4½ dl vetemjöl
5 dl grahamsmjöl
2½ dl vetekli
2 dl vetegroddar
½ dl vetekross
½ dl rågkross
2 msk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl sirap, gärna mörk
1 l lättfil
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt fil och sirap och blanda till en smet.
Häll smeten i två smorda formar.
Bakas i 175 grader i 2 timmar.
Jag har även ett alternativrecept som ger ett liknande bröd. Man kan nog skifta lite bland de torra ingredienserna.
4½ dl vetemjöl
5dl grahamsmjöl
1½ dl rågmjöl
1½ dl vetegroddar
1 dl vetekross
1 dl linfrö
1½ tsk salt
5 tsk bikarbonat
1 dl sirap
1 l lättfil
Observera att detta recept inte ger någon fast deg som ska knådas. Extra lätt att göra således. Bara att blanda ihopa och hälla i formar.
Ingen jäst = ingen jästid.
Jag tror tyvärr inte brödet blir så gott helt utan sirapen, men med halva mängden har jag för mig att jag gjort nån gång.