Det går alldeles utmärkt det, kanske den här?
NETAS SMÖRGÅSTÅRTA
2 RUNDA BRÖD (dubbel sats i långpanna)
7 ½ dl mjölk, eller mjölk & vatten
75 gr jäst
1 ½ tsk salt
1 ½ tsk socker
¾ dl olja
400 gr rågsikt
700 gr vetemjöl special
Gör degen som vanligt, jäs 30 min. Arbeta slät och smidig, dela den i 2 delar och forma till runda bröd, som läggs i 2, 2l formar (ca 22 cm)
Jäs i 30 min under duk. Pensla med kallt vatten, grädda i 250 gr i 10 min. Stäng av ugnen och låt bröden eftergrädda ytterligare 20 min. Låt kallna under duk.
Dela bröden, helst med en tårtbottenskärare, i 5-7 bottnar. Kan frysas med gladpack mellan, för att sedan användas till smörgåstårtor, kvarnhjul eller pizzabottnar.
Till smörgåstårta används 4 bottnar, kantskurna.
Ex på fyllning och garnering:
Bredbar leverpastej, bostongurka och flytande margarin rörs till en smidig pasta.
Abbas bredbara pålägg.
Mjukost, gärna smaksatt typ ”Bonjour”
Bred därefter hela tårtan med majonnäs eller liknande.
Klä kanterna med kryddgrönt, gurkskivor, krossade ostbågar eller ”stjärnor” (carambole).
Börja garnera utifrån med ex.
Halverade oliver och mandarinklyftor, fortsätt med skivade körsbärstomater, därefter halverade blå vindruvor. Lägg en stjärna i mitten, och på den en klick caviar och ev en dillvippa, fyll på med rikligt med skalade räkor runt. Pytsa svart caviar i fina små högar i tomrummen mellan tomater m.m.
Och sen en läcker nöt/jordgubbstårta, nästan nyttig!
egentligen ett GI-recept snott från bendro.
GROTTIS NÖTTÅRTA
Till 1 st, (minst 2 st till en tårta.)
Vispa 3 äggvitor till hårt skum
Blanda försiktigt ner 1 påse finmald/hackade nötter eller mandlar.
1 tsk bakpulver
1 dl socker eller fruktos
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper.
Grädda 140 gr i 40 min. Håll koll så kakan inte blir bränd men ändå är halvfast.
Låt den svalna på plåten.
Lossa försiktigt från plåten och lägg på ett fat.
Botten nr 2 blir tak.
Fyllning, bär sötade med socker eller fruktos.
Topping
Vispad grädde och lite riven mörk choklad.