Full version: Woodland
Sagosessa
Har ett parti i min trädgård som till dags dato är "vild", d v s där växter 3 stora ekar, vitsippor, några orkidéer, mycket hundkex, midsommarblomster, gräs, smörblommor, teveronika och lite annat. Ena halvan är s.k. torräng medan den andra ofta befinner sig i skugga under ekarna och därmed är lite fuktigare. Marken är ojämn eftersom det ligger gamla överväxta stenrösen lite här och där (gammal betesmark för kor).

Nåväl. Jag har tänkt att utveckla detta Woodland lite men vet inte hur noga man måste vara och tänkte därför höra mer er trädgårdsentusiaster biggrin.gif

Jag ser framför mig hur täta och vildvuxna buskage av snöbär, klasespirea, rosenhallon, rosor i olika former, fläder, syrén och diverse lökväxter ska förändra utseendet på det som idag mest känns som gräs under träd.
MEN om jag ska plantera - hur noga behöver jag vara? Måste jag harva upp hela området?
Räcker det att gräva upp precis där jag vill plantera? Vad händer med gräsinvasionen? Måste jag hålla allt gräsfritt eller finns det t.ex. rosor (rosa eller pimpinell) som klarar konkurrens med gräs? blink.gif Hur är det med jordmån? Behöver jag fixa ordentlig jord vid varje planteringstillfälle - eller räcker befintligt underlag till?

Jag vill alltså inte ha någon rabattliknande del, utan det ska kännas vilt och otämjt. Stora buskage som skyddar mot insyn och skapar goda förutsättningar för fåglar, fjärilar och andra små kryp.

Hur har ni gjort? Eller hur gör ni? unsure.gif smile.gif
cato
Ohh! Lyckliga du.
Det kliar i fingrarna när jag läser ditt inlägg. Tänk om jag hade din tomt.
Det vore något att kasta sig över.

Men du, ta det försiktigt. Du skall absolut inte harva upp hela området.

Jag skulle nog börja med att gräva upp enbart planteringsgropar till växterna och ge dem lagom kraftig jord. Sen skulle jag skydda plantan mot gräsinvasion genom tidningspapper + täckbark. Detta gäller främst de större växterna.
Mindre plantor skulle jag helst undvika att sätta ut direkt. Där måste man vara särskilt observant mot oönskad vegitation, och därför rensa lite större område. Men tänk på att i gödslad jord växer även det vi kallar ogräs som regel våldsamt.

På den torrare delen bör vresrosor trivas. Det finns många fina sorter, både enkla och fyllda.
Låt stenarna ligga, utnyttja deras skönhetvärde tillsammans med växterna.
Kompletera gärna med någon gammal stubbe.

Lycka till!
CATO
Alpiner i Halmstad
Läs om vad Cato skrivit, gör det gärna flera gånger under det närmaste året.
Du har det, som vi andra önskar oss.
Var försiktig med vresrosor de kan bli täckande.
Det Du beskriver är väl egentligen en äng. Som det kan ta 50 år att återställa efter en ovarsam åtgärd.
M.v.h. Bernt
kerstin z5-6
Eftersom min stora tomt är helt omgiven av sådana ytor , är jag inte lika vörnadsfull som Bernt och Cato smile.gif över den typen av natur .Men jag håller med i sak .
Rosor och snöbär tycker jag att du ska undvika just där, eftersom de vresrosor som nämns lätt tar över stora ytor -För att inte tala om snöbär
Trodde aldrig att jag skulle skriva något sådant smile.gif
Jag som älskar rosor
Men växter av woodlandnatur finns det ju massor av fina sorter , inte minst lökar, -som ju ofta inte bryr sig om gräsinväxt på samma sätt -då de blommar långt före marken grönskat ordentligt
cato
VRESROSOR -
får tydligen folk att tänka på de rosor, som växer längs våra stränder.Där täcker de ofta stor ytor. De kan vara farliga. De växer på egen rot och slår rotskott. Jag tänker på dem som ympats på en fredlig rot, och hoppas att de är lite snällare, annars bor jag snart i ett "törnrosaslott". Vi har satt minst 15 st på vår tomt. (5 olika sorter).
Sen finns det bra häcksaxar. Lite får man offra sig.
CATO
Sagosessa
Vad bra ni skriver! wub.gif Får jättelust att börja jobba direkt!!! smile.gif

Jag har väl lite samma inställning/avsaknad av vördnad som du Kerstin, för vår tomt är också omgiven är precis samma sorts ytor. Vår tomt gränsar mot kohage med ekbacke på ena sidan
och hästhage med hasselbestånd och damm på andra sidan.

Min första tanke var att bibehålla vildängen, men i sanningens namn: vi har den typen av natur bara på andra sidan staketet så jag vill nog helst skapa lite mer rumkänsla och lite mer romantik. Större växter, frodig grönska, dofter, humlesurr, ögongodis osv - men utifrån ett mer "naturligt" perspektiv biggrin.gif än en vanlig trädgård.

Jag älskar rosor och vill gärna se dem klättrandes högt och lågt och upp i träden där det fungerar. Jag är också förtjust i snöbär sleep.gif och vill ha dem på ena eller andra sättet. Kan tänka mig att ha en snöbärshäck (oklippt) som inramning till den vildare delen av trädgården samt ut mot grusvägen som gränsar till vår tomt. (På den "mer prydliga delen" har vi planterat bokhäck).

Vresrosor tycker jag också om för deras långa blomningstid och för nyponen wub.gif men jag tycker mindre om den för alla taggarna (som gärna fastnar under bara fötter).

Cato, du kanske kan rekommendera någon trevlig vresros?
Doften är viktigare än färgen.

Tack snälla för alla kommentarer! laugh.gif
kerstin z5-6
Ok -Jag faller direkt och rekommenderar denna -som kommer att klättra upp i vilket träd som helst
Rosa rugosa repens alba -kallas även paulii-en krypare o klättrare med stora clematisliknande blommor



eller i buskväg
Louis Bugnet som du måste specialhandla för att få den på egen rot -så risken att köpa en sån av misstag är minimal -(jag strävar efter att få alla rosor PÅ egen rot)


ständigblommande stor buske med fantastiska knoppar

Rosorna i mitt Kanadaalbum lär passa vem som helst av dem eftersom de är tåliga för ett bistert klimat som mitt


En av mina perenna favoriter i woodland är annars
Anemonopsis macrofylla


smile.gifK
Sagosessa
Kerstin,
jag beundrar din roskunskap (har följt den i flera andra trådar och dessutom utnyttjat den lite själv tidigare wub.gif ) och tycker alltid att du träffar mitt i prick när du rekommenderar rosor.

Rosa rugosa repens alba - vilken ros!!!! wub.gif smile.gif smile.gif Jag säger då det: Den måste jag ha!
Har du den själv?
Louis Bugnet har du tidigare rekommenderat till mig i ett annat sammanhang och JA wub.gif jag är helt såld på honom (men har ännu inte handlat).
(Nästa år kommer att bli ett Rosens År)

Anemonopsis macrofylla? Hittar ingen info om den växten när jag söker enligt den stavning du använde.
Gåsis
Anemonopsis macrophylla kanske går bättre. Finns bla som frö hos GN men lär vara kinkig att så. Men en riktig måstehaväxt tyvärr wub.gif

/Åsa
kerstin z5-6
Inte så konstigt då jag stavade fel wink.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Anemonopsis macrophylla ska de vara naturligtvis o inget annat -Och ja jag har repens 5 st, och jag tänker sätta minst 5 till mot och vid min röda ladugårds vägg, den blommar ca 1 månad , men vilken blom -Jag har även en som vattenfall" vid min bäck ....Tål allt torka kyla väta smile.gif Men måste få etablera sig först förstås -så får man x tra vattna ..
sen finns ju sådana här pärlor -Jag söker den dubbla men har den enkla i mitt "Woodland






Anemonella thalictroides 'Shoaf's Double Pink'
cato
Jessica!

Lyssna på Kerstin när det val av rosor. Hon har bättre koll, och vilket urval!
Jag satt länge i går kväll och njöt av albumet.
Rosa rogusa rebens alba verkar helt underbar för ditt Woodland.

Tänk även på klematis. Summer snow är en fantastisk klättrare, fast vit även den.

Hälsningar
CATO
Sagosessa
Cato,
jo Klematis har jag naturligtvis i åtanke ... Gillar dem också! wub.gif smile.gif

Det finns så mycket ohmy.gif laugh.gif smile.gif Mitt "problem" är att jag inte vet vart jag ska börja ... och jag har så svårt att "se" hur det ska komma att se ut sedan ... Jag menar - jag har nästan
1 000 kvm öppen yta att inreda. Det känns enormt stort. Vad jag än planterar så blir det bara fjuttigt.
Jag har svårt att se hur rosorna ska kunna bli stora, hur tätt jag ska sätta snöbären, vilka perenner/lökar som blir snygga till (och så ska de ju helst blomma SAMTIDIGT) ... ohmy.gif Hur jag ska få rumkänsla, osv.

Men, jag får väl helt enkelt koncentrera mig på vissa områden i taget.

Nu vet jag ju iaf att jag inte behöver harva upp hela området wink.gif ...

Kerstin,
Anemonella thalictroides 'Shoaf's Double Pink' - den ser ut som ett konstverk någon gjort av silkespapper. Vetekatten om jag tycker om den. Fast den är kanske bättre i verkligheten än på bild. Ska läsa mer om den.

smile.gif
Sagosessa
Anemonopsis macrophylla - jo DEN vill jag ha!!! wub.gif
Helt min stil.

Tack för tipset!

Anemonella thalictroides - mjae, för mycket Dahlia.

Men tack ändå! Hellre ett tips för mycket än för lite. laugh.gif biggrin.gif
cato
Jessica!
Då jag inte har en aning om hur ditt 1000m stora område ser ut, är det svårt att ge dej bra råd hur om du skall planera området.
Har du kanske stora stenar eller buskar och träd du vill framhäva?

Ett gott råd vill jag dock ge dig!

Gå ut en dag då den första snö fallit. Gå en runda på området. Tänk sen: Är det så här jag brukar gå? Gå rundan en gång till. Känns det rätt?
Då har du den naturliga gångvägen markerad i snön.

Gå sen på "stigen" och tänk området olika årstider med dina önskeväxter.
Placera ut lite pinnar där du tänker dig rosor, snöbär o.s.v. Gå några gånger till. Hämta papper, gör en skiss. Försök sen att få den så skalenligt som möjligt.
Den är bra att ha till hands då du sen under vintern drömmer vidare. På pappret kan du sen markera även lite små växter som du kommer på att du vill ha.

Glöm sen inte att gå planeringsrundan även på vintern. Kolla hur snön lägger sig. Var känns det naturligt att ha sittplatser o.s.v. Gör eventuella justeringar.
När det så äntligen blir vår har du förmodligen en mycket bättre bild över hur du skall börja plantera.

Hälsningar
CATO
Sagosessa
Cato,

vilket jättebra tips! laugh.gif laugh.gif laugh.gif biggrin.gif rolleyes.gif

Nu har första snön redan kommit och gissa vad jag ska göra? wink.gif

Jag ska försöka ta lite bilder i helgen och lägga in i mitt (för stunden tomma) album, så kanske jag kan få ännu lite fler råd och tips av alla vänliga trädgårdsmänniskor.

I will be back!
wub.gif
Sagosessa
Kerstin,
sitter och bläddrar i ditt trädgårdsalbum [vyer]. Du har en portal av klätterhortensia? (ser det ut som) som växer i en härlig båge. Hur har du byggt upp bågen?

En dylik ingång skulle jag vilja ha från trädgård till mer vilda delen av tomten.

smile.gif
Sagosessa
Men CATO,
vilken trädgård ni har!!! wub.gif wub.gif

Sitter här och beundrar allt det vackra. Wow!
kerstin z5-6
Armeringsjärn -är portalen gjord av -och humle är det som växer där

Anemonella -är en växt som högst uppnår 10 cm höjd x15cm i min trädgård -så Dahlia kan den nog inte liknas vid om man inte är extremt kort i rocken ..smile.gif laugh.gif Jag kan gömma plantan under min hand -LOL
men om ni ser nån dubbel :)till salu -larma mej genast tack !


Då får du väl ha såna här tråkiga ogräsplantor i ditt woodland i stället då .... blink.gif blink.gif blink.gif blink.gif

Haha wacko.gif
eller Zigadenus elegans-Grönlilja


Kanske Pulmonaria"Majeste"

Alunrot -Heuchera är ju tacksam och rolig , passar både på soligt ställe och mer i halvskugga



Av Cato har du fått goda vinteråd

Gå dina väger i trädgården rita stommen
Ett ytterligare tips kan vara att klippa ut presumtiva buskar o träd i form av cirklar -gärna i rätt "Färg och storlek "för "Kartan -då kan du snurra runt dina växter innan du planterar dem
-jag gjorde inte det i början -och fortfarande -och det är jobbigare att flytta plantor än papperslappar :)Särkilt träd o buskar
Dessutom slipper man rita om hela tiden

Sen är du välkommen till sådd o förökning när jorden vänder sig mot vår- För du ska väl så dina perenner själv ? laugh.gif biggrin.gif rolleyes.gif
Hälsar K
Sagosessa
Jaså VAR det humle ... *hihi* Jag skrev det först, blev sedan osäker och ändrade mig till Klätterhortensia. Fast man brukar säga att man ska lita till det första som dyker upp i huvudet, så gör man sällan det. I alla fall gör jag sällan det wink.gif

Nåväl.
Tycker fortfarande att den påminner om Dahlia (själva blommans form) men smaken är ju bekant som baken laugh.gif
Ser jag en dubbel ska jag larma dig!

De där tråkiga ogräsplantorna gillade jag förstås! wub.gif Är det blå bergsvallmo?

Stort tack Kerstin, för att du tar dig tid.
Sagosessa
Jag kunde inte låta bli - tog med mig kameran hem på lunchen och fotograferade hus och trädgård/projekt. Så mitt album är inte tomt längre, det finns 10 vintriga bilder där.

När jag ser era fina, färdiga trädgårdar (Kerstin och Cato) är det inte utan att jag blir lite matt i kroppen när jag ser min fullständigt ofärdiga t.o.m. i huvudet oplanerade trädgård.
Min tröst är att jag bara haft tomten sedan 2004 och att det faktiskt inte fanns någonting där överhuvudtaget när vi byggde huset för 1 1/2 år sedan. Förutom ekarna och alla vildlevande blommor ... och de är vi SÅÅÅ tacksamma för wub.gif wub.gif laugh.gif biggrin.gif rolleyes.gif
kerstin z5-6
Lyllos , ny trädgård ett oskrivet ark av nya planer och drömmar ..smile.gif
Du har verkligen potensial och plats på din tomt

Har precis kommit ur stadium..5? dvs ta hit en bulldozer meja ner allt och börja om-stadiet .
Numer gör jag om delar av i stället smile.gif

Ja Meconopsis "Lingholm" blå bergvallmo är det
Du får fortsätta fota allt du gör -det är så kul att se -och att ha kvar för egen del med
cato
Nu har jag studerat dina bilder, och försökt att lägga pussel. helt klar på din tomt är jag inte, men vist verkar det intressant.

På bild 9 ser jag en tjusig bakgrund. var rädd om den. Försök även att framhäva klipporna.

Det vore jättekul om du kunde rita upp hela tomten (typ av plan) och fota den så att vi möjligen kunde tipsa dig lite mera även med planen.

Hälsningar
CATO

Trevligt hus förresten!
kerstin z5-6
Och jag har studerat dina Cato ! Vilken fin trädgård ni har , så välordnad och rosbågen var fantastiskt snygg !
Klimatet avundas jag er verkligen -Nästa liv ska jag odla rosor i Skåne smile.gif


Sen måste jag säga att det högg till att se den lille samojeden, vår Sammy blickar ut över de eviga vidderna, över honom sitter min finaste ros-men han fick ett långt hundliv...
Till skillnad från många av mina rosor kan man verkligen säga att han trivdes med iskalla vintrar
Trädgårdshälsar K
cato
Hej Kerstin!
Kul att du gillade vår trädgård.
Men du har faktiskt fel när det gäller Hampus. Han är ingen samojed utan en Japansk spets. Faktum är att vi haft en samojed före Hampus. Tyvärr dog han i våras knappt 11 år gammal. Vi valde då att ersätta honom med en lite mindre hund. Många likheter finns mellan dem. Hampus är nu 8 månader gammal och fullvuxen, men väger 9 kg jämfört med 29 kg som Simon (samojeden) vägde.

Hälsningar
Bengt-Erik (CATO)
kerstin z5-6
Ja då förstår jag -de är ju rätt lika -tittade faktiskt på en sådan valp efter ett par år -då det var dags för ny vovve -de är så fina
men det blev en australisk working kelpie här, i stället .
Sagosessa
Bengt-Erik,

jag uppskattar ditt intresse och det faktum att du vill ta dig tid att hjälpa mig (oss) wub.gif smile.gif

Faktum är att jag faktiskt HAR en ritning/plan över trädgården. Ska försöka fota den och lägga in den i mitt album (men det kommer nog inte att ske förrän under nästa vecka).

Och apropå hundar: det kanske finns ett samband mellan trädgårdsintresse och hundägande? wink.gif
Vi har nämligen också hund; en Ungersk Vizsla. *hihi*
cato
Hej Jessica!

Jag råkade kolla Stinas album i går kväll. Bild 5 bland rosorna fick mig genast att tänka på din trädgård.
Vilket härligt sätt att plantera mindre rosor. De gör sig SÅ BRA bland stenen.

men Stina, Vilket jobb! Dom kräver ju djup och bra jord.

Hälsningar
Bengt-Erik
Sagosessa
Ska genast kolla Stinas album ... *tjoff!*
Sagosessa
Nu har jag kollat. Du har rätt Bengt-Erik: rosorna gör sig jättebra bland stenarna!
Lägger det i minnesbanken och tar det med mig i fortsatta planeringen.

Ett problem med min tomt är annars att vi bor på ett berg. Jag har ingenting emot berghällar som sticker upp, eller stenrösen här och där MEN det brukar låta *klonk!* när man sätter spaden i jorden.
T.ex. skulle vi haft bokhäck på framsidan som löpte ganska högt upp utmed infarten till carporten, men si det gick inte. Där var alldeles för mycket berg under jorden.
Och rabatten som ligger mot berghällen i albumet, den är nog inte djupare än ... 40 cm sedan kommer berget.

Just i den vilda delen tror jag dock att det är lite bättre. Där är det istället ekarnas rötter som ställer till problem ... rolleyes.gif
cato
Jessica!

Tänk vi har samma problem i vår trädgård. Berget ligger ibland 1 m över marken och ibland strax under marknivå. Innan vi bestämmer något måste vi ut med järnspettet och kolla: kommer vi ner?
Ibland kommer vi ner, men när vi sedan skall plantera måste vi bryta upp skottkärrevis med stenblock.
På en hel del ställe har vi blottat berget, och sedan planterat i de skrevor vi hittat. Många växter slår sen faktiskt rot i springorna.
Det kan vara ursnyggt med berg i dagen!

Hälsningar
Bengt-Erik
Carex
Har bara en sak att säga, var rädd om orkidéerna! Annars verkar det vara jätteskoj att göra allt från grunden, du får det precis som du vill ha det. Men som det sagt tidigare, se till att det passar in i miljön.
Sagosessa
Oja, Carex. Visst ska jag vara rädd om orkidéerna! Blev jätteglad när jag hittade dem i somras.
De ska få vara kvar. Bemödade mig om att slå hela vildängen i augusti och jag hoppas att även orkidéerna uppskattade detta.

Min tanke är att tillföra inte förstöra.

Tack för din omtanke! rolleyes.gif
stina
CITAT (cato @ 18-11-2005, 10:36)
Hej Jessica!

Jag råkade kolla Stinas album i går kväll. Bild 5 bland rosorna fick mig genast att tänka på din trädgård.
Vilket härligt sätt att plantera mindre rosor. De gör sig SÅ BRA bland stenen.

men Stina, Vilket jobb! Dom kräver ju djup och bra jord.

Hälsningar
Bengt-Erik

Ja du anar inte vad jag slitit.... rolleyes.gif Började med att med "fyllraka" och spett ta bort rötter, småsten, ogräs etc etc så att jag fick rejäla planteringsytor mellan bumlingarna. Sedan har jag kärrat ett upp ca 10 ton jord med skottkärra för att fylla igen hålorna.... Axeln pajade, men nu mår den bra igen och jag är glad och nöjd för jag tyckte faktiskt det blev fint....

Nu återstår tomten bakom rosplanteringarna. Men det är mer av typen "mörkare skogsdunge" så där ska jag inte riva bort all yta. Där växer bla massor av liljkonvaljer på våren. Stora mossbelagda stenbumlingar, jättekaststenar, granar mm. Får fundera på vad jag kan/ska göra där. Vill behålla känslan av "John Bauer", men ändå snofsa till det lite. Kanske rhododendron och några vita vilda klättrare i det halvskuggiga läget. återkommer säkert när jag grunnat lite med idéer. Ska försöka fota i vår så kanske ni kan hjälpa mej med idéer.
stina
CITAT (Sagosessa @ 18-11-2005, 11:15)
Nu har jag kollat. Du har rätt Bengt-Erik: rosorna gör sig jättebra bland stenarna!
Lägger det i minnesbanken och tar det med mig i fortsatta planeringen.

Ett problem med min tomt är annars att vi bor på ett berg. Jag har ingenting emot berghällar som sticker upp, eller stenrösen här och där MEN det brukar låta *klonk!* när man sätter spaden i jorden.
T.ex. skulle vi haft bokhäck på framsidan som löpte ganska högt upp utmed infarten till carporten, men si det gick inte. Där var alldeles för mycket berg under jorden.
Och rabatten som ligger mot berghällen i albumet, den är nog inte djupare än ... 40 cm sedan kommer berget.

Just i den vilda delen tror jag dock att det är lite bättre. Där är det istället ekarnas rötter som ställer till problem ...  :rolleyes:

När man precis som jag har en tomt som nästan bara består av gömda och icke gömda stenbumlingar så har jag insett att det bara är att glömma allt som är rakt. En rak häck - fungerar icke för där man tänkt sig att den ska planteras kan man garantera att det på flera ställen är OMÖJLIGT att få ner ens spettet. Fördelen är att det blir lite ícke tillrättalagt (om man som jag bestämt sig för att gilla det). Man får vara glad där man lyckas spätta upp en sten så att man får ett planteringshål.... Fast så är ju naturen iofs (om man nu vill efterlikna den). Det finns inget spikrakt och saker och ting växer precis där det är de rätta förutsättningarna i jorden!

Tjingeling från Stina som försöker se saken från den ljusa sidan!
kerstin z5-6
Och apropå tripoder och ställningar för rosor -kolla in Catos fina rosbågar:)/rosengård smile.gif
Sommartorparn
Vilket underbar tomt och underbart hus!

Jag vill lägga till två saker till vad som redan sagts:

Tänk på att största delen av året är man inomhus. Därför brukar jag tänka på hur olika planteringsalternativ ser ut inifrån huset. Växter med tidig vårblomning och växter med höstfärger och vackra vinterbär vill jag absolut kunna se från fönstret, eller invid uppfarten.

Sedan tycker jag personligen att vissa av de 'förädlade' vresorsorna är lite för 'pråliga' för denna miljö. Ja, vresrosor över huvudtaget. Pimpineller däremot. Och andra vildrosor. Lars-Åke Gustafson har skrivit en liten bok om vildrosor som du kanske skulle titta i. Dom är inte så kinkiga vad gäller jorden heller. Rosenposten i Danmark och Flora Linnea har ett stort sortiment av vildrosor.

PS. Med tanke på att det rör sig om ett så stort område så skulle jag nog (om jag hade råd) anlita en landskapsarkitekt. Om du själv har tänkt ut hur du vill ha det så kan denna person ge råd och tips om praktiska lösningar för att få det som du vill ha det.
stina
CITAT (Sommartorparn @ 20-11-2005, 11:49)
Lars-Åke Gustafson har skrivit en liten bok om vildrosor som du kanske skulle titta i. Dom är inte så kinkiga vad gäller jorden heller. Rosenposten i Danmark och Flora Linnea har ett stort sortiment av vildrosor.

Varning för den boken om man som jag älskar det lite enkla och icke så pråliga!!! Det är min absoluta favorit bland dregel-böckerna!!!! Vill ha alla!!!!!

/Stina
Sagosessa
Sommartorparn,
tack för komplimangerna över hus och tomt. Vi trivs själva väldigt mycket med både hus och tomt, även om tomten som bekant lämnar en del huvudbry laugh.gif rolleyes.gif

Att se det vackra ifrån husfönstret tycket jag låter som en smart idé. Det primära med tomten/trädgården är ju nyttjaren ska vinna störst/flest fördelar laugh.gif

Landskapsarkitekt har vi faktiskt anlitat, så med de första rabatterna/växplaceringarna har vi haft hjälp. Jag hade gjort upp växtlistor som han fick utgå ifrån och förstås hade vi träffats och diskuterat tomten på plats. Hans skiss var bara övergripande så därför återstår det hur mycket som helst. Prydnadsväxter som rosor och pioner har han överhuvudtaget inte brytt sig om eftersom han tyckte att det är upp till och var och en att välja och själv bestämma var man vill ha.

Min ursprungliga tanke var att jag ville skapa en trädgård med den gamla tidens växter i. Den tanken står fortfarande fast. Viktigt är också att trädgården/växterna drar till sig fåglar, humlor, fjärilar och bin. Romantik är viktigt!

Jag har sagt att jag ska försöka lägga in en plan/ritning över tomten men det har jag inte haft tid till än. Det kommer dock ...

Tack för alla tips! wub.gif

(och Pimpineller tillhör mina favoriter ... wink.gif )
Sommartorparn
CITAT (Sagosessa @ 21-11-2005, 08:23)
Viktigt är också att trädgården/växterna drar till sig fåglar, humlor, fjärilar och bin.

Tips om hur man anlägger en Fjärilsträdgård
Sagosessa
Sommartorparn,
tack för länken om Fjärilsträdgården. En hel del finns "gratis" i vår trädgård, men visst går den att förbättra betydligt. rolleyes.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon