netaave
19-05-2005, 21:37
Ur veckans "Året runt"
Rabarberparfait
150 gr rabarber
½ dl strösocker
2 äggulor
½ dl rosa florsocker
1 ½ dl vaniljvisp
Sirap:
5 dl vatten
2 ½ dl strösocker
skal av 1 rabarberstjälk
Skala ev och skär rabarbern i tunna skivor.
Blanda med sockret i en kastrull och låt den smälta på svag värme.
Låt kallna.
Vispa samman äggulor och florsocker.
Vispa vaniljvispen styv.
Blanda vaniljvispen med äggblandningen och vänd till sist ner rabarbern.
Häll i en form som rymmer 1 liter och frys över natten.
Sirapen:
Blanda vatten socker och rabarberskal i en kastrull.
Koka ihop tills hälften återstår.
Stjälp upp parfaiten och ringla sirapen över.
Sirapen stelnar när den blir kall, men går att värma till flytande igen.
zaaritha
20-05-2005, 23:03
Parfait;
låter så gott!
Men; jag har diabetes! SHIT!!
SannaLasso
26-05-2005, 14:44
Men JAG har inte diabetes (än) !
Däremot går jag på diet för att komma i sommarkläderna...
Ett litet snedsprång nu i bästa rabarbertider får jag väl ändå tillåta mig. Ska avsmalnaden gå åt pipan så kan det väl få ske via rabarberparfait då.
Men nästa år så...
Förresten - kan man inte använda något annat istället för vanligt socker om man är diabetiker eller bantare? Eller är det annat i receptet som inte fungerar då? Jag funderar över detta då min pappa är åldersdiabetiker men nog skulle bli överlycklig över att få smaka rabarberparfait. Bara namnet är värt att smaka på ju:
Rabarberparfait med rabarbersirap" Åhhhhh!
netaave
26-05-2005, 22:37
Du kan byta ut socker och florsocker mot sötningsmedel. Går jättebra!
Det lät som "mumma", det ska släkten få smaka på söndag!
Jösses
Det var det godaste jag ätit på länge...MUMMA
Alla var helimponerade och skrev raskt upp recpetet!
Lite kommentarer om hur jag gjorde:
150 gr gissade jag på 3 rabarber och det blev nog bra...(har ingen våg!)
Jag körde rabarberna i mixern före kokning och sedan blandade jag i lite röd karamellfärg för att få sirapen röd!
Kan varmt rekommenderas! Tack för receptet!!!
netaave
06-06-2005, 22:17
Jag gjorde den också idag, visst var det sagolikt?
Fast jag hade inga problem med färgen på sirapen, den blev läckert rosa.
brittmarie
10-06-2005, 16:58
Nu har jag också provat. Den blev verkligen jättegod och populär blav de som fick smaka. Fast min sirap blev inte rosa utan fick en härlig grålila färg, fick förslaget att det hade varit violblommor med i koket.
Tack för att du ville dela med dig av receptet, kommer att göra den fler gånger och då större sats så att all vaniljvisp går åt.
netaave
10-06-2005, 21:09
Men tog ni det röda på skalet?
Jag tog bara rött, motsvarande skalet från en, lite drygt kanske.
brittmarie
10-06-2005, 21:56
Ja visst tog jag bara det allra tunnasta yttersta röda från två stjälkar. Men jag blev väldigt nöjd med den lila färgen, den påminner om dina lila tulpaner i signaturen, blekare och lite mer gråblå men väldigt läcker färg. Kan vara att jag kokade med för hög värme. Får se vad det blir för färg nästa gång. Gott var det i alla fall.
fruberglund
11-06-2005, 21:06
Måste jag prova imorgon...låter smarrigt
netaave
14-06-2005, 17:10
Gjorde en laddning och lade i frysen idag igen, börjar bli beroende!
Igår bjöds jag på denna rabarberparfaith av en forumvännerna supergod va den
o vi hade en mysdag i hennes vackra glänta i skogen
jag fick mycke mer än parafaiten förstås men nu ska jag sno receptet jag me
netaave
15-05-2006, 17:19
Nu är det dags igen! Ska göra en laddning för kommande bruk.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.