Ralf
Trädgårdsavfallet samlas upp nu. Grenklipp av olika slag, gamla växter och framför allt alla löven.
Jag bor i Täby kommun. Ganska tätbebyggd. Det är eldningsförbud under stora delar av året. Och tur är det. När det är vindstilla och man eldar avfallet luktar det ej särskilt trevligt.
Jag har en kompost men använder den ej just nu. Det mesta avfallet skickar jag bort. Kvistar läggs i buntar med snören runt eller i påsar. Löv o mindre bitar läggs i förmultningsbara säckar.

Jag har en stor soptunna för trädgårdsavfall som kommunen tömmer varannan vecka. En gång på våren och en gång på hösten samlar dom dessutom in kvistar och säckar. Tycker det är en jättebra service.

Hur gör ni?
Annelie
Samlar ihop och kör till tippen! Det alternativet glömde du minsann! smile.gif

Så gör jag..
Ralf
jag visste det... men det får väl ingå i kommunens service då---
Hannele
unsure.gif Varför fanns det bara ett alternativ att rösta?
Kompost för frukt- och potatiskal och gräsklipp har vi haft över tio år.
Det har gett oss många skottkärror fin jord.
Men ogräs, skräp och grenar är smartast att låta kommunen återvinna,
när man har en liten trädgård.
Här har jag berättat om kommunens gratisservice, dom har stor Återvinningsanläggning.

wacko.gif mad.gif Att bränna sitt avfall på tomten, är helt förkastligt! sad.gif
netaave
Komposterar det som går, eldar en del (ved) och kan också köra en del till tippen.
Tesa
Jag drar bort det stora och lägger utanför trädgården..en del går i komposten och mycket slänger jag bara ut över häcken eller så.....det går ju an när man som jag äger allt runt trädgården själv...
Så jag hittade inget alternativ att rösta på.....
fruberglund
Vadå trädgårdsavfall, finns sånt? biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Löven ligger ovanpå rabatterna som skydd inför vintern, de få som blir över efter rabattäckning och mulching av gräsklipparen slängs på en hög i slänten (ingen riktig kompost, ska bygga en nästa år).

Grenar m.m. slängs på hög och eldas upp så fort vädret tillåter smile.gif

Bor på landet så här råder djungelns lag biggrin.gif
renate
Det mesta hamnar i komposten,men en del,större grenar och dylikt kör jag med skottkärran till skogen här intill.Rotogräs som kvickrot samlar jag i en plastpåse och slänger i soporna.En liten del lägger jag utanför tomten på 'Kommunens' det är en 8 meter bred remsa mellan grannens och min tomt.Jag har fått lov att använder den delen,har planterat buskar och lite träd där.Det är den vilda delen av min trädgård. tongue.gif rolleyes.gif
Jag har tre nätkompostar som producera fin mylla till trädgården.
estet
Ris, löv, grenar & grövre slystammar är vårt trädgårdsavfall.
Det hamnar i skogen bakom bodan, på tomten kanske ska tilläggas.
Till våren/sommaren kan vi dra fram slyet och kapa lite brasved om det behövs.
Det mindre avfallet från blommor å sånt hamnar i komposten.
birgitek
Jag komposterar en del, använder som ved i öppna spisen det som är lämpligt för det och kör övrigt till tippen.
Birgit Ek
gammelnalle
Grenar tjockare än 3cm sågas upp till brasved.
Tunnare grenar/sly kör jag genom kompostkvanen och resultatet används som : Marktäckare under buskar, samt till utedasset...... (även sågspån från veden används där)
Löv klipps med gräsklipparen. Under fruktträden får det sedan ligga kvar (klippt) OBS att detta kanske inte är lämpligt om man har skorv. Övrigt löv komposteras.
köksavfall såsom potatisskal, te-sump etc komposteras. Animaliskt avfall till soptunnan.

f.ö. håller jag med fruberglund :

Vadå trädgårdsavfall, finns sånt?



sleep.gif smile.gif rolleyes.gif laugh.gif biggrin.gif
Inga från Närke
Hej
Vi gör alla dessa som finns på röstningen beroende på vad det är för avfall.
Mindre grenar m.m. mal vi i vår kvarn och lägger som täckmaterial eller i komposten
Nerklippta perenner mal vi och löv lägger i komposten
Vi har byggt upp en rabatt med trädgårdavfall på kommunens mark där vi planterar de perenner m.m. som vi har överskott på och så får grannar och vänner gå dit och ta till sina trädgårdar om de vill ha. Även grannarna kan plantera där istället för att kasta.
Större grenar kör vi till kommunens återvinningsanläggning som är bara någon kilometer från där vi bor.

Hälsningar Inga
Ralf
Jag är glad att ni ej eldar! Luktar död skunk tycker jag (fast jag har aldrig varit med när man eldar skunk).
kerstin z5-6
nej eldar inte -gör jord i stället smile.gif
Cilla
Komposterar det mesta, tar småklipp av buskar och träd in i vedbastuns kamin. Eldar ute en helg per år i tunna, använder askan som jordförbättrare.
Viveka
Större grenar blir brasved till kakelugnen.
Mindre grenar blir tändved.
Allt annat nedbrytbart går i komposten.
Varför köpa dyr matjord när man kan göra själv?

Nästa år blir det nog en kompostkvarn också.
lotta_
Har en kompost som inte fungerar men har fått inspiration här på odla så planer på att göra en ny finns. Mindre avfall läggs i en hög i skogen. Större avfall lämnas på kommunens soptipp för återvinning. Eldar aldrig.
Ingo
Löv...som är den största delen hos mig...en del får gräsklipparen ta, en del går i komposten, en del används till vintertäckning i rabatter och får multna där och en del grävs ner som jordförbättring i nyplanteringar (torkade men ej komposterade).
Gräsklipp och övrigt grönavfall går i komposten.

Rotogräs och ogräs som gått i frö går i hushållsoporna.

Grenar och kvistar kör jag till återvinningsanläggningen - om de inte kommer från fruktträd för då får kaninerna dem att gnaga på.

Hushållsavfall komposterar jag inte, det krävs tillstånd för det i vår kommun och det har jag inte kommit mig för att söka. Blir ett projekt nån gång.

STEN är mitt jobbigaste trädgårdsavfall, får upp mängder av skräpsten så fort jag sätter spaden i marken. Det samlar jag på hög för att köra till tippen någon gång när jag får tid och ork.
Viveka
CITAT
STEN är mitt jobbigaste trädgårdsavfall, får upp mängder av skräpsten så fort jag sätter spaden i marken.


Visst är det lustigt hur olika det kan vara.

Själv kan jag aldrig få nog av sten, trots att min tomt också mest består av stenig moränmark. Jag sorterar ut och sparar alla stenar, stora som små, vid alla mina markarbeten. Helst vill jag förstås ha flata stenar, men det finns massor med användningar för alla de andra också, mest till kantsten runt upphöjda odlingar och stödmurar för terrasseringar, men också till utfyllnad under gångar, bilplats etc. (billigare än väggrus).

Sten i och omkring rabatterna är bra också för att det ger högre och jämnare jordtemperatur och bättre fuktförhållanden. Ta en titt på hur alla stenytor under jorden alltid är fulla av fastklistrade sugrötter, horisontella som vertikala.

En vacker stenmur, eller ett riktigt stort, mossigt stenblock ger karaktär åt vilken trädgård som helst.

Min pappa hade alltid vad han kallade en 'stenbank', jag lärde mig av honom. Tyvärr är min egen stenbank oftast tom när jag bäst behöver den.

Synd att du inte bor i närheten... Jag skulle gärna befria dig från ditt 'avfall'. smile.gif
lotta_
CITAT (Viveka @ 08-11-2004, 17:31)
Själv kan jag aldrig få nog av sten

samma här.. jag tar tillvara alla stenar jag hittar på tomten och tar med mig fina stenar från skogen, synd bara att de stora är såååå tunga
Mollgan
Här kör jag sönder löv med gräsklipparen flera gånger och lägger i land och rabatter. Grövre material får åka en vända genom kompostkvarnen och komposteras sedan till nästa år. Jag får hinka upp världens bästa "kompostmedel" ur grannens gödselbrunn (de har kor) och allt brinner och blir fin mylla fort.
Hälsningar
Mollgan
Ingo
CITAT (Viveka @ 08-11-2004, 17:31)
Visst är det lustigt hur olika det kan vara. Själv kan jag aldrig få nog av sten, trots att min tomt också mest består av stenig moränmark.

Nja, Viveka och Lotta, jag är nog mera lik er än ni fick intryck av nu. Jag älskar också sten i olika former - stenläggningar, murar, stenpartier, grusgångar eller bara en stor fin sten alldeles för sig själv.
När jag gräver tar jag tillvara så mycket jag kan. Större stenar lägger jag åt sidan för att använda i framtida projekt. De minsta stenarna (ett fåtal cm och mindre) sorterar jag ut för att använda som fyllnad eller somdräneringsmaterial i bottnen av planteringsgropar. Jag har aldrig behövt frakta sten till tomten, utom när jag behövt särskilt huggen sten t ex gatsten.

Men sen jag sorterat ut de användbara kategorierna visar det sig alltid att det mesta är nånting däremellan - såna där som är för små och oregelbundna för att bygga/pryda med och för stora för dränering. Och för stora för utfyllnad också, bärlager bör inte innehålla stenar som är större än halva bärlagrets tjocklek. Det är det jag kallar skräpsten och som jag har drygt en kubikmeter liggande av.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon