Sidor: 1, 2
stina
Inspirerad av Hoya-galnings-uppropet gör jag nu detsamma för oss rosoholicar!

Själv är jag såld! Började för 2,5 år sedan och har nu 70 stycken. Gillar att blanda gammeldags engångsblommare, remonterande buskrosor och marktäckare. Har även en förkärlek för pimpinellifolierna. Svag för rosa och vita rosor. Vill nästa år bygga en rosbåge!!!

Vilka är ni? Har ni nån särskild böjelse i rosvärlden?

Stina

rolleyes.gif rolleyes.gif rolleyes.gif
Kajsa
Har nog varit rosgalen ca 5 år, vet inte hur många det blivit 130-140 sorter något sådant ? Ville ha dom mest berömda ur varje grupp, dom man kunde se på alla rosarier, men jag har inte plats för så många rosor kom jag snart på. I höst jobbar jag med en ny rabatt för 25 rosor, snart dags få ner dom i backen. Trevligt att Odla säljer rosor i höst, billigt och många fina sorter. Är mest glad i rosor som blommar hela sommaren Bourbonrosor, Portlandsrosor, Austinrosor, Kanadarosor, Balsgårdrosorna, Myskrosor. Sommarens favoriter blev Claude Monet, Just Joey och Rhapsody in blue. Annars gillar jag randiga rosor, gula, oranga. Beställde Alchymist av Odla, så vacker ros, mm för den färgskalan.
Habegäret kan vara svårt att tygla med rosor, har gett bort många perenner sista åren för att få plats med fler sorter.
Läser allt jag kommer över om rosor, det får man trösta sig med i vinter
när man nästan dör av längtan biggrin.gif
Ewa L
Jag står på randen till rosträsket. Har inte riktigt hoppat i än, men det är nog bara en tidsfråga.
När jag köpte mitt hus fanns bara en mkt dålig Peace (som jag fått igång igen wub.gif ) och ett risigt buskage av Fairy runt ett solur (som också blivit riktigt hyfsat).
Eftersom jag började med andra stora projekt från början kom rosorna på efterkälken.

I våras gjorde jag mitt första "rosarie". 17 rosor grävdes ner (Westerland, Flora Danica, Iceberg, Karen Blixen och vita Swany).
Resultatet gör att jag känner att jag är definitivt på glid....... ner i träsket. biggrin.gif

Inte minst Kajsa och Kerstin är ju duktiga på att dra.

Dessutom har jag ytor att ta till. Hjälp, känner hur jag gliiider...
titti49zon6
Jag har definitivt trillat rätt så djupt ner i träsket biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Efter en föreläsning med Kerstin i Luleå så har jag trillat dit ordentligt
tidigare hade jag 18 rosor av det vanliga slaget här uppe och visste inte att det gick att odla så många sorter som desutom blommar hela sommaren.
Min man tycker att rosor är fula när dom blommat över, men nu har han ändrat uppfattning när han ser dom 10 olika som jag satte i våras(en hel del Morden rosor)
rolleyes.gif rolleyes.gif rolleyes.gif
han har dessutom gått med på att göra en stor rabatt med rosor där jag tidigare hade Brudspirea som sorken åt upp i vintras(gunåde han som törs ge sig på mina rosor i vinter)
Väntar därför på en leverans av 15 nya som kommer vilken dag som helst- det är såna som blommar oavbrutet bl a Therese Bugnet,Louis Bugnet,Martin Frobisher,Schneekoppe,Roseraie de l´Hay,New Dawn,Lichterloh och Blanc Double de Coubert
Nu ber jag vackert till vädergudarna att det blir fint väder så att jag slipper frysa när jag skall plantera alla raringar rolleyes.gif rolleyes.gif rolleyes.gif
kerstin z5-6
I rest my case laugh.gif som obotlig obotlig .....
har för många på best listan redan o det är bara oktober smile.gif
Margith
Jag var på samma föreläsning som Titti, och Kerstin kan verkligen dra ner vem som helst i rosträsket smile.gif
Men när jag läser och hör talas om hur många rosor en del av er har, förstår jag att jag inte trillat ner i rosträsket riktigt ännu.
Jag har skaffat några kanadensiska rosor i våras och jag älskar dem!! wub.gif Klarar de vintern utan att jag lånar ut mitt duntäcke till dem.... ja, då är nog risken stor att de få gräsmattsplättar jag har kvar blir rosenrabatter till våren laugh.gif
fiffigafrun
Också en som tidvis är nere i rosträsket. I våras klättrade jag dock upp träsket något då många rosor frös bort helt i vintras/höstas i kallhålet där jag bor. Blev sur på dem o köpte lite pioner istället. Men så blev det ju ändå några rosor i alla fall då, för det är ju nåt visst m rosor liksom...

Har inte så många (i alla fall om man jämför m t ex Kerstin) men drygt 12 sorters olika (flest av Lois Bugnet och Rugosa Alba). Gillar vita, rosa (inte grisskära dock utan mer åt lilarosa), karminröda-purpurfärgade rosor. Gula o dylikt går helt bort hos mig.

Favoriten i år har def varit Martin Frobischer, en höjdare på alla sätt o extremt härdig o långblommande. Och Mme Boll o Lois Bugnet är trevliga också.

Tänker satsa på fler kanadensare nu, härdiga saker som Morden Blush m fl. Kerstin kanske har några tips på några nya intressanta sorter möjligen? Nåt rödbläre-blaskigt rosa du vet?
kerstin z5-6
Louis Jolliet verkar ha den rätta kallrosa tonen :)Winnipeg parks likaså
Magdis
Jag står med ena foten i rosträsket! biggrin.gif Anledningen till att jag inte står i träsket upp till öronen är nog att jag blivit fanatisk på så många växter. Än så länge har jag bara 3 rosenbuskar och två klätterrosor, men det kommer att bli fler, garanterat! rolleyes.gif
stina
Ja hos en vadslagningsfirma borde oddsen bli katastrofalt låga för alternativet ja för vadet: Kommer den som börjat köpa rosor fortsätta utöka sitt bestånd????

smile.gif
titti49zon6
``Det kan du slå dig i backen på´´
(Har just planterat 9 st och väntar på 6 till) biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
stina
Å smittar gör sjukan också!!! Har i sommar lärt känna en trädgårdsintresserad kompis i vårt sommarstugeområde. Jag har nu lyckats smitta henne med "rossjukan" så hon håller på och gör om hela tomten till en rosenträdgård..... Hennes man suckar och säger (dock med glimten i ögat): " Britt - du får inte leka mer med Stina!!!!" wacko.gif
titti49zon6
jag gör mitt bästa för att smitta alla mina kompisar i STA
MB1965
CITAT (stina @ 13-10-2005, 13:29)
Ja hos en vadslagningsfirma borde oddsen bli katastrofalt låga för alternativet ja för vadet: Kommer den som börjat köpa rosor fortsätta utöka sitt bestånd????

smile.gif

....om de första blommar ordentligt.

Själv har jag bara, hmmm, 52 buskar. Jag skyller på den tidigare ägaren, de hade satt flera rosrabatter.

Räcker detta för att vara med i rosträsket?

Faery rosor i mängder
3 candy cover rosor
8 rose de recht
3 flammentanz
2 flora danica
1 troika
8 ingrid bergman
1 ilse krohne superior
1 zephyrin drohin
2 blue perfume
7 per gynt
2 vresrosor

de flesta finns på kort på mina hemsidor, klicka på länkarna i min signatur.
kerstin z5-6
Du är medlem -självklart ! smile.gif laugh.gif laugh.gif och det finns alltid plats för en ros till ...
MB1965
CITAT (kerstin z5-6 @ 14-10-2005, 08:03)
Du är medlem -självklart ! smile.gif laugh.gif laugh.gif och det finns alltid plats för en ros till ...

Tack!

Och att det finns plats, hur visste du det rolleyes.gif Det skal in 3 coverroser till i framkanten vid det gammaldags rosa rosorna ( de blir uppemot 2m ) och coverroserna blir en bra kantväxt.

Sedan är jag intresserad av några moschata.rosor. Skall nog finna plats för 7-8 stycken väldoftande exemplar vid uteplatsen i hörnet. Bakom dom kankse kanadarosor? Eller Ädelsyrener?
kerstin z5-6
valet mellan syren o ros borde väl vara självskrivet ...smile.gif
MB1965
CITAT (kerstin z5-6 @ 14-10-2005, 17:57)
valet mellan syren o ros borde väl vara självskrivet ...smile.gif

Visst är det, men min kvinna är inte helt överens. Just nu pågår en kampanj för uppstammade syrener, hrmpffff

wink.gif
kerstin z5-6
ta bägge två då smile.gif Syrenerna blommar ju innan rosorna:)

laugh.gif laugh.gif laugh.gif
AnnammA
Här är en till!!! rolleyes.gif Har en hel del sorter, som jag skriver upp i min trädgårdsdagbok alltefter att de köps in, och sist jag räknade efter hur många sorter tror jag det var över 75(hur detta nu kan vara möjligt? sleep.gif biggrin.gif )
En av mina vackraste, som blommar än, är min Ghislaine de Fèligonde, den är trädgårdens stolthet. Det äldsta rosexemplaret(enl grannarna) är en Flammentanz från 60-talet, då huset byggdes.
Önskerosor(för det finns en lista, givetvis) är bl a Mrs John Laing, Brenda Colvin och Awakening.
Några av årets inköp är Gertrude Jekyll(vi vann den på en rosfest!), Sophy's Rose, Francine Austin(underbar rosdoft! wub.gif )Gloire de Dijon,Maria-Liesa, Jacueline du Prè, Nyveldts White(Min son vann den på en trädgårdsdag rolleyes.gif )Golden Wings, Felicia och Moonlight.
Mina fiender är rådjuren, som har blivit allt värre de senaste åren -de är väl också fast i rosträsket tongue.gif ohmy.gif sad.gif unsure.gif wink.gif .I år har jag börjat att krydda rosorna med Tabasco...men nu får jag vänta med att lägga mer krut(ha,ha smile.gif det hade hjälpt!)till nästa år.
Hälsn
AnnA
Linda zVI
Så fick jag då idag ett stort paket med posten, fyllt av rosor. Tja, så många var det inte men för mig som står på rosträskets rand är det nog för en början smile.gif Men så kommer frågan (för här beställer man bara för att de är så fina, det där finstilta som plantering och andra dylika petitesser läser man inte så noga...) och den lyder; hur ska dessa planteras? Jag har två av New dawn och två av Schneekoppe. Jättejättefina, men ska/kan de planteras mot en vägg eller ska de stå som buskar mitt på gräsmattan? Har även funderat på alternativet mot grannens staket, men är risken att de blir stora och tar över hans staket i såfall?

Frågorna är många, hoppas svaren är desto fler!
mulle
Det är ju i alla fall för väl att man inte behöver sitta ensam fast i träsket!
tongue.gif
Jag vill för det mesta läsa på om växter och rosor har hittills varit ett lite för stort kapitel för mig. Jag har inte riktigt vågat ge mig på dem ordentligt, bara köpt de vanligaste.
Men efter ett besök i ett rosarium i Estland i somras blev jag helt förlorad, började läsa böcker och alla gamla Odlatrådar.
Nu är jag rejält fast...
Ett trettiotal rosor har det blivit i sommar. Först offrades det som skulle bli ett utvidgat köksland, där har jag nu olika ljusrosa, vita och gula rosor i rabatter runt en soffgunga. Pastell och doft är utgångspunkten.
Sedan dess har jag planterat 14 buskrosor i olika rosa toner i något som förhoppningsvis ska bli ett högt och vildvuxet Törnrosasnår så småningom...
Och nu är ögonen på jakt efter potentiella nya rosrabatter varje gång jag går ut...
Men fortfarande står rosboken uppslagen, det tar ett tag innan de olika gruppernas krav och egenskaper fastnar i hjärnan.
Mossrosorna har jag ännu som ett totalt outforskat kapitel!
Och nu när jag skriver detta blir jag alldeles sjuuuuk av längtan efter nästa sommar...
Mulle - inte Skogsmulle men Träskmulle... biggrin.gif
kerstin z5-6
Linda - Om du bor i z6 skulle jag välja varm vägg för New dawn och snökoppen smile.gif kan du bestämma själv men
pinande vind, sen upptining på våren , våt o kall jord -långlänt område -är ingen hit i z6 för rosor
Välj en bra växtplats på din tomt för dina primadonnor

och att rosor skulle ta över i z6 -det är ett mindre bekymmer <:)
Kupa jord , plantera mkt djupt -kolla var förädlingsstället sitter -det ska vara minst 10-15 cm under jord -kupa dem noga nu skydda med granris jan-feb -till tjälen går
Lycka till
Ewa smålänska höglandet
Winnipeg Parks och Dunwich Rose stod på bron igår när jag kom hem biggrin.gif
Kajsa
Winnipeg Parks blommar ännu här, rosen med lyxkänsla, den kan man bara bli glad i, doft, stora vackra rosor, fryser aldrig ner,


Winnipeg Parks, Kanadaros

Dunwich rose är ju bara för söt Ewa, såg att Flora Linnea säljer den,
den väcker mitt habegär. Borde man kunna peta in någonstans
vit och inte så stor.
stina
CITAT (Kajsa @ 20-10-2005, 17:56)
Winnipeg Parks blommar ännu här, rosen med lyxkänsla, den kan man bara bli glad i, doft, stora vackra rosor, fryser aldrig ner,


Winnipeg Parks, Kanadaros

Vill haaaaaa!!!!! wub.gif wub.gif wub.gif
stina
Någon som har erfarenhet av Kanadarosen John Cabot????

Nåt att ha? Låter fin på Flora Linneas beskrivning...

/Stina
Kajsa
Som andra kanadarosor mest glädje, den blir väl som en lägre klätterros min är efter några år ca 2 m, den blommar med korta pauser, färgen är knallig, jag kan väl kanske tycka färgen är i mesta laget, men färger tycker vi alla olika om. Annars alltid frisk och här zon 3-4 fryser den aldrig ner.


John Cabot
stina
Tack för infon!!! Jätteläcker tycker jag. Jag har så många "blekfärgade" rosor så jag behöver något utropstecken. Her en Henry Kelsey som lyser upp på ett ställe, men jag behöver som sagt någon mer. Den här ligger helt klart bra till för mej!!!!

smile.gif

/Stina
Ewa smålänska höglandet
CITAT (Kajsa @ 20-10-2005, 17:56)
Dunwich rose är ju bara  för söt  Ewa,  såg att Flora Linnea säljer den,
den väcker mitt habegär.  Borde man kunna peta in någonstans
vit och inte så stor.



Jag föll också för den , men när den kom i våras var det en lilarosa som slog ut, också söt och det var en Mary Queen of Scots

Min Henry Kelsey slog ut som en John Cabot och min Winnipeg Parks blev bara en smal pinne

Så utan tre rosor blev det sex smile.gif
kerstin z5-6
Gratulerar till Winnipeg parks !

andra utropstecken är

Morden fireglow



Morden sunrice

Här är min Winnipeg smile.gif
år två är den underbar

den har blommat sedan sista v i juni -och fortfarande smile.gif
titti49zon6
oj oj oj så vackert
Winnipeg Parks och Mme Boll går dom hos mig Kerstin
måste börja ladda för nästa säsong wub.gif
kerstin z5-6
Winnipeg är def z6-Mme >Boll måste täckas -jag hade ingen tur med den hos mej -men det kanske var ett dåligt ex
Ewa smålänska höglandet
Min smala Winnipeg Parks-pinne fick en blomma och blommade länge,
Morden fireglow köpte jag i våras och den har varit underbar, men till orange och aprikos rosor har inte min tankeverksamhet hunnit rolleyes.gif
Cilla
Jag trdde aldrig att jag skulle bli intresserad av rosor, men tji fick jag. Nu har jag 100 olika rosor hemma på alla möjliga och omöjliga ställen, och föreslår rosor till kunder som vill ha råd. en sticklingbädd har det blivit för att kunna dra upp rotäkta rosor, och en stor roskupol som i somras växte med 42 klätterrosor på första växtsäsongen.

