Dzad
Tog en tur i skogen, eller rättare sagt mest på joggingleder o stigar i skogen. Har tidigare bara vandrat i skogar som kan räknas som de i Sveriges zon 5.
Här i Åbo-regionen verkar det som om en del ädla lövträd sprider sig enklare till skogen. I alla fall fanns det en hel del små ekar och en del lönn närmare bebyggelse i alla fall (gick inte så långt).

Första frågan: Hur sprids de dit? Om fåglar eller ekorrar tar ekollon från träd, äter de väl upp dem, eller förstör dem...?
Några stora ekar just i närheten kunde jag inte se.

Andra frågan: Kan man gräva upp en liten ek o plantera den på ett annat ställe denna tid på året? Eller borde man vänta tills de tappat löven?
Om man inte får med jorden utan bara rötterna, klarar den sig att omplanteras då, eller måste man ta med jorden för att den ska slippa rota sig på sin nya växtplats?
Saken är den att om jag får tag på en liten ek (vi pratar 5-10 cm hög), så kan det vara svårt att få med själva jorden.
Susanne i Linköping
Första frågan: ekorrar har ungefär samma sorts minne som jag, och glömmer alltså var de lagt saker och ting. laugh.gif

Andra frågan: om reglerna där du bor liknar reglerna i Sverige är det inte tillåtet att gräva upp trädplantor, gör det alltså när Vän av ordning inte ser dig. rolleyes.gif

Att få med jord är förstås bra, men jag flyttade en gång en liten granplanta utan att få med någon jord alls och bara en del av roten, och det gick bra. Viktigast är nog att trädet får en växtplats den kan trivas med.

Lämplig tidpunkt får någon annan svara på. smile.gif
Gossen Ruda
Instämmer och vill bara tillägga att även nötskrikor och skator med flera leker leken gömma nötter.
Dzad
Ok. smile.gif

Fick förresten en ek denna sommar o den är i liv men har inte växt... tror de kan ta sin tid för dem att rota sig...

Fast skulle vara bra att veta om tidpunkten också...
Om jag inte får med jord, utan mer likt rycker upp den, är det måtro efter bladfällningen som är bäst tidpunkt då?
Nån?

Och, ja, inte är det väl tillåtet här heller... smile.gif
Men om man tar en liten en som växer på ett dåligt ställe är det väl inte så farligt... Ska slänga lite ekollon i skogen där jag tar den så ger jag kanske mer än jag tar. biggrin.gif
Om jag nu tar en alltså. wink.gif
askur
CITAT (Dzad @ 02-10-2005, 22:25)
Ok. smile.gif

Fick förresten en ek denna sommar o den är i liv men har inte växt... tror de kan ta sin tid för dem att rota sig...

Fast skulle vara bra att veta om tidpunkten också...
Om jag inte får med jord, utan mer likt rycker upp den, är det måtro efter bladfällningen som är bäst tidpunkt då?
Nån?

Och, ja, inte är det väl tillåtet här heller... smile.gif
Men om man tar en liten en som växer på ett dåligt ställe är det väl inte så farligt... Ska slänga lite ekollon i skogen där jag tar den så ger jag kanske mer än jag tar. biggrin.gif
Om jag nu tar en alltså. wink.gif

Det är främst nötskrikor som sprider ekollon (upp till flera km från frökällan). Att ekorrar sprider ekollon är jag tveksam till men kanske?

Ekplantor satsar väldigt mycket på att bilda ett stort och djupt rotsystem.
Jag har själv grävt upp sådda ekplantor som var uppskattningsvis 5 cm ovan mark men hade en pålrot som skräckte sig 1 meter ner - efter en vegetationssässong!. Så ska du gräva upp ekplantor (gräv bara - det är ingen som ser dig!) se till att gräva så djupt som möjligt. Ekplantan behöver sin rötter och det kan vara därför som din ekplanta växer lite dåligt - den håller på att "reparera" sin pålrot.

Ska du så ekollon är det bättre om du petar ner ollonen på ca 3-4 cm djup för att minska risken att ollonen blir uppätna av möss. Men även om du petar ner så kan mössen lätt (troligen) lukta sig fram till ollonen och gräva/äta upp de. Så därför många ollon och räkna med att de flesta blir musmat.

Den bästa tidpunkten är när plantan är i vila - tänk på att rötterna växer lite längre på hösten än vad man kan tro. Men det går bra att gräva upp plantor även när de växer bara man är försiktig om rötterna så att de skadas så lite som möjligt + att den hanteras bra (snabbt i jorden igen samt mörkt och fuktigt under tiden den är uppe ur jorden).

I Sverige är det förbjudet att flytta/gräva upp plantor av skogsbruksskäl som är lite föråldrade så därför antar jag att det är samma sak i Finland och så länge du inte ska plantera 5 hektar tycker jag inte du behöver bry dig om denna regel. Sen är det klart - är det inte din skog som du gräver upp plantor i så kanske skogägare blir lite småsur om han ser dig!
Cilla
Ek och en svamprot (mykorrhiza) lever i symbios så jag skulle tro att det är klart mycket större chanser att få en planta att ta sig om man också får med jorden den står i. Svampen syns som en kritvit massa i marken ibland. Ser man detta när man gräver - tag med det!

Hur frö liksom annat sprids i naturen är ibland en gåta. Det finns så många sätt att man häpnar. Samma är det i trädgårdarna - det man tror att man har på ett ställe sprider sig förr eller senare.

Ekollon är en viktig föda för många djur så säkert är det djurens ekplanteringar vi har mest av i skogarna. Och en annan sak är att ollon rullar ganska bra. Här tappar djur dem på klipporna, de rullar ned i vattnet och flyter iväg på vågorna till nästa ö eller strandkant.

Om man får flytta småplantor av ek känner jag inte till. Ni som vet - kan ni hänvisa till var detta har reglerats?

Jag har flyttat småplantor hela säsongen. Är det under sommartid då eken har gröna blad har jag satt dem i kruka först och ned i jorden sedan innan vintern.
Millan Ö
Jag tycker mycket om ekar. När min son gick på Kyrkis, fick de en höst låta ett ekollon gro högst upp i en vattenfylld 33-cl flaska som de dekorerat. Så småningom växte en rot ut i flaskan. Det såg snyggt ut. När våren kom planterade vi ut den lilla plantan på tomten. Den växer MYCKET sakta. Det här var för 5 år sedan och plantan är nu 14 cm hög. Den får lite fler blad för varje säsong, och blir långsamt kraftigare. Min son har tänkt hänga en upp en hängmatta i trädet när det är tillräckligt stort. Det verkar som om han får vänta ett bra tag till... rolleyes.gif

Intressant att höra om pålroten. Det låter ju rimligt, eftersom ekar kan bli så stora och starka träd. Och gamla!!!
kristerh
Jag skulle nog vänta med flytten tills precis innan lövsprickningen wink.gif
min erfarenhet av att gräva upp småträd, är att tar man dem precis när de börjar vakna upp efter vintersömnen får man bäst resultat,
krister
askur
CITAT (Cilla @ 03-10-2005, 10:31)
Om man får flytta småplantor av ek känner jag inte till. Ni som vet - kan ni hänvisa till var detta har reglerats?

I enlighet med 7§ i Skogsvårdslagen. Detta rör ju egentligen plantor för skogsodling och därför inte relevanta för oss hobbyplantuppgrävare.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon