Full version: Ingefärs-kola
Ina
Hittade det eländiga pappret med receptet på ingefärskola. Kolan är dundergod men det var ett tag sen jag gjorde den sist så pappret hade hunnit att gömma sig ordentligt. mad.gif
Men, men..... här är receptet i alla fall.

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl honung
2 tsk ingefära

Koka kraftigt utan lock till 120 grader. Tillsätt 1 tsk ättiksprit och 1 msk smör. Häll upp massan i en "låda" vikt av smörgåspapper, 20cm x 20 cm. Pensla gärna lådan med lite fett inuti innan kolasmeten hälls i. Skär eller klipp kolan i bitar innan den kallnat helt.

Jag bytte helt enkelt ut 2 tsk torkad,malen ingefära mot 2 msk färskriven. Sen har jag för mig att lådan var liten, kolasmeten lade sig i ett lite för tjockt lager så jag gjorde lådan lite större. HUR mycket större minns jag tyvärr inte.. Kolan blev god även i den mindre lådan! biggrin.gif
Helen i Skåne
Låter rysligt gott men jag har svårt för ingefära... Varför vet jag inte, kanske en nåt i barndomen laugh.gif Men jag tycker väldigt mycket om NAMNET ingefära, tänk ingefärskakor... kanske lär jag mig en vacker dag. smile.gif
Betty
Alltså... det här har inget med ingefära att göra... men om du är sugen på kola och gillar choklad så skulle du ju kunna koka "7-minuterskola"...
110 g margarin
2 dl socker
1 dl sirap
3 msk kakao
Mät upp och häll ner alla ingredienserna direkt i en kastrull.Koka 7 minuter. Häll massan i en pappersform 15x25 cm. Skär i bitar när kolan svalnat.
Perfekt snabbgodis om man blir sugen på godis fast kiosken har hunnit stänga! rolleyes.gif
abborrmaster
CITAT (Betty @ 23-01-2003, 21:14)
Alltså... det här har inget med ingefära att göra... men om du är sugen på kola och gillar choklad så skulle du ju kunna koka "7-minuterskola"...
110 g margarin
2 dl socker
1 dl sirap
3 msk kakao
Mät upp och häll ner alla ingredienserna direkt i en kastrull.Koka 7 minuter. Häll massan i en pappersform 15x25 cm. Skär i bitar när kolan svalnat.
Perfekt snabbgodis om man blir sugen på godis fast kiosken har hunnit stänga! rolleyes.gif

också kan man KALLA det ingefärskola bara för att fullända! unsure.gif

/Simon
Ina
Det går säkert bra att byta ut kakaon i 7-minuterskolan mot lite ingefära. smile.gif
Cilla
Helen,
Man kan säkert byta ut Inas ingefära och Bettys kakao mot rivna apelsinskal, kardemumma, eller något annat kryddigt.
Ina
Kardemumma.... hmmmm.... det måste jag testa nån' gång! Kardemummakola -det kan nog bli hur skumt som helst eller också blir det supergott!
Helen i Skåne
Funderar på choklad med en liten gnutta chili i... DET är en häftig kombination. Men jag har aldrig provat i kola. Apelsin eller pomerans kan nog funka, kanske med nejlika?
Ina
Jag tycker att det är en mysko kombination... blink.gif Jag var på bröllop för ett tag sedan och efterrätten som serverades var valrhonaplättar med chili. Inte min grej, precis. Men smaken är ju som bekant (och som tur är) som baken! biggrin.gif
abborrmaster
fast chockladchili har ju inte den vanliga chilismaken... Det blir en smak för sej som e grymt god!

/Simon
Cilla
...för att inte tala om vitlökschokladen! Fums Milibabba. Och saltglassen... Så utsökt, särskilt om man stänker på lite soya och ser minen av dem som trodde det var chokladsås.

Skämt åsido. Chilichoklad ska jag absolut testa.
Berith
Och blodpudding med vaniljsås! Eller skokräm och mjölk!
Cilla
...fniss. Det här börjar låta som när barnen kör igång. Men jag slutar nog aldrig tycka det är kul.

Smörstekta citroner! Pannkaksgryta med potatismos!
Ina
Sill och vaniljsås. wacko.gif Eller glass med lök, kanske! laugh.gif
Susanne i Linköping
På en fest bjöds det på blåbärs- och basilikaparfait. Oväntad kombination, men gott!
yla
pannkakor o röd vin

jag vill också va me laugh.gif biggrin.gif tongue.gif
abborrmaster
sallad och socker e inte helt fel heller smile.gif

/Simon
Berith
Hos en pizzeria här i stan kunde man köpa en variant som hette Pizza light, det var bara tomatsås och socker... blink.gif
Ina
SOCKRAD pizza! GLÄRK! wacko.gif ohmy.gif laugh.gif
Berith
Ost! Jag glömde osten, men det blev säkert inte godare för det.
Håller med, både glärk och yächhh! blink.gif
Ina
Det blev nästan ÄNNU värre, Berith! Ost i glärket, dessutom!!! blink.gif
abborrmaster
ja det är FULLLSTÄNDIGT VIDRIGT!!!!

/Simon
Hannele
När jag var ung, uppvaktade vännerna mej med pizza
där de skrivit grattis med chokladsås!! biggrin.gif
Grå
CITAT (Ina @ 23-01-2003, 17:15) *
Hittade det eländiga pappret med receptet på ingefärskola.


Den där kolan är livsfarlig!!! Jag höll på att äta upp smeten innan den var klar att hällas i formen. Kalasgott!
Men nästa gång struntar jag i ättikspriten, det var godare innan jag hällde i den.
Tack för receptet, detta blir en favorit!
lisasson56
CITAT (Grå @ 22-11-2008, 22:29) *
Den där kolan är livsfarlig!!! Jag höll på att äta upp smeten innan den var klar att hällas i formen. Kalasgott!
Men nästa gång struntar jag i ättikspriten, det var godare innan jag hällde i den.
Tack för receptet, detta blir en favorit!


Vad fyller ättikspriten för funktion? Måste väl vara något annat än smaken eller?
Grå
Ättikspriten förhindrar att det sockrar sig, men har man tur så kan det funka utan. Jag hoppas på tur nästa gång wink.gif
ingrid fuxwall
CITAT (Grå @ 23-11-2008, 21:51) *
Ättikspriten förhindrar att det sockrar sig, men har man tur så kan det funka utan. Jag hoppas på tur nästa gång wink.gif

Äter du upp smeten innan den är klar behövs ju ingen ättiksprit - och tänderna tar inte stryk, allt verkar perfekt
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon