Full version: Majonnäs
mulle
Jag har upprepade gånger försökt göra egen majonnäs och då följt recepten ordagrannt. Konsistensen (som ska vara så svår att lyckas med...) blir fin men själva majonnäsen otrevligt besk. Har någon annan råkat ut för samma problem och lyckats lösa det?
Mulle
KURT
Jag har svårt att se att smaken skulle påverkas av HUR man blandar i hop råvarorna. Är du säker på att du inte använder någon kniv som du skärt lök eller annat med (mixerkniv)? Eller att det finns något i kärlet som avger smak?
mulle
Jag har försökt så många gånger, Kurt, och alltid, naturligtvis, med rena verktyg.
Jag har funderat på är om det är mina ägg - jag använder egna - som är orsaken. De är inte beska i normala fall men kanske finns det något som reagerar med resten av ingredienserna?
Eller skall man undvika färska ägg?
Jag älskar majonnäs och som storkonsument skulle jag gärna tillverka min egen....
Mulle
Ina
Vad har du för recept?
mulle
Ett par äggulor, några droppar citronsaft, ett par dl olja och lite Dijonsenap.
Jag har försökt byta ut citronsaften mot vitvinsvinäger (som jag såg i något recept) och vad oljan beträffar har jag testat med oliv-, solros- och rapsolja...
Men jag har faktiskt aldrig lämnat bort senapen så kanske den är boven?
Mulle
Ina
Byt senap... det kan ju inte bli sämre i alla fall.. Jag funderade faktiskt på om du använde Dijon eller kanske senapspulver...

Här är mitt recept:

1 ägg
1 msk senap
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
2 dl olja

Jag brukar ta ½ dl olivolja och resten av oljan av någon sort med neutral smak. Senapen... någon stark och söt sort... gärna grovmalen så får man lite "prickig" majonnäs.

Detta receptet är praktiskt för det är så lätt att dubbla det. Jag brukar göra majonnäsen direkt i burken med hjälp av stavmixern så sliper jag extra disk!
mulle
Jag ska testa än en gång och också använda stavmixern i stället för matberedarens mixer. Och butiksägg...
Jag återkommer!
Tack hittills för råden!
Mulle
Ina
Lycka till!! rolleyes.gif

Jag hade aldrig några problem när jag gjorde majonnäs på ägg från mina egna hönor så jag tror inte att det är det som strular. Men du får väl prova dej fram.. smile.gif
inglis
HEJ!
Kan det vara oljan tro? Vad jag har märkt är det bäst med rapsolja,som det inte är någon smak på.
evelina
Jag gör som Ina ,har lärt mig att om man använder mixer ska man ta ett helt ägg inte äggulor.

Hoppas du lyckas! rolleyes.gif


Mvh
netaave
Ha i en knivsudd honung
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon