Full version: Limegodis
Betty
Limegodis
ca 40 stycken

2 dl vispgrädde
3 dl socker
100 g smör
200 g vit blockchoklad
rivet skal av 1 – 2 lime

Blanda grädde, socker och smör i en kastrull.
Låt det koka under omrörning i 5 minuter.
Bryt chokladen i mindre bitar och låt dem
smälta i gräddblandningen.
Smaksätt med limeskal.
Häll smetetn i en oljad form, ca 20 x20 cm.
Ställ formen kallt, gärna över natten
så att chokladen stelnar.
Skär upp i lagoma bitar. Förvaras i kylen med
smörpapper mellan lagren.
wub.gif
Fenja
Låter läbbigt.... GOTT! wub.gif
Mvh
Fenja
*Felix matte*
För tillfället så kör jag med Marabou Schweizernöt och Fazer Likörpraliner laugh.gif Tror att jag hoppar över hemtillverkningen i år tongue.gif biggrin.gif
Betty
Är du alldeles säker på att du ska avstå hemtillverkat i år...?
Inte ens en ynka Bailiyes-godis...? wink.gif
*Felix matte*
CITAT (Betty @ 01-12-2004, 12:33)
Är du alldeles säker på att du ska avstå hemtillverkat i år...?
Inte ens en ynka Bailiyes-godis...? wink.gif

Satt med receptet i handen i morse laugh.gif
och tänkte på att det nog blir en sats eller två... son och sonhustru ska ju vara här i tre veckor och bägge två är riktiga gottegrisar biggrin.gif wub.gif
mulle
Nu säger min intuition att jag håller på att missa något alldeles rysligt viktigt...
Vad är Bailiyes-godis?
Mulle
*Felix matte*
CITAT (mulle @ 01-12-2004, 15:40)
Nu säger min intuition att jag håller på att missa något alldeles rysligt viktigt...
Vad är Bailiyes-godis?
Mulle


Här kommer Bettys recept biggrin.gif (hoppas det går bra att jag gör så här)

BAILEYS-TRYFFEL
ca 50 stycken eller ca 60 st i ischokladformar

1 dl vispgrädde
150 gr mörk choklad i bitar
0,5 dl florsocker
100 gr smör, rumstempererat
½ dl Baileys (eller whisky)
kakaopulver
Koka upp grädden. Lägg choklad och florsocker i en bunke och slå över den kokande grädden under omrörning. Rör till en helt slät smet. Vispa i smör och sprit. Fyll en spritspåse med smeten. Lägg i kyl att stelna. När smeten börjar stelna spritsar man ut fem längder på smörpapper. Låt sedan åter stelna i kylskåp. Dela varje längd i tio bitar och rulla dem i kakao. Eller spritsa smeten i ischokladformar, ca 60 stycken. Förvara kallt fram till servering.
mulle
Där ser man, lita alltid på din intuition!!!
Tack, det låter så gott att det bara måste prövas!
Mulle
estet
Det här börjar ju bli en tradition, Betty!
Alltså att du kommer med godisrecept lagomt till julstöket. Ifjol satte jag sambon på att göra Baileystryffeln, de blev så smarriga så vi gjorde mer och gav bort i julklapp!

Limegodis ska göras snarast, måste åka å handla bara så...! smile.gif
Betty
wub.gif wub.gif wub.gif
kryddan
Jag tror faktiskt att det är just det godiset som jag håller på att göra slut på - vi gör julgodis ihop ett gäng och byter med varandra. En sort jag fick med mig var just limetryffel av nåt slag och den är HIMMELSK wub.gif
mulle
Betty, jag måste bara berätta om min festmiddag i lördags...
En av gästerna äter aldrig godis, sötsaker, efterrätter o.s.v. - ja, hon rör överhuvudtaget ingenting sött! Vanligtvis brukar hon sitta med en kopp kaffe då alla andra slevar i sig diverse smaskgeggor...
I lördags hade jag gjort en helt naturell fruktsallad och så serverade jag ditt limegodis i varm och flytande form! Som dressing.
Väninnan åt tacksamt av fruktsalladen och alla andra stönade av välbehag över såsen. En försökte till och med till sist sticka tungan in i såstermosen!
Receptet fungerar alltså på flera plan!
Hälsningar
Mulle
Betty
Hej Mulle! Vilken bra idé att servera den som topping till fruktsallad! Det måste jag prova! smile.gif
estet
Nu var det gjort och smakat! Supergott!!

tongue.gif
160kvm stort hus
Hej Betty!
Recepten låter underbara!!

Det är inte möjligen så att du även huserar på familjeliv?

Mvh G
Betty
CITAT (16kvm stor balkong @ 10-12-2004, 10:55)
Hej Betty!
Recepten låter underbara!!

Det är inte möjligen så att du även huserar på familjeliv?

Mvh G

Javisst har jag familj, och därmed ett familjeliv... Lite osäker på vad du menar?unsure.gif
160kvm stort hus
Sorry.. *ler*
Jag menar sajten familjeliv.se...
"ditt" recept finns där oxå av en tjej som har Betty boop ( den teckande ) som nick.

Så jag tänkte att ni kanske är samma lika?

Mvh G ( bisquit på familjeliv )
Betty
Jag känner inte till den sajten, ska kolla in den. smile.gif
Jag brukar ibland presentera mig som "Betty utan Boop" biggrin.gif
Men på Oldwolfies chat kallar jag mig för Betty Boop i profilinfon. laugh.gif
160kvm stort hus
Okej.. Det måste vara ett sånt där lustigt sammanträffande då..

Men gott är det!

Mvh G
norpan
Gjorde det underbart goda limegodiset igår. Men mitt stelnar ju aldrig. Fastän det har stått i kylskåpet sen igår kväll. Nu är det jätte kletigt (hällde det i knäckformar).
Men smaken är det ju absolut inget fel på wub.gif .
Har jag gjort något fel eller är det fler som inte fått sitt till att stelna?

// Norpan
norpan
wub.gif Okej, jag skäms wub.gif
Det var bara jag som var otålig, nu har det stelnat sleep.gif

// Norpan
Annkina
CITAT (norpan @ 28-11-2005, 18:29)
wub.gif Okej, jag skäms wub.gif
Det var bara jag som var otålig, nu har det stelnat sleep.gif

// Norpan

Då hoppas jag att mina också gör det. rolleyes.gif
Smaken är ju himelsk, men VÄLDIGT kletiga. Just nu. Gjorde dom för 2 timmar sedan så jag kanske ska ge mig till tåls.

Hällde dom ochså i formar.
Kathy
CITAT (Betty @ 30-11-2004, 17:59) *
Limegodis
ca 40 stycken

2 dl vispgrädde
3 dl socker
100 g smör
200 g vit blockchoklad
rivet skal av 1 – 2 lime

Blanda grädde, socker och smör i en kastrull.
Låt det koka under omrörning i 5 minuter.
Bryt chokladen i mindre bitar och låt dem
smälta i gräddblandningen.
Smaksätt med limeskal.
Häll smetetn i en oljad form, ca 20 x20 cm.
Ställ formen kallt, gärna över natten
så att chokladen stelnar.
Skär upp i lagoma bitar. Förvaras i kylen med
smörpapper mellan lagren.
wub.gif


Nu lyfter jag den här tråden igen för ikväll ska det bli limegodistillverkning här. wub.gif
Det här limegodiset är vansinnigt gott.
zissi
Kan tänka mig att det blir gott nyårsgodis detta! Måste köpa vit choklad först bara. Hur skulle det blir med ljus el. mörk choklad månntro? g.gif Mörk blockchoklad har jag visst hemma.
/zissi
tettan
lime å mörk choklad måste ju bli en hit eller...?
ystadhelen
Hmm. Känner mig tveksam till om det kommer att smaka bra.
Mörk choklad och mjölkchoklad skiljer sig väldigt mycket åt smakmässigt jämfört med vit choklad.
Visserligen smaksätter man ibland div. choklad med apelsin, men jag tror att godiset riskerar att smaka beskt då det inte finns någon sötma i lime.
Kanske kan man pröva ändå genom att öka sockermängden, men jag tror att det finns en risk att du blir besviken.
Mvh: Helen
zissi
Nu känner jag mig säker. Har varit o köpt vit choklad ikväll.

/zissi
Lilla Birka
CITAT (norpan @ 27-11-2005, 10:15) *
Gjorde det underbart goda limegodiset igår. Men mitt stelnar ju aldrig. Fastän det har stått i kylskåpet sen igår kväll. Nu är det jätte kletigt (hällde det i knäckformar).
Men smaken är det ju absolut inget fel på wub.gif .
Har jag gjort något fel eller är det fler som inte fått sitt till att stelna?

// Norpan

Har du möjligen använt flytande margarin i stället för smör? Eller har du glömt någon ingrediens?
Sorry, såg inte sida nr 2. Försökte dessutom skriva ut receptet på Baileys-tryffel, skulle jag inte gjort! Fick 6 sidor, hela raden skrevs ut ranting.gif
Kathy
Vi minskade på både smöret och sockret samt hade i limejuice i smeten. Det blev ännu bättre denna gång. Ischokladformar är att rekommendera.
Lilla Birka
CITAT (Kathy @ 30-12-2007, 22:50) *
Vi minskade på både smöret och sockret samt hade i limejuice i smeten. Det blev ännu bättre denna gång. Ischokladformar är att rekommendera.

Bra tips, thanks.gif Jag brukar också försöka minska på såväl socker som smör i olika recept och finner oftast att det går väldigt bra. Ett ex. är kladdkaka som jag minskade från 3 till 2 dl socker och den blev i mitt tycke bättre!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon