Full version: God Matjesilltårta
evelina
Matjesill tårta.

Ca 6-8 bitar

6 skivor kavring skurit på längden,ca 18 cm långa inte för tjocka.

Fyllning:
1 ask matjesillsfileer,200g
4 hårdkokta ägg
2 dl creme fraiche
1/2 pkt Philadelfiaost a 200 g
3-4 msk fransk senap
3 tsk vitvinsvinäger
1/2 dl finhackad dill
1/2 dl finklippt gräslök
lite salt och peppar

Garnering:
1 ask matjesill.200 g
ca 4 hårdkokta ägg
1 röd lök
gräslök


Fyllning:
Låt sillen rinna av väl.Finhacka sill och ägg.Blanda creme fraiche och ost.
Tillsätt sill,ägg,senap,vinäger och kryddgrönt.Smaka av med salt och peppar.
Kantskär brödskivorna och lägg två bredvid varandra.Bred på fyllningen och lägg på två skivor bröd men nu på andra ledden,en i varje sida.Skär av det som hänger över och lägg det i mittfältet.Bred på fyllning och lägg på de två återstående skivorna på samma ledd som dom första.
Tryck till lätt.Bred fyllning ovanpå och runt kanterna.Täck tårtan med plastfolie och låt stå tills nästa dag.

Garnering:
Lägg sillbitar och ägg i rader.lägg rödlök i hörnerna,sätt en gräslöksvippa i mitten och strö lite klippt gräslök över allt.

Hoppas det smakar
wub.gif
Maria i Helsingborg
Om detta är samma recept - och det ser det ut som - som cateringfirman (restaurangskolan) använde nu när morfar fylde 80 så MÅSTE ni testa detta. MUMS!

Ett tips dock......
Använd riktigt färskt bröd och smula sönder och täck botten i en springform, för enkelhetens skull........fast då ska man nog dubbla receptet. Följ därefter receptet. Klippt gräslök runt om blir snyggt.

Tack evelina smile.gif
lotta_
Låter jättegott, den tårtan ska jag testa. smile.gif
netaave
Här är en variant med lax




EKOS LAXTÅRTA MED ROM


Botten:
200 gr mörk kavring
75 gr smör

Fyllning:
5 gelatinblad
250 gr rökt lax
1 schalottenlök eller 1 liten gul lök
2 ½ dl mellangrädde
500 gr kesella mager
2 dl lätt cremefraiche
1-2 msk press citron
salt och peppar

Garnering:
200 gr röd stenbitsrom
dill
citron

Finhacka kavringen eller kör den i mixer.
Smält smöret och blanda det med smulorna, häll det i en form med löstagbar kant och platta till med handen eller en sked till en botten.
Låt stå i kylen ca 15 min.

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 min.
Skär laxen i små bitar, skala och finhacka löken.
Vispa grädden i en stor bunke, rör i kesella och fraiche.
Rör i lax och lök, smaka av med citron och kryddor.
Krama vattnet ur gelatinet, smält det på svag värme och rör ned det i smeten.
Häll fyllningen i formen och ställ i kyl att stelna 3-4 tim.
Bred över rommen.
Tag bort kanten på formen och lägg den på serveringsfat.
Garnera med dill och citron.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon