Det här receptet använde jag flitigt (och
gör fortfarande), när jag gick på "bli smal mat".
PAJDEG:
225g (3,75dl)
1 tsk salt
1 tsk torkad (15 gr färsk) jäst
1msk olivolja
1 1/2 dl ljummet vatten.
Ta hälften av vattnet och lös upp jästen i.
Låt stå i 10 min.
Blanda olivoljan med resten av vattnet.
Blanda mjöl och salt i en stor skål.
Häll över jästblandning och olivoljeblandning.
Arbeta till en elastisk deg.
Lägg degen (mjölpudrad) i en vid plastpåse
på ett varmt ställe.
Vänta en timme eller till den är dubbelt så stor.
Under tiden gör du en valfri fyllning.
Själv brukar jag ofta använda 10% nötfärs, som
jag fräser ( helt utan tillsatt fett), tillsammans
med diverse grönsaker.
När degen är färdigjäst, kavlar jag ut den så den
passar en långpanna ( mycket tunn).
Häll över blandningen och strö över riven ost
(Valfritt).
OBS! Pålägget kan man variera i det oändliga.
Låt jäsa i ytterligare 30 min.
Grädda i 220 gr, i ca 20-30 min.
Jag säger bara "superduper".
Bara brödet är jattegott och har en
härlig konsistens.
Servera med valfri sallad