Full version: Slånbärslikör
Maria i Helsingborg
Jag och maken var vid havet och fiskade idag. Maken fick ingen fisk, jag satte 2 drag men fick 3 kg........slånbär tongue.gif

Hittade ett recept på likör på nätet som lät gott;


Katarinas slånbärslikör

Ingredienser
2.5 l frostbitna slånbär,
1, 25 l renat
Sockerlag 0.5 kg socker,
2.5 dl vatten,
0.25 st vaniljstång,
en liten bit kanel,
0.5 tsk anis,
4 nejlikor


Tillredning
Bären läggs i sprit och får stå varmt under 4 veckor, skaka då o då.
Koka socker o vatten tillsammans med kryddorna tills det blir en simmig lag.
Ta bort kryddorna, sila bärsaften, blanda den med den kallnade sockerlagen.
Rör blandningen omkring en halv timme.
Slå på butelj, korka o låt blir att dricka på minst 2 månader, helst ett år.


Vad tror ni om detta?
Har ni något annat, beprövat recept eller några andra goda idéer om vad man kan göra av bären?
netaave
Här är en till

SLÅNBÄRSLIKÖR


God likör kan man göra av slånbär. Men liksom till saft ska det vara mogna och ha fått en frostknäpp – på busken eller i frysen.
2 liter slånbär fylls på flaskor. Bekvämast sådana med vid öppning. Stick gärna bären med en gaffel, så att skalen pickas.
Häll sedan på okryddat brännvin så det täcker. 1 flaska ( 75 cl ) kan gå åt. Låt det sedan stå 4 veckor.
Koka sedan socker, vatten och kryddor till en simmig lag.

LAG:
½ kg strösocker
2 ½ dl vatten
¼ vaniljstång
1 bit kanel
1 tsk anis
5-10 kryddnejlikor

Låt lagen kallna, sila den därefter, sila även bort bären från spriten.
Rör om då och då under ½ timme.
Häll likören på flaskor och lagra dem 2-3 månader.

Det är viktigt att man pickar bären.

Såg nu att de här recepten är väldigt lika. Men detta har jag gjort i massor av år och den blir gudomlig.
Maria i Helsingborg
CITAT
Men detta har jag gjort i massor av år och den blir gudomlig.


Då är det ingen tvekan - den får det bli!
stina
Jag har gjort slånbärssaft en gång för längesedan. Har tyvärr inget recept, minns bara att det var lite joxigt - att man skulle koka upp lagen flera gånger. Men jösses vad gott det blev! och vilken härlig färg saften fick!!!

/Stina
L8 B.
Kom ihåg att slånbär är släkt med körsbär och liknande för den som är allergisk mot stenfrukter (nötter).
Men o- jag gillar slånbärslikör.
Har i år även provat på att göra likör av:
Hallon, hjortron, vinbär, blåbär, kråkbär, björnbär, lingon, nypon, rabarber, åkerbär, körsbär, krusbär, jordgubbar och rönnbär.
Men de är osmakade ännu - hoppas det blir godis wub.gif Om de inte blir så bra är färgerna fantastiska och lite går säkert att färga drinkar med tongue.gif Hoppas jag blink.gif
netaave
Slånbärssaft, safternas rollce royes

till varje kg (1,5 l) mogna frostbitna slånbär
1 l vatten

Till varje l avrunnen saft
1 krm bensonat
6 dl socker

Rensa och skölj bären, lägg dem i en bunke eller hink
Koka upp vattnet och häll det över bären
Täck och låt stå svalt till nästa dag

Häll av saften och koka upp den
häll tillbaks den över bären
Täck och låt stå svalt till nästa dag

Upprepa detta ytterligare 2 ggr, alltså de två nästföljande dagarna

Sila bären
mät och koka upp saften
rör ner sockret och koka upp på nytt
skumma
tillsätt bensonat utrört i lite av saften
Häll upp på rena varma flaskor ända upp till kanten
Förvara svalt
160kvm stort hus
L8 b

Hur har du gjort när du gjost. ( ?+ ) likör av blåbär, lingon osv?

Mvh Nyfiken...
L8 B.
Lagt i bär i en burk slagit på okryddat brännvin
dragit i tre veckor framme ljust och rumsvarmt.
Lagt i kryddor - som t ex slånbärlikör - men även lite annat citronmeliss, enbär, kryddor från landet - tror tex att jordgubb blir lite "tråkig" så jag lade i lite citronmeliss osv.
Kryddorna låg i ca en vecka.
Efter ca en månads lagring, silade jag av saften och filtrerade de med mycket "jox".
Hällde i vit baksirap (fungerar som sockerlag - men behöver inte fixas till ;-) ) (ca 1 dl per 4 dl "saft".
Provsmakade och det verkar ok - men nu behöver det nog stå ca 6 mån...
Får som sagt se hur det går.
Luktade godast gjorde hjortron och vildhallonen :-)
Har även smakat snapps med bär - finfint om man nu gillar det. Tänk dig en djupt blå snapps av blåbär till julskinkan... eller rotfruktsgratängen ;-)
Det finns flera roliga recept på nätet om frukt och bärlikörer.
Hannele
Vår midsommarlikör blev jullikör, så den fick nog dra tillräckligt länge. sleep.gif
Vi änväde bara sprit och socker, inga kryddor, mums. Nu sk avi plocka mer i helgen och lägga i frysen.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon