Full version: r det nn av er
Gillan
Har nmligen bestmt att det blir piroger och pajer av
olika dimensioner nr jag fyller. Tillsammans med olika
sallader. Plus en massa annat sklart smile.gif

Jag har ju en massa egna recept p pirogdeg, men skulle vilja
variera dem med nt nytt. Och smrdeg r inte nt jag brukar
anvnda mig av. S det skulle va kul att f tips om nn sn
som inte r s besvrlig som det brukar va. wink.gif wub.gif

/Gillan
Zarah P
Enklast r det ju att kpa dem i frysdisken. wink.gif
Man brukar ha fullt upp nd, tycker jag!
smile.gif
LadyG
Med gg

1 dl strsocker
5 dl vetemjl
1 st gg
200 g margarin

Hacka samman ingredienserna med mixer eller kniv till en finkornig massa. Arbeta ihop med hnderna. Lt vila kallt, inlindad i smrpapper.

Utan gg

6 dl vetemjl
200 g smr
1 dl strsocker

Hacka samman ingredienserna med mixer eller kniv till en finkornig massa. Arbeta ihop med hnderna. Lt vila kallt, inlindad i smrpapper. Ibland fuskar jag lite och hller i 1 dl vatten i degen eftersom den har en tendens att bli vldigt torr.

Bda degarna fungerar jttebra till pajer, och skalen behver inte frgrddas om man inte ndvndigtvis vill. smile.gif
Gillan
Tack fr svar. smile.gif
Jag vill inte verka otacksam, men jag hade nog tnkt mig
recept utan socker.

Det r fr att det blir s mycket som jag tnkte gra den sjlv.
Och brjar jag nu har jag ju gott om tid. wub.gif

Dessutom spar jag ju pengar som jag kan slsa p en massa annat
gott som jag vill ha. smile.gif

/Gillan
*Felix matte*
ntligen hittade jag mammas smrdegsrecept.. i mina hemtrakter bakades voibakelsi = "smrbakelser" av denna deg...eg var det smrkammar.

Mammas smrdeg

6 hg margarin el smr
6 hg vetemjl
3 dl kallt vatten
25 gram jst eller 2 tsk bakpulver
Gillan
Tack Agneta, det dr lt verkligen som nt jag var ute
efter smile.gif wub.gif

/Gillan
*Felix matte*
CITAT (Evgeni @ 01-12-2005, 21:29)
Tack Agneta, det dr lt verkligen som nt jag var ute
efter smile.gif wub.gif

/Gillan

Vad roligt att kunna vara till hjlp biggrin.gif Mamma har ocks skrivit att man inte ska kavla degen fr tunn... ugnstemperatur 275 grader.. till smrkammarna iaf.

Jag minns n idag nr hon satt med stor rostfri balja i famnen och kndade smrdegen... det gick t en hel del i 17 personers familj med mnga gster smile.gif
Ewa L
Ibland nr jag gr degar som skall bli verkligt sprda byter jag ut en del av vattnet mot vodka. (50/50).
Lter inte klokt? unsure.gif
Jo, men den dunstar bttre n vattnet och effekten blir just sprdheten.
Gillan
rligt talat Ewa L, s tror jag p det, men hr finns aldrig
nn vodka, s det fr tyvrr vara, smile.gif

Ditt recept har jag redan provar Agneta! Och jag sger
bara till alla andra : Prova! Det r bara s bra smile.gif

Jag gjorde degen (med bakpulver) . Lt den st kallt i
ett par timmar, Kavlade ut den (ganska tunnt, trots ditt tips
Agneta,), Vek den tre ggr och lt den vila ytterligare 30 min.

Kavlade ut den igen ganska tunnt och provade mig fram i
olika former som jag lade fyllning i. Penslade sen med gg.

Bakade i 250 grader tills de fick den rtta frgen.
Det blev perfekt smile.gif


Tack fr ett bra recept Agneta/Gillan
Detta r en "enklare" version av forumet. Fr att se forumet med formatering och bilder kan du klicka hr.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon