Det här är en värmande och god gryta i hösttider. Speciellt gott med tillsättningen av cocktailtomaterna på slutet.
TIMJANSGRYTA, 4-6 pers
3 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 äpple
600 g grytbitar av skinka eller bog
2 msk olja
2 tsk timjan
2-3 lagerblad
0,5-1 tsk vitpeppar
1 tsk salt
1 hönsbuljongtärning
0,5 dl tomatpuré
1 burk krossade tomater
2 msk tomatketchup
2 dl vatten
1 ask cocktailtomater
Skala och hacka lök, vitlök och äpple. Bryn grytbitarna i olja i en gryta tills de får färg. Tillsätt lök, vitlök och äpple och låt fräsa med några minuter. Tillsätt kryddor, smulad buljongtärning, tomatpuré, krossade tomater, ketchup, vatten. Låt puttra ca 30 min. Tillsätt cocktailtomaterna och låt grytan koka ytterligare några minuter eller tills tomaterna mjuknat.
Servera med ris eller kokt potatis.
netaave
27-09-2005, 09:38
Testade den här igår men skippade ketchupen, men den var hemskt god iaf och jag kommer säkert att göra den fler gånger.
Tack för receptet!
Kan bidra med det här, inte direkt nån gryta men "höstmat" tycker jag och väldigt god.
HERMANS LÅDA 4-6 pers
6 hg köttfärs
2 msk smör
2 brk kross. tomater
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk vetemjöl
3 msk tomatpuré
3 dl vitt vin
2 tsk salt, ½-1 tsk sv.peppar, 2 krm muskot
4 dl riven ost
2 ½ dl grädde
1 dl mjölk
16 medelstora potatisar
Sätt ugnen på 200 gr.
Fräs löken, tillsätt och fräs med köttfärsen.
Strö över mjölet, rör om och häll över tomaterna.
Tillsätt tomatpuré, vin och kryddor.
Låt puttra ca 10 min.
Skala och skiva potatisen.
Varva potatis och köttfärsröran i en långpanna, potatis överst.
Blanda ost, grädde och mjölk, häll det över.
Grädda i ca 60 min. eller till potatisen är klar.
Servera med grönsallad.