Full version: Grekiskt olivbröd
elleave
Grekiskt olivbröd (1 krans)

25 g jäst
2 ½ dl filmjölk
½ tsk salt
1 ½ msk olja
ca 7 dl rågsikt

Fyllning:
½ glas pimentofyllda oliver
½ tsk oregano

+ lite grovt salt.

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°
Smula jästen i en bunke. Ha i 1 dl fil. Rör om med en träslev.
Ha i resten av filen, salt och olja. Rör om.
Ha det mesta av mjölet men spar 1 dl till utbaket.
Arbeta degen smidig
Låt jäsa under duk i 10 min.
Medan du väntar på att degen ska jäsa, hacka oliverna.
Mjöla bakbordet, tag upp degen och kavla ut till en rektangel.
Strö över de hackade oliverna och oreganon på degen.
Rulla ihop degen och lägg ihop den till en krans.
Strö sedan på lite grovt salt.
Lägg bakplåtspapper på en plåt. Lägg på kransen.
Låt jäsa under duk ca 20 min.
Grädda kransen i ca 30 min i mitten av ugnen.
lavendel
Det lät gott..och tack för att du skrev så utförligt..jag är inte så bra på brödbakning..men jag ska försöka följa ditt recept!
Lavendel
netaave
När vi gjorde det här så tyckte jag att grovsaltet ovanpå blev lite för mycket. Jag är lite känslig för för mycket salt, om någon annan också tror sig vara det så går det säkert lika bra att ha något annat ovanpå, frö av något slag kanske eller örter.
elleave
CITAT (lavendel @ 04-10-2004, 02:43)
Det lät gott..och tack för att du skrev så utförligt..jag är inte så bra på brödbakning..men jag ska försöka följa ditt recept!
Lavendel

Hi, hi har fått receptet från hemkunskapen i skolan så jag bara klistrade in det.
biggrin.gif
Salt är väldigt vanligt på sådana här bröd från medelhavet men man får väl prova sig fram vad man själv gillar.
AndreasBK
Mmm, låter verkligen inte dumt. tongue.gif
Tror det blir bakdag imorgon.
elleave
Lycka till! rolleyes.gif
elleave
Provade att byta ut rågsikten mot hälften dinkelmjöl och hälften vetemjöl special och det blev jättebra. smile.gif
Eva St
Låter kanongott
Sulawesii
CITAT (elleave @ 08-01-2005, 16:18)
Provade att byta ut rågsikten mot hälften dinkelmjöl och hälften vetemjöl special och det blev jättebra. smile.gif

Har bakat dinkelbröd en gång. Tyckte det smakade kanon! Men, det blev snabbt torrt. Synd.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon