Sulawesii
12-03-2005, 12:01
Håller på att fixa surdeg. Det är sista dagen idag, dag 4. Och det luktar..... skunk!
Någon som vet om det är normalt?
Har aldrig gjort surdeg som ska stå så länge förut, så jag har inget att jämföra med.
Tänkte att jag skulle höra med er innan jag slänger iväg det, ifall att det nu skulle vara normalt.
Sulawesii
12-03-2005, 13:53
Nä. Nu häller jag ut det. Det luktar bara mer och mer.....
Men, vet någon får ni gärna informera mig om hur det ligger till i efterhand.
HUR luktar det? Surt/syrligt? Ruttet? Spya? Fotsvett? Eller verkligen skunk?
Surdeg brukar inte lukta rosor och viol direkt, men det är svårt att beskriva lukten. Syrligt, fruktigt, skumt... kanske...
Sulawesii
12-03-2005, 15:14
CITAT (Ina @ 12-03-2005, 14:56)
Eller verkligen skunk?

Ärligt talat har jag aldrig luktat på en skunk

.
När sonen sagt att det luktade spya i köket, så kunde jag inte annat än att hålla med honom.
Hällde förresten ut allt i toan för en timma sedan och det luktar fortfarande....
Är det fel lukt?
Det var iallafall en väldigt aktivitet, bubblade som sjutton.

Ok!!
Det här att det bubblade låter ju rätt - det ska det göra. Surdegen tenderar ofta att bli lite rinnigare allteftersom dagarna går också. Spya... ska det ju inte lukta, men surt som attan kan det allt lukta. Det är ju jättesvårt att bedöma över nätet. Du känner ingen bakfantast som kunde komma över och sniffa lite?
Sulawesii
12-03-2005, 23:15
Jag har satt en ny nu, Ina. Låter den nog inte stå lika länge. Och börjar det lukta likadant igen, får jag nog ringa efter mamma! Hon är ingen expert på surdeg, men, bakfantast är hon.
Lycka till! Det ska lukta om surdeg, och den luktar ju mer och mer ju längre den får hållas...
Hojanna
13-03-2005, 17:50
Jag är en riktig bakfantast och bakar ofta eget bröd. Försökte ganska nyligen göra en surdeg, men jag tror att jag lät den stå för länge. Redan dag 2 började det bubbla i surdegen, den luktade syrligt men inte ruttet. I receptet stod det att den skulle stå i 4 dagar, och jag följde receptet plikttroget. Men dag 3 började vattnet separeras från mjölet! Dag 4 luktade den verkligen skunk! Då var vattnet längst ner i burken och mjölet flöt ovanpå. Då åkte alltihop ner i toan!
Har samma sak hänt er när ni gjort surdeg, att vattnet och mjölet "separerats"?
När jag gör surdeg brukar jag inte låta den stå mer än två-tre dagar. Har aldrig råkat ut för att den "delar sej" som du beskrivit Hojanna.
Det jag för det mesta bakar när det är surdeg inblandad (hehe) är Åbokakor och den surdegen ska stå i två dagar.
3 dl ljummen filmjölk, 25 gram jäst och 5 dl grovt rågmjöl ska blandas och täckas över med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur i två dagar.
Hojanna
13-03-2005, 18:21
I mitt surdegsrecept skulle man blanda lika delar grovt rågmjöl och vatten. Sedan skulle man efter hand tillsätta mera rågmjöl + vatten med jämna mellanrum. Det hela skulle stå i rumstemperatur. Inget jäst! En naturlig jäsningsprocess skulle på det här sättet komma igång. Det gjorde det antagligen i mitt försök, men det hela gick nog överstyr!
Det går ju att göra så med. Jag fuskar gärna med lite jäst...

Ett annat sätt att starta upp fördegar är att låta russin eller katrinplommon självjäsa och sedan "dega till det". Exakt hur man gör det finns beskrivet i en underbar bok som ni hittar
här. Jag vet att man inte ska göra reklam här man jag kan inte låta bli att "hypa" den här boken liiite...
Åsa, mälardalen zon 2
13-03-2005, 18:30
I mitt recept på surdeg är det äpple, mjöl och vatten. Använder det receptet som finns i Jan Hedhs bok Bröd (som är så utförlig att det känns som att ta en universitetsexamen i brödbakning när man läser den)

Inte heller jag har några problem och jag följer ändå receptet på en höft (min våg funkar inte så bra). Jag har en vetesurdeg och en rågsurdeg i kylskåpet som är runt 8 veckor gamla jag fräschar upp den ibland genom att blanda ner mer mjöl och vatten (+jag använder den såklart) och den luktar inte illa.
Hojanna
13-03-2005, 18:31
Den boken har jag tänkt införskaffa!! Den verkar vara jättebra, tycks innehålla det mesta om brödbakning och lite till!
@Åsa - Det var den boken jag gjorde reklam för!

Jag har den inte själv - inte än i alla fall, men den ska jag bara ha!!! Den är såpass bra att jag, som inte annars klarar av att följa recept för att jag är lite för egensinnig, kan tänka mej att krypa till korset och göra som "magistern säger"!
Sulawesii
13-03-2005, 18:54
Hojanna, jag hade inte problemet att det separerade.
Jag undrar vad som gick galet med min deg......
Om jag känner mig själv rätt, så kommer jag att ett tag framöver att göra en hel del surdegar

. Sånt där gör mig bara mer nyfiken.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.