|
Helen i Skåne
08-01-2003, 22:35
Ska väl inte vara sämre jag! Cilla och andra lutheraner kan gå och lägga sig nu istället. Tar fram min fisksoppa som en startade som ett riktigt recept men numera är det mesta utbytt. Den varierar från gång till gång men är ALLTID god... Storleksangivelser, mått och annat existerar inte, dessutom lagar jag mat till många på en gång så det är alltid STORA omgångar. Denna går att ha i kylen i flera dagar och blir bara godare.
Stora grytan 4-5 klyftor vitlök fräser med hackad gul lök, 3 stycken och en purjo. När det mjuknat lägg i ca 7-8 dl smått tärnad rå potatis Häll på 1 liter fiskbuljon + 3 burkar kokosmjölk + 1 burk krossade tomater Låt koka så att potatisen grötar till sig lite, men bara lite. Häll på rejält med saffran eller gurkmeja. Smaka av med sambal oelek, ska vara bra fart och mycket smak i den, salta och vitpeppra. Lägg till sist i rejäla tärningar av lax, de där frysta i bitar brukar funka bra. Låt koka utan att röra för mycket så att laxen är kokt men inte trasig. Servera med välkylt vitt vin eller mjölk (ungarnas variant) Bröd kan vara gott till men är inte nödvändigt, det är en rätt mastig soppa. Kanske lite naturell youghurt eller creme fraiche som svalka på toppen.
Fialotta
08-01-2003, 22:45
Mmm Ska prova din soppa i morgon, passar ju bra när det är kallt ute! Fisk äter vi massor av i skärgården här...kul med nåt nytt recept! Thank you
Lutheranism kan jag inte ta åt mig äran av så särdeles mycket, men den här fisksoppan låter lika välsmakande som en fiskvariant jag börjat göra i vinter:
Vintersoppa utan vatten, salt och peppar
3-4 personer: Tag vilken fisk som helst. Helst färsk och helst inte lax. En filé räcker till 2 personer.
Häll 2-3 burkar kokosmjölk i en gryta (det finns smalkokosmjölk också), samt några strån färska/torkade citrongräs eller några fler från burk (banka dem lätt med knivhandtaget) en finstrimlad lime eller citron en finstrimlad röd lök en finstrimlad morot ett halvt finskuret äpple krydda med chili och koriander (lite av det första och mycket av det andra) häll i lite soya eller flytande asiatisk fisksmörja Blir det vasst eller för starkt - häll i lite farinsocker. Är det inte för starkt från början - gör soppan starkare och häll sedan i lite farin. Låt puttra ett tag. Lägg sedan i fisken och låt puttra i ca 3 minuter.
Häll på slutet i tre pressade vitlöksklyftor och hackad färsk ingefära (kokar det för länge mister de smaken) och ev hackad färsk persilja eller koríander. Rör lite brevid fisken så att den inte mjölar sönder helt.
Vill man ha fler grönsaker blir i stort sett alla bra i soppan förutom tomat och gurka, så länge man finstrimlar...
Helen i Skåne
15-01-2003, 09:21
Din soppa låter god Cilla, den ska jag prova! Soppa är himla gott! Gjorde en kycklingsoppa från Tinas mat som var helt UNDERBAR! PROVA:
Soppa med grön curry, kokos och kyckling
4 pers
4 kycklingfiléer 3 msk sweet chili 1 vitlöksklyfta
3 portabellasvampar 1 liten purjolök 1/2 dl plockad koriander 5 cm galangarot eller ingefära 1 stjälk citrongräs 5 dl vatten 2 kycklingbuljongtärningar 5 limeblad 1 1/2 msk grön currypasta 4 dl lätt kokosmjölk 1 msk fisksås saft från 1 lime salt och peppar Skriv ut Prenumerera
Blanda sweet chilin och den rivna vitlöken. Lägg kycklingfiléerna på oljad plåt och pensla på sweet chiliblandningen. Baka filéerna i ugnen på 150 grader i ca 20 minuter.
Skiva svampen och purjolöken i mindre bitar och låt fräsa i en gryta tillsammans med koriandern. Skala och skiva galangaroten (eller ingefäran) och lägg därefter ner den i grytan. Stampa citrongräset med ett knivskaft och låt alltihop fräsa i grytan. Häll på vattnet och smula ner kycklingbuljongtärningarna. Tillsätt limebladen och den gröna currypastan. Låt småkoka i 10 minuter. Tillsätt kokosmjölken och smaka av med fisksåsen, limesaften, salt och peppar.
Skär de ugnsbakade kycklingfiléerna i mindre bitar och lägg dem i djupa soppskålar. Häll på soppan och servera!
eller kolla länken här Sveriges Television, Tinas mat
ujuj nu blev jag hungrig igen o klockan e bara 10,00 hur ska dett a gå måste iväg o handla ,,kanske ska göra dendär fisksoppan mmmmmmmmm
Den där kycklingsoppan ser inte att gå av för hackor, den ska testas här!
Soppor är fantastiska. Blir goda nästan jämt, iallafall om man har vatten eller kokosmjölk som bas.
Tack Helen för ditt recept på fisksoppan! Den var jättegod!!!
Helen i Skåne
24-01-2003, 08:25
Kul att du tyckte om den, jag ska göra en ny omgång imorgon. Skulle kunna äta den soppan varannan dag!
tre burkar kokosmjölk! snyft bytte batterier i badrumsvågen igår så här blir det nutrilett, hälsar Sassa
Helen i Skåne
24-01-2003, 08:40
Var inte ledsen, det finns kokkosmjölk light! Annars går det bra med buljong, åtminstone i fisksoppan...
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|