
BRANTEVIKSSILL
INGREDIENSER
1 kg sillfilé
Lag:
1 dl ättika (24%)
7 dl vatten
½ dl salt (gärna grov)
Inläggning:
4 dl socker
2 hackade gula lökar
2 hackade röda lökar
3 msk citronpeppar
3 msk krossad kryddpeppar
2 msk krossad vitpeppar
2 smulade lagerblad
stor knippa hackad dill
Gör så här
Dra skinnet av sillfiléerna, varje sill blir då två mindre filéer. Lös upp saltet i vattnet med ättikan och lägg i filéerna. Låt stå ett dygn på sval plats. Ta därefter upp filéerna och låt dem rinna av i ett durkslag. Blanda samman den hackade löken, kryddorna och dillen. Häll sist ner sockret och rör snabbt om blandningen.
Varva nu sillen och blandningen i en hög glasburk. Börja och sluta med ett lager av blandningen. Det blir en mycket vacker inläggning, därav glasburken. Observera att någon vätska inte skall tillsättas blandningen. Den kommer att vattna av sig och efter några timmar ligger sillfiléerna i en lag.
I den här rätten är det på sin plats att experimentera med kryddorna. Prova dig gärna fram med mer än vi anger - du skapar då en inläggning med din egen personliga prägel!
Lycka till! Den blir en succé på julbordet
