Katti med torpet
Har tagit sticklingar på liguster, åbrod, forsythia mm.
Det går dock långsamt med rötterna så jag är lite orolig för hur jag skall övervintra de små liven.
Ligusersticklingarna står i vatten (vas) utomhus och har börjat visa rötter efter en månad, de andra har jag stuckit i sandblandad jord och de står också utomhus. Alla verkar må bra men det lär nog dröja innan de kan anses vara ordentligt rotade.
Så hur gör jag?:
1) Låta dem stå kvar ut och kanske gräva ner dem i kallbänken.
2) Ta in dem på altanen och försöka ge dem lite mer skyddad miljö, kan ev ställa dem i mitt drivhus och ge tillskottsbelysning och frostskydd.
3) Ta in dem i rumstemperatur, läste i AoT att man tydligen skall driva sticklingarna i rumstemp för att stimulera rottillväxten?! men att de sen skall ha det svalare. Frågan är hur svalt är svalare?

En annan fundering i samanhanget, det där med övervintringstemperatur. De flesta växter klarar ju en normal vinter med temp ner till -20. Men för de som inte gör det blir rekomendationen genast att förvara dem frostfritt och altså +grader. Borde det inte finnas ett mellanläge där det räcker att man tar in dem på en vindskyddad altan där det kanske är 5 grader varmare än ute men fortfarande kanske -10 grader? Det måste väl vara microklimat så det räcker och blir över. Jag tänker t.ex. på buxbon som på friland klarar sig utmärkt, men i kruka blir det plötsligt krav på 5 +grader.
Jag fattar inte logiken... Likaså rekomenderar man ofta kallbänk som en skyddad miljö för övervintring, men en upphöjd kallbänk är väl lika illa som en kruka, i alla fall om växten står nära kanten, eller?
KURT
Vedartade sticklingar brukar man ofta ta på hösten, Man sätter den sedan i sandblandad jord (minst 50% sand, det är viktigt med dränering på vintern). Sedan låter man krukan stå ute under vintern, gräv gärna ner kruka så blir det jämnare tempertur. Så kommer det rötter till våren.
kerstin z5-6
krukan är farlig pga storleken på jordklumpen
Är det lite sol -ja då tinar den -Blir det kallt totalfyser den
DEt blir alltså ständiga upptiningar frysningar -Det är detta som gör att krukodling ovan mark är knepig
Detta händer inte på samma sätt i en kallbänk av normalstorlek som har jordkontakt-har det väl frusit i den förblir det så länge ..
Det tinar tidigare på våren så det kommer igång fortare -men svängningarnar blir inte alls som i kruka ..
Svalare är 5-8 + sådär i sticklingssammanhang
Katti med torpet
CITAT (kerstin z5-6 @ 21-09-2004, 08:46)
krukan är farlig pga storleken på jordklumpen
Är det lite sol -ja då tinar den -Blir det kallt totalfyser den
DEt blir alltså ständiga upptiningar frysningar -Det är detta som gör att krukodling ovan mark är knepig

Av detta skulle man kunna dra slutsatsen att en temp som växlar runt nollan är sämre än -10. Dvs vid -10 är det fruset, punkt slut, om det däremot ligger runt nollan kanske det fryser och tinar om vart annat?

Det skulle i så fall kunna vara förklaringen till nedre delen av min fråga om att vinterförvaring verkar vara väldigt binärt, varmt eller kallt, inget däremellan.
Är jag ute och cyklar eller?
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon