Full version: Är det nån av er
Gillan
Har nämligen bestämt att det blir piroger och pajer av
olika dimensioner när jag fyller. Tillsammans med olika
sallader. Plus en massa annat såklart smile.gif

Jag har ju en massa egna recept på pirogdeg, men skulle vilja
variera dem med nåt nytt. Och smördeg är inte nåt jag brukar
använda mig av. Så det skulle va kul att få tips om nån sån
som inte är så besvärlig som det brukar va. wink.gif wub.gif

/Gillan
Zarah P
Enklast är det ju att köpa dem i frysdisken. wink.gif
Man brukar ha fullt upp ändå, tycker jag!
smile.gif
LadyG
Med ägg

1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 st ägg
200 g margarin

Hacka samman ingredienserna med mixer eller kniv till en finkornig massa. Arbeta ihop med händerna. Låt vila kallt, inlindad i smörpapper.

Utan ägg

6 dl vetemjöl
200 g smör
1 dl strösocker

Hacka samman ingredienserna med mixer eller kniv till en finkornig massa. Arbeta ihop med händerna. Låt vila kallt, inlindad i smörpapper. Ibland fuskar jag lite och häller i 1 dl vatten i degen eftersom den har en tendens att bli väldigt torr.

Båda degarna fungerar jättebra till pajer, och skalen behöver inte förgräddas om man inte nödvändigtvis vill. smile.gif
Gillan
Tack för svar. smile.gif
Jag vill inte verka otacksam, men jag hade nog tänkt mig
recept utan socker.

Det är för att det blir så mycket som jag tänkte göra den själv.
Och börjar jag nu har jag ju gott om tid. wub.gif

Dessutom spar jag ju pengar som jag kan slösa på en massa annat
gott som jag vill ha. smile.gif

/Gillan
*Felix matte*
Äntligen hittade jag mammas smördegsrecept.. i mina hemtrakter bakades voibakelsiä = "smörbakelser" av denna deg...eg var det smörkammar.

Mammas smördeg

6 hg margarin el smör
6 hg vetemjöl
3 dl kallt vatten
25 gram jäst eller 2 tsk bakpulver
Gillan
Tack Agneta, det där lät verkligen som nåt jag var ute
efter smile.gif wub.gif

/Gillan
*Felix matte*
CITAT (Evgeni @ 01-12-2005, 21:29)
Tack Agneta, det där lät verkligen som nåt jag var ute
efter smile.gif wub.gif

/Gillan

Vad roligt att kunna vara till hjälp biggrin.gif Mamma har också skrivit att man inte ska kavla degen för tunn... ugnstemperatur 275 grader.. till smörkammarna iaf.

Jag minns än idag när hon satt med stor rostfri balja i famnen och knådade smördegen... det gick åt en hel del i 17 personers familj med många gäster smile.gif
Ewa L
Ibland när jag gör degar som skall bli verkligt spröda byter jag ut en del av vattnet mot vodka. (50/50).
Låter inte klokt? unsure.gif
Jo, men den dunstar bättre än vattnet och effekten blir just sprödheten.
Gillan
Ärligt talat Ewa L, så tror jag på det, men här finns aldrig
nån vodka, så det får tyvärr vara, smile.gif

Ditt recept har jag redan provar Agneta! Och jag säger
bara till alla andra : Prova! Det är bara så bra smile.gif

Jag gjorde degen (med bakpulver) . Lät den stå kallt i
ett par timmar, Kavlade ut den (ganska tunnt, trots ditt tips
Agneta,), Vek den tre ggr och lät den vila ytterligare 30 min.

Kavlade ut den igen ganska tunnt och provade mig fram i
olika former som jag lade fyllning i. Penslade sen med ägg.

Bakade i 250 grader tills de fick den rätta färgen.
Det blev perfekt smile.gif


Tack för ett bra recept Agneta/Gillan
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon