gammelnalle
18-08-2005, 11:21
Mycke ska man hinna med.... så rabarberna har jag glömt bort..
Testade idag: Smaken var OK men lite "trådig".
Enligt mina böcker skall man inte skörda senare än Juli.... MEN nu är det Augusti....
är det bara att glömma bort dem eller duger de till att frysa in för att t.ex. koka saft på ???
Skall de isåfall först förvällas??? eller bara skäras i bitar.
Hittade många trådar om rabarber ...men ingen som passade in på just detta..
björn
Anledningen till att man inte "ska" skörda rabarber efter midsommar är såvitt jag vet att oxalsyrehalten blir högre då. Har man en sort med liten halt av oxalsyra från början så borde det inte vara några problem tycker jag men det är bara en gissning från min sida.
Hoppas att du kan få bättre svar från någon annan.
solkatten
18-08-2005, 11:34
Jag gjorde paj för ett tag sen och jag ska ut och skörda en omgång till.
Är den för trådig att ätas kan du ju koka saft.
Det där om oxalsyra vet jag inget, men så himla mycket rabarber får jag ju inte i mig så att det skulle vara nån fara.
Just oxalsyre-biten känner jag mig säker på att det är så att halten blir högre ju längre in på säsongen man kommer. När man äter t.ex. rabarberkräm så rekommenderas det att man äter med mjölk till eftersom mjölken neutraliserar oxalsyrehalten.
Låter som ett bra skäl att dränka rabarberpajen i gräddig vaniljsås, mmmm....

(nu vet jag vad jag ska göra till efterrät i helgen iaf)
Det funkar fint att göra saft av gammal träig rabarber Gammelnalle!
Dela stängerna i en stor gryta och häll på ca 1/2 liter vatten per liter rabarber. Koka upp och låt puttra under lock 10 minuter. Sila sedan och koka därefter upp på nytt och smaka av med socker. Det ska smaka RIKTIGT sött annars blir sursaft! En kanelstång piggar upp saften tycker jag.
Angående oxalsyran så tror jag inte att det är så farligt om man inte är en litet barn med outvecklade njurar. Man dricker ju inte i sådana mängder.
Jag ska snart ta in och koka mina, när det blir tid!:)
Mvh
Fenja
Eva i Skåne
18-08-2005, 20:18
Om du ska frysa rabarbern för att göra saften framåt vintern
så är det bara att skära den i bitar och stoppa i en plastpåse och i frysen med den.
Mycket enklare kan det inte bli
SÅ enkelt att man kan fylla frysen med rabarber och det blir mer och mer (i frysen alltså) för varje år, men den där saften.... den vill liksom inte bli kokt
gammelnalle
18-08-2005, 22:48
Man bugar och tackar för alla svar.... (och receft)
ÅÅÅÅÅ vad jag älskar detta forum...
antar att jag INTE behöver förvälla innan de försvinner in i frösaboxen????
b
CITAT (gammelnalle @ 18-08-2005, 23:48)
antar att jag INTE behöver förvälla innan de försvinner in i frösaboxen????
Nej, det behöver du inte.
Vi frös färska rabarberbitar och gjorde rabarberpaj av förra året

Det var jättehärligt med rabarberpaj mitt i vintern!
gammelnalle
20-08-2005, 17:30
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.