-2015, 18:20
Kan ju också nämnas att evolutionsbiologer anser att det var övergången till ökad köttdiet för några miljoner år sen som skapade förutsättningar för den mänskliga hjärnan att utvecklas till vad den är nu. Det går år mycket protein för att bygga upp ett funktionellt nervsystem.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|