När jag var barn så gjorde min mamma häggbärssaft, jag minns den som jättegod, lite nötig i smaken.
Kan det vara rätt - och - har någon på forumet ett recept att dela med sig av?
hälsningar Lena.
netaave
15-09-2004, 08:57
Tar fram min lilla gröna, frukt och bärbok.
Häggbärssaft
Plocka bären och förvara dom i frysen till lingontider!
2,5 l häggbär
2,5 l lingon
4 l vatten
8-10 dl socker/l saft.
Rensa och skölj bären. Krossa dem eller mal i köttkvarn. Lägg massan i en stor bunke eller kruka.
Koka upp vattnet och slå det över bären. Låt stå i 3 dygn.
Häll upp massan i silduk för att självrinna i 30 min.
Mät saften och tillsätt sockret. Rör om väl.
Koka upp saften. Skumma.
Häll saften på varma rena flaskor.
På samma sida står också:
Häggbärsbrännvin
Skölj och torka väl mogna bär och lägg dom i ett lämpligt kärl.
Häll på brännvin och vänta en vecka.
Sedan silas essensen ifrån och får stå tills den klarnat. Det tar några månader.
Blandas med brännvin efter smak.
Tja, kanske nåt för julsnapsen för dom som nyttjar.
Lägg häggbär (så mycket du orkar plocka!!) i en glasburk, häll över brännvin så att det täcker bären och låt stå i soligt fönster ca 2 månader.
Sila av och söta med vi sirap tills du är nöjd. VÄRLDENS godaste likör blir det!!
Mvh
Fenja
Tack ni som svarat.
Jag ska gå och plocka i morgon, lingonen är redan mogna så jag behöver inte vänta länge. Det blir säkert gott.
hälsningar Lena
zaaritha
18-09-2004, 01:08
Men--häggbären var väl mogna tidigt i juli?
netaave
18-09-2004, 11:25
Beror väl på var i landet du bor!
Där jag bor blommar syrenerna i juni, men när jag åker till Gällivare i augusti kan jag njuta av dom där.
Så jag antar att det är lika med hägg.
Här i zon 3 är häggbären mogna sedan en vecka eller så, iallafall om man vill ha dem riktigt saftiga.
Färgen på fruktköttet är enormt och vackert rött. Jag tycker bättre om fläderblomssaft men bärsaften är vackrare.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.