Bygger för närvarande upp ett köks- och kryddland invid ett kafé, och där hade jag tänkt att om några år byta ut det som nu är avgränsande nässelhäck till roshäck. Började ta mig an området i september. Nu står där 16 rosor och 8 till ska planteras imorgon...

Rosor är också ätbara vill jag meddela dem som helst vill odla nyttigt.
...och dessutom är både likheter och skillnader mellan rosor och träd himla intressanta. ;-)


Pimpinellifolia Plena, Finlands vita ros blommar vid midsommar och doftar ljuvligt


Jag gillar att blanda friskt, som här med två klätterrosor - charmiga William Baffin och stela, pryda Symphatie


Veilchenblau, som en oljemålningspalett


Rosornas Dolly Parton, dvs Constance Spry (som är djupare rosa i verkligheten och har röda unglad som av läppstift), Veilchenblau och Mozart

....och så här kan man hålla på i evigheter.
kerstin z5-6
Veilchenblau suck suck .. den måste jag bara hitta en bra plats åt smile.gif
mulle
Underbara rosor, Cilla!
Mulle
Kajsa
Härliga bilder Cilla, innan jag rusar iväg och köper Veilchenblau, den är väl lite ömtålig med och du bor en zon varmare. Jag ska se hur det går med min Rhapsody in blue i vinter, så vackert med lila rosor.
Du skriver att du blandar friskt, samma här, det blir mycket färger hos mig, så i höst har det varit liten flyttkarusell i rabatterna.
42 klätterrosor på din roskupol, har ju sett din ritning, men ändå, hur får dom plats ?? Och med åren ?
kerstin z5-6

och ska man nu pjolla riktigt ordenligt och krukodla -pga klimatet så är Pat Austin en bra kandidat -doftar underbart,fruktig rosdoft, stora rosor ,snygg i vas - och falnar snyggt tongue.gif
Viveka
Apropå falna - som nybliven rostok är jag lite besviken på hur en del av mina sorter bär sig åt, särskilt en del av de storblommiga, fyllda sortena. Istället för att fälla bladen snyggt och prydligt vissnar hela blomhuvudet, och sitter kvar som en ful brun klump, om man inte är där med sekatören hela tiden.

Jag inser mer och mer att jag tycker bäst om dem som blommar med massor av små blommor i klasar, som Ghislaine de Féligonde och Ballerina och Trier och andra Moschatarosor. Min absoluta favorit är Menja, den är absolut ljuvlig - som äppelblom.

Egentligen skulle det finnas en varningslista för rosor som inte vet hur man åldras med behag...

Kanske Rostokarna kan tillhandahålla den?
kerstin z5-6
Generellt kan man säja att de buskrosor som har svårt för regn , också falnar illa ...
Exempel på detta är Martin Frobishier -disktrasor -i brunt ... trots det, är han en så fin ros -att jag står ut och rosen så växtvillig i z6

Salet -rek för högre zon , en gallicaros om jag inte minns fel -går bort hos mej av samma orsak -inte tillräckligt vacker för att kompensera
Minette (Alba) är en känd disktrasa som dessutom murknar i knopparna vid mkt regn o fuktigt väder - men urhärdig, och doften ..mmm
Här har jag löst Minettes problem med att placera henne vid väggen i lutande ställning -så en del av rötterna kan leta sig ut från takutspångets torka -medan rosorna hålls undan från regnet -Sådan plantering kräver extra passsning med vatten...
Blance double de Coubert är det vitaste av alla rugosahybriderna -lyser i mörker ,men vissnar fult /regnkänslig-Den skulle jag inte välja till häckplantering pga detta, men ett par buskar kan man hinna plocka så de ser anständiga ut
Av de storblommiga , engångsblommande buskarna -tycker jag att de flesta gallicarosorna -vissnar ok (utom Salet då)
Samt många av de moderna kanadensarna
rabattrosor brukar inte vara något problem heller
smile.gif
Man får ta det onda med det goda, kanske testa rosor en och en innan man gör massplanteringar med 10 av samma sort smile.gif
stina
Fairyrosorna åldras tyvärr inte med skönhet!!! Dom behagar sitta kvar som hopvissna disktrasor och måste tas bort manuellt - och dom är MÅNGA!!!

Varning om man hatar att ansa rosor! Fast jag har 20 Fairyrosor för jag älskar dom ändå - tycker det är värt jobbet för den överdådiga blomningen sommaren igenom!

/Stina
MB1965
CITAT (stina @ 28-10-2005, 14:05)
Varning om man hatar att ansa rosor! Fast jag har 20 Fairyrosor för jag älskar dom ändå - tycker det är värt jobbet för den överdådiga blomningen sommaren igenom!

Du menar midsommar till oktober smile.gif

Mina rosa fairy rosor blommar för fullt nu!
stina
Jamenvisstärdombarasåhimlaunderbara!!!! rolleyes.gif
Kajsa
Jo, det är många rosor som vissnar till en brun klump, men mycket kan man klippa bort om det är en remonterande sort, annars struntar jag i det.
Min sommarälskling Katharina Zeimet skulle vara en ros som fick bruna trasor ( det visste jag om ) men jag har nu 15 st av den, ju mer jag putsade bort, ju fler blommor sprutade den fram. Den rosen har så mycket annat som är viktigare än att den vissnar fult.
Som Stina skrev det är lite trevligt sommarpyssel som hör ihop med rosor.
Att gå ut en skön kväll och pyssla med rosorna, lycka för mig.
Myskrosorna skräpar inte, men det finns inga massor att välja på för mellan Sverige, Thisbe var ny hos mig i sommar, bara hoppas det går.
Viveka har du inte Mozart, köp den, fryser inte ner ett dugg, efter 5 år i zon 3-4 hos mig. Inga skräpiga blommor där.


Mozart, som blir 2 m hög.
stina
Åh, ännu en av mina favvisar! Jag har 2 sedan tidigare och har köpt 3 stycken till i höst. Blommar non-stop!!!

/Stina
Viveka
Jag har funderat på Mozart, men är inte så förtjust i de tvåfärgade blommorna. Annars är den av den typ jag gillar bäst, massor med små blommor i klasar. Kanske jag ska ge den en chans ute i naturparken. Undrar hur den klarar rådjuren...

På senare tid har jag experimenterat lite med rosenbuskage utanför de rådjurssäkra delarna av min trädgård. Jag skulle gärna vilja ha ett riktigt ogenomträngligt rosensnår nånstans, för småfåglarna, så nu har jag börjat så smått med några ramblers; Honungsros, Aksel Olsen, Splendens Arvensis och Venusta pendula plus några robusta buskrosor som Äppelros och Moyesii. Mozart kunde nog platsa där också.

Ska bli intressant att se hur projektet klarar rådjuren. Min teori är att hinner snåret bara växa sig tillräckligt stort och taggigt, birde de flesta av blommorna klara sig också.
Kajsa
Två taggmonster är Ritausma rugosa ( gav bort min ) och Jens Munk Kanada ros, fyllda rosa blommor, båda måste vara omöjliga knalla igenom, varje mm har taggar på grenarna. Och blir 1.5- 2 m
Men blommorna är sköna, men Ritausma får ursäkta, den ska stå längst bak där man inte kommer för nära. Även Jens Munk.
Något enstaka rådjur irrar in här på vintern, Mozart är inte så taggig
ingen aning om den gillas i smaken.
stina
Mina Mozart låter rådjuren bli ialla fall...
Viveka
Rådjuren äter inte själva rosenbusken, så taggar eller inte spelar nog mindre roll. Det är blommorna de nibblar i sig, eller närmare bestämt knopparna. Det är oerhört irriterande att komma ut en morgon och finna varenda knopp prydligt avbiten. De gör samma sak med flera sorters perenner också.

Någon på det här forumet tipsade mig om att rosor med små knoppar är mindre attraktiva för rådjuren, så det är vad jag gått efter när jag planerade rosensnåret i naturparken. Men eftersom buskarna sattes i våras och blommar på fjolårsskotten har jag ännu inte kunnat kolla om det stämmer i praktiken.

Hur som helst borde åtminstone några blommor klara sig, bara snåret växer sig tillräckligt stort och högt.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon