Jag har en toppenbok som heter
Ta vara på frukt & bär av Anita Danielsson. I den hittade jag de här recepten:
Rönnbärs- och äppelgelé ca 1½ liter
Rönnbären kan plockas innan de är frostnupna och ligga i frysen för att mildra den bittra smaken. Äpplena ska helst vara sura och omogna för att ge fin smak och fast gelé.
1 kg rönnbär
½ kg syrliga äpplen
7 dl vatten
1 liter strösocker/liter saft
Rensa och skölj bären. Dela äpplena i bitar och lägg dem tillsammans med bären i en gryta. Häll på vattnet och koka i ca 15 minuter.Sila saften och mät mängden. Koka upp saften och tillsätt sockret i omgångar så att det löser sig. Koka i 10 minuter och gör sedan ett geléprov. Skumma och dra från värmen. Häll upp i heta glasburkar och förslut.
Rönnbärsgelé ca 1½ liter
3½ liter (1 3/4 kg) rönnbär
2 msk citronsaft
9 dl (750 g) strösocker/liter saft
Lägg bären i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Koka bären mjuka i 20 min. Tillsätt citronsaften. Låt självrinna genom silduk i några timmar eller över natten. Mät upp saften och häll den i en ren gryta tillsammans med sockret. Hetta upp på medelvärmeoch rör om så att sockret löser sig. Ge geléet ett snabbt uppkok och dra av den från värmen. Skumma väl och häll upp på heta glasburkar. Låt svalna och förslut. Förvara svalt.
Lycka till!