Varför?
Är det någon mer som har uppmärksammat detta fenomen? Vad kan det bero på?
Åsa, mälardalen zon 2
03-11-2005, 20:45
Antar att du haft i något som bikarbonat i brödet jag läste i någon Allt om mat om varför solrosfröna blev gröna när man hade bikarbonat i brödet men jag kommer inte ihåg varför, men jag kommer ihåg att det var ofarligt att äta brödet. Använder man enbart vanlig jäst blir dock inte solrosfröerna gröna.
Sökte på ICA:s hemsida och detta dök upp:'
"Gröna solrosfrön på brödet? - Inskickad 2004-11-08
Hejsan! Bakade ett matbröd med solrosfrön, russin och med bikarbonat som "jäst". Solrosfröna blir knallgröna på ytan- vad kan detta beror på?
Svar av Maria Hjelmar
Hejsan! Det sker en reaktion när man bakar med bikarbonat eller hjorthornsalt så att solrosfröna blir gröna. Det är helt ofarligt, men ser oaptitligt ut. För att undvika detta bör man använda jäst när man bakar med solrosfrön. Vänliga hälsningar Maria Hjelmar "
Tack för förklaring!
Det ser ju onekligen lite konstigt ut med det gröna, skönt iaf att det inte är farligt!
Så får det bli jäst i fortsättningen för solrosfrö i bröd är jättegott!
Det kan även ske när man använder andra solrosprodukter:
http://www.sunbutter.com/cookingtips.aspFör den som vill läsa mera om den kemiska reaktionen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.f...9&dopt=AbstractMan verkar i alla fall kunna "ta bort" den gröna färgen genom att sänka pH (citronsyra eller citronsaft), men det kan ju också påverka effekten för evbakpulver.