Mia, zon 3
16-09-2004, 07:13
Detta recept tror jag att jag hittade i ICAs Buffé-tidning, det är hämtat ur en bok av Nora Ephron. Jättegott!!!!
Nora Ephrons fruktpaj
Pajdeg
3 ¼ dl vetemjöl
½ tsk salt
125 g smör
2 msk crème fraîche
Kör i matberedare eller nyp ihop i bunke. Tryck ut i pajform (ca 26 cm), ställ kallt en stund.
Sätt ugnen på 225 grader och förgrädda skalet ca 10 min.
Fyllning:
3 äggulor
1½ dl socker
2 msk vetemjöl
¼ dl crème fraîche
3-4 nektariner/persikor eller 5-6 plommon
Vispa ihop allt utom frukten till en slät sås. Häll i pajskalet.
Skär frukten i smala klyftor, med eller utan skal är en smaksak. Lägg ut klyftorna i smeten.
Sänk ugnsvärmen till 175 grader, och grädda pajen i ca 40 minuter.
Servera ljummen med glass eller lättvispad grädde.
Det där verkar gott Mia!
År när jag har mycket plommon gör jag
Inlagda plommon, busenkelt och vackert
Sockerlag och snabb lättkokning av plommonen. Rubbet ned i burkarna som jag steriliserat genom kokning 20 minuter. Låt svalna upp och ned. Håller länge.
Plommonkompott
Pyttelite vatten med socker, i med plommonen och koka. Kärnorna flyter upp, och dem tar jag med sleven när jag också skummar av den flödande smeten. I burkar som ovan, eller i pappkartonger för frysning. Busgott på vintern till yogurt, gröt och glass.
Plommonjuice
När plommonkompotten blir för juicig häller jag av det som flödar i en annan kastrull. Lite fruktkött hänger med, säkert kan man mixa det sedan om man inte tycker om det. Blir inte så dryg juice/saft men god när man späder med lite iskallt vatten eller is.