|
CITAT (kristerh @ 10-03-2006, 12:06) CITAT (Hannele @ 10-03-2006, 12:03) Nej, det är den lilla "groddan" som växer till ny ärta - om man inte kokar den. :) Är det så  jag har alltid trott att det är maskar, fast det kan det kanske inte vara, för det finns ganska gott om de där vita sakerna. krister Hoppas verkligen inte att du blev besviken för att det var groddar?? Själv har jag *peppar! peppar!* inte ätit nåt som jag inte vetat vad det var.
CITAT (Hannele @ 10-03-2006, 12:09) Men i hönsägg, det där genomskinliga "snöret", det är vad tuppen lämnade efter sej... :wacko: Sa min mor och jag åt inte ägg på flera år! :D Åååh vad äckligt!!
*Felix matte*
10-03-2006, 12:20
CITAT (Berith @ 10-03-2006, 12:11) CITAT (Hannele @ 10-03-2006, 12:09) Men i hönsägg, det där genomskinliga "snöret", det är vad tuppen lämnade efter sej... Sa min mor och jag åt inte ägg på flera år!  Åååh vad äckligt!!  Det är ju navelsträngen och moderkakan  ... det tar jag alltid bort när jag steker ägg. Nu tar jag matpaus ... lunchen är serverad...hemlagad potatismos, frukostkorv och kokt broccoli
kristerh
10-03-2006, 12:25
CITAT (Felix matte @ 10-03-2006, 12:20) Nu tar jag matpaus ... kokt broccoli  med eller utan larver krister
kristerh
10-03-2006, 12:26
CITAT (Berith @ 10-03-2006, 12:10) Hoppas verkligen inte att du blev besviken för att det var groddar??  Jag blev nog lite besviken krister
CITAT (Felix matte @ 10-03-2006, 12:20) Nu tar jag matpaus ... lunchen är serverad...hemlagad potatismos, frukostkorv och kokt broccoli  Potatisen och broccolin låter väl okay, men undrar vad allt som kan tänkas ingå i korvsmeten till frukostkorven...
CITAT (kristerh @ 10-03-2006, 12:26) CITAT (Berith @ 10-03-2006, 12:10) Hoppas verkligen inte att du blev besviken för att det var groddar??  Jag blev nog lite besviken krister
CITAT (Felix matte @ 10-03-2006, 12:20) CITAT (Berith @ 10-03-2006, 12:11) CITAT (Hannele @ 10-03-2006, 12:09) Men i hönsägg, det där genomskinliga "snöret", det är vad tuppen lämnade efter sej... Sa min mor och jag åt inte ägg på flera år!  Åååh vad äckligt!!  Det är ju navelsträngen och moderkakan  ... det tar jag alltid bort när jag steker ägg. Men snäll rara Agneta, det blev ju inte mindre äckligt av din förklaring!
CITAT (Berith @ 10-03-2006, 12:30) CITAT (Felix matte @ 10-03-2006, 12:20) CITAT (Berith @ 10-03-2006, 12:11) CITAT (Hannele @ 10-03-2006, 12:09) Men i hönsägg, det där genomskinliga "snöret", det är vad tuppen lämnade efter sej... Sa min mor och jag åt inte ägg på flera år!  Åååh vad äckligt!!  Det är ju navelsträngen och moderkakan  ... det tar jag alltid bort när jag steker ägg. Men snäll rara Agneta, det blev ju inte mindre äckligt av din förklaring!  Njae... moderkaka och navelsträng...  inte riktigt så! Så här är det: Äggets anatomi
Hannele
10-03-2006, 12:44
CITAT (pejori @ 10-03-2006, 12:41) Du klipper väl inte naglar i köket??
CITAT (Hannele @ 10-03-2006, 12:44) CITAT (pejori @ 10-03-2006, 12:41) får hoppas hon inte hittar en tånagel i den  :o :o :wacko: :lol: Du klipper väl inte naglar i köket??  JAG!!!! nä..jag tänkte närmast på dåligt malt kött
CITAT (pejori @ 10-03-2006, 13:09) ........och om man hittar en tånagel då, så skulle nog jag i så fall fundera över vad de egentligen malt ner.........
CITAT (Scrollan @ 10-03-2006, 13:17) CITAT (pejori @ 10-03-2006, 13:09) ........och om man hittar en tånagel då, så skulle nog jag i så fall fundera över vad de egentligen malt ner.........  å fy
Bettson
10-03-2006, 13:26
CITAT (Hannele @ 10-03-2006, 12:09) CITAT (kristerh @ 10-03-2006, 12:06) CITAT (Hannele @ 10-03-2006, 12:03) Nej, det är den lilla "groddan" som växer till ny ärta - om man inte kokar den.  Är det så  jag har alltid trott att det är maskar Men i hönsägg, det där genomskinliga "snöret", det är vad tuppen lämnade efter sej... Sa min mor och jag åt inte ägg på flera år!  Jaså...jag trodde det var navelsträngen ifall det blev ett emryo. Vilket det inte blir om inte ägget är befruktat
CITAT (Berith @ 10-03-2006, 10:50) Japp, när bilden är större än skärmen så måste jag det om texten skrivs löpande, dvs utan "ny rad". Och då har jag absolut inte någon liten skärm. Hur liten skärm har du då?? jag behövde inte skrolla sidledes.
 CITAT Hönsäggets uppbyggnad. Innerst syns gulan. Det är den som är äggcellen och den är omgiven av det mycket tunna vitellinmembranet. Större delen av gulan är fylld av upplagrad näring åt embryot i form av tätt packade gulekorn. Överst syns ett gulefattigt område som kallas för groddskivan (vit på bilden). I den finns äggets kärna och det är den som utvecklas till ett embryo i ett befruktat ägg. Groddskivan syns som en vit fläck på gulans yta. I övrigt består gulan av flera lager av omväxlande vitaktig gula (klart gul på bilden) och gulare gula (mörkare på bilden). Den vitaktiga gulan bildar en pelare under groddskivan. Utanför gulan finns vitan som utgör ett förråd av näring och vatten åt embryot. Vitan fungerar också som en kudde som skyddar det tidiga embryot från stötar. Dessutom har vitan bakteriedödande egenskaper. Den innehåller ett enzym (lysozym) som bryter ner cellväggarna hos många bakterier. Vitan består av flera lager med omväxlande trögflytande och mera lättflytande vita. Den trögflytande vitan närmast gulan bildar de båda äggsnoddarna (mörkt gråa) som fungerar som upphängningsanordningar för gulan. Utanför vitan finns de båda tunna skalmembranerna som ligger tätt ihop under skalet, utom i äggets trubbiga ände. Här finns luftkammaren mellan de båda skalmembranerna (se texten). Ytterst ligger skalet (brunt på bilden) som till stor del består av kalciumkarbonat. Skalet är perforerat av en mängd små porer. Gulan har lägst densitet ("täthet") i området kring groddskivan och högre vid den andra polen. Om man vänder ett ägg som ligger på sidan kommer gulan därför att långsamt vrida sig tills groddskivan åter ligger överst. Här kan man läsa hela artikeln.
CITAT (renate @ 10-03-2006, 14:51) CITAT (Berith @ 10-03-2006, 10:50) Japp, när bilden är större än skärmen så måste jag det om texten skrivs löpande, dvs utan "ny rad". Och då har jag absolut inte någon liten skärm. Hur liten skärm har du då?? jag behövde inte skrolla sidledes. 19 tum
CITAT (Felix matte @ 10-03-2006, 11:08) CITAT (Malvia @ 10-03-2006, 11:06) CITAT (pejori @ 10-03-2006, 11:02) det är nog bra att tjata lite på coop. läste någonstans att dom är utsatta för någon form av sabotage mot köttfärs, och det kanske har drabbat bönorna också ring dom igen  Aftonbladet idag.Jag köper aldrig den köttfärsen... vi får nymalt i butiken flera ggr/dag och sedan har vi liten butik där man får nymald färs i vaxpappersomslag  Köttfärs köper jag bara i min Konsumbutik som mala den själv,köper ingen COOP eller Euroshopperfärs.
CITAT (Berith @ 10-03-2006, 14:54) 19 tum Ojj, OT.
CITAT (Betty @ 10-03-2006, 11:59) CITAT (Berith @ 10-03-2006, 11:52) Usch vad äckliga saker ni hittat!  Tänk bara på alla saker som inte hittats utan blivit uppätna.   Ja verkligen fyfaddebubban,blääääääääääääää.
Klematis
10-03-2006, 15:01
Vad äckliga saker!! Man undrar ju hur det går till i slakterierna. Efter att ha läst aftonbladet här omdagen så vet man ju inte vad man ska tro. De som hade sexlekar med djurorgan!!
CITAT (kristerh @ 10-03-2006, 12:02) i bruna bönor ser man ofta vita små saker, det är väl små maskar antar jag, men eftersom de är kokta så är det bara att smaska i sig krister Nä men Krister,jag har en korv med bruna bönor i kylen vet de katten om jag vill äter den nu.
CITAT (Scrollan @ 10-03-2006, 14:56) CITAT (Berith @ 10-03-2006, 14:54) 19 tum Ojj, OT.  Vaddå oj?
CITAT (Berith @ 10-03-2006, 14:54) CITAT (renate @ 10-03-2006, 14:51) CITAT (Berith @ 10-03-2006, 10:50) Japp, när bilden är större än skärmen så måste jag det om texten skrivs löpande, dvs utan "ny rad". Och då har jag absolut inte någon liten skärm. Hur liten skärm har du då?? jag behövde inte skrolla sidledes. 19 tum Det har jag med.
kristerh
10-03-2006, 15:25
CITAT (renate @ 10-03-2006, 15:02) Nä men Krister,jag har en korv med bruna bönor i kylen vet de katten om jag vill äter den nu. Ingen fara, det var bara groddar som jag fick info om, om man nu ska tro på det  men vi kan ju låtsas att det är maskar... krister
Hannele
10-03-2006, 15:26
CITAT (pejori @ 10-03-2006, 15:24) yäck...nu har jag nog ätit mitt sista ägg  Synd, för ekologiska ägg är en av det bästa omega-3 källor. I så fall inte mycket man skulle äta efter alla dessa inlägg...
CITAT (pejori @ 10-03-2006, 15:24) Var trodde du att kycklingar kom ifrån då!!?
kristerh
10-03-2006, 15:28
CITAT (pejori @ 10-03-2006, 15:24) Mänskliga foster hittar du även i dyrare hudkrämer har för mig att det använder tidiga foster som hämtas från abortkliniker utomlands, kommer inte ihåg vad medlet heter de är ute efter, så du kommer inte undan fostrena hur du än försöker krister
CITAT (kristerh @ 10-03-2006, 15:28) CITAT (pejori @ 10-03-2006, 15:24) äta foster  :wacko: :blink: :lol: Mänskliga foster hittar du även i dyrare hudkrämer har för mig att det använder tidiga foster som hämtas från abortkliniker utomlands, kommer inte ihåg vad medlet heter de är ute efter, så du kommer inte undan fostrena hur du än försöker krister äter väl inte hudkräm heller den har jag på utsidan kroppen
CITAT (pejori @ 10-03-2006, 15:30) betty då....det är ju en helt annan sak!!!  :lol: :lol: dom är ju kläckta....  ;) :lol: :lol: kan ju inte äta nått så gulligt innan den fått komma ur ägget  :lol: :lol: :wub:
CITAT (pejori @ 10-03-2006, 15:32) Bläk! Råa hönsfoster skulle inte då jag vilja dricka! Föredrar mina löskokta eller stekta...
CITAT (Betty @ 10-03-2006, 15:39) CITAT (pejori @ 10-03-2006, 15:32) finns det något värre, än när någon kläcker ett par ägg i ett glas och dricker upp det????  :wacko: :wacko: fy..jag mår illa bara jag tänker på det  :) :wub: Bläk! Råa hönsfoster skulle inte då jag vilja dricka! Föredrar mina löskokta eller stekta...   väl avlivade alltså
CITAT (pejori @ 10-03-2006, 15:42) Japp! och behandlade med värme...
Hannele
10-03-2006, 16:05
CITAT (Betty @ 10-03-2006, 15:39) CITAT (pejori @ 10-03-2006, 15:32) finns det något värre, än när någon kläcker ett par ägg i ett glas och dricker upp det????  :wacko: :wacko: fy..jag mår illa bara jag tänker på det  :) :wub: Bläk! Råa hönsfoster skulle inte då jag vilja dricka! Föredrar mina löskokta eller stekta...  Gött med apelsinsaft, veklingar kan vispa med socker i, jag dricker som det är. Fast det fanns nåt med proteinet, som blev bättre, om man kokade först.
CITAT (Hannele @ 10-03-2006, 16:05) CITAT (Betty @ 10-03-2006, 15:39) CITAT (pejori @ 10-03-2006, 15:32) Bläk! Råa hönsfoster skulle inte då jag vilja dricka! Föredrar mina löskokta eller stekta...  Gött med apelsinsaft, veklingar kan vispa med socker i, jag dricker som det är. Fast det fanns nåt med proteinet, som blev bättre, om man kokade först. På 70 talet startades dan här hemma med nåt som sambon kallade "piggelin", det va´ hårt uppvispade ägg med socker och apelsinjuice, det va´faktiskt gott och man kände aldrig att det va´råa ägg i. Ungarna brukade göra vispat ägg, det är juh bara råa ägg med en massa socker som dom vispar till det är helt slätt, faktiskt gott det med
Hannele
10-03-2006, 16:11
CITAT (Reserv @ 10-03-2006, 16:10) råa ägg med en massa socker som dom vispar till det är helt slätt, faktiskt gott det med  Äggtoddy kallar vissa det, snart får vi det till påsk.
CITAT (Hannele @ 10-03-2006, 16:11) CITAT (Reserv @ 10-03-2006, 16:10) råa ägg med en massa socker som dom vispar till det är helt slätt, faktiskt gott det med  Äggtoddy kallar vissa det, snart får vi det till påsk.  Äggtoddy ska det väl va´alkohol i?  Konjak tror jag det va´.
Hannele
10-03-2006, 16:15
CITAT (Reserv @ 10-03-2006, 16:13) Äggtoddy ska det väl va´alkohol i?  Konjak tror jag det va´.  Inte till barn.
Bettson
10-03-2006, 16:17
CITAT (pejori @ 10-03-2006, 15:24) Men du äter väl inget foster. Om inte ägget är befruktat så är det inget foster. Lyser du genom ett ägg som är befruktat så ser man en mörk prick där anlaget till embryoanlaget finns.
kristerh
10-03-2006, 16:17
CITAT (Reserv @ 10-03-2006, 16:10) På 70 talet startades dan här hemma med nåt som sambon kallade "piggelin", det va´ hårt uppvispade ägg med socker och apelsinjuice, det va´faktiskt gott och man kände aldrig att det va´råa ägg i. Ungarna brukade göra vispat ägg, det är juh bara råa ägg med en massa socker som dom vispar till det är helt slätt, faktiskt gott det med  Det kommer jag ihåg från när jag var liten, smaskens är det. krister
Finns ju inget godare än kaksmet, eller sockerkakssmet, mums...och där är det väl i råa ägg antar jag  Har kompisar utomlands, de håller på att dåndimpa om man berättar att barnen får slicka ur skålen, pga salmonellarisk låter de knappt hunden göra det ens. Fast, salmonella får vi väl här också i stor omfattning förr eller senare.
*Felix matte*
10-03-2006, 16:18
CITAT (kristerh @ 10-03-2006, 12:25) CITAT (Felix matte @ 10-03-2006, 12:20) Nu tar jag matpaus ... kokt broccoli  med eller utan larver krister Utan... hoppas jag... kontrollerar sånt väldigt noga CITAT (Betty @ 10-03-2006, 12:29) CITAT (Felix matte @ 10-03-2006, 12:20) Nu tar jag matpaus ... lunchen är serverad...hemlagad potatismos, frukostkorv och kokt broccoli  Potatisen och broccolin låter väl okay, men undrar vad allt som kan tänkas ingå i korvsmeten till frukostkorven...  Mätt och nöjd var jag Frukostkorv är namnskyddat och där får inte finnas en massa skit som t.ex blodproteiner och maskinurbenad köttmassa ... jag är väldigt kräsmagad och läser alltid innehållsdeklaration. Jaaaaaaa!!!!! Jag kunde citera flera
*Felix matte*
10-03-2006, 16:21
CITAT (kristerh @ 10-03-2006, 16:17) CITAT (Reserv @ 10-03-2006, 16:10) På 70 talet startades dan här hemma med nåt som sambon kallade "piggelin", det va´ hårt uppvispade ägg med socker och apelsinjuice, det va´faktiskt gott och man kände aldrig att det va´råa ägg i. Ungarna brukade göra vispat ägg, det är juh bara råa ägg med en massa socker som dom vispar till det är helt slätt, faktiskt gott det med  Det kommer jag ihåg från när jag var liten, smaskens är det. krister Det drack vi som barn... Pressad appelsinjuice, ägg och lite socker i om man ville. Numera avråds man ju från att äta råa ägg om man inte är hundraprocentigt säker på att det är svenska garanterat salmonellafria.
kristerh
10-03-2006, 16:23
CITAT (Felix matte @ 10-03-2006, 16:21) Numera avråds man ju från att äta råa ägg om man inte är hundraprocentigt säker på att det är svenska garanterat salmonellafria. Det måste ha funnits salmonella tidigare oxså  men då hörde man inget om det, och jag vet aldrig att någon blev sjuk. krister
*Felix matte*
10-03-2006, 16:27
CITAT (Betty @ 10-03-2006, 12:38) CITAT (Berith @ 10-03-2006, 12:30) CITAT (Felix matte @ 10-03-2006, 12:20) CITAT (Berith @ 10-03-2006, 12:11) CITAT (Hannele @ 10-03-2006, 12:09) Men i hönsägg, det där genomskinliga "snöret", det är vad tuppen lämnade efter sej... Sa min mor och jag åt inte ägg på flera år!  Åååh vad äckligt!!  Det är ju navelsträngen och moderkakan  ... det tar jag alltid bort när jag steker ägg. Men snäll rara Agneta, det blev ju inte mindre äckligt av din förklaring!  Njae... moderkaka och navelsträng...  inte riktigt så! Så här är det: Äggets anatomi  Ueek.. vågade inte läsa allt... stod nåt om snoddar som höll fast gulan  Får nog baka sockerkakor av äggen i kylen  Känns inte alls lockande att varken steka el koka ägg som jag brukar göra nästan varje morron
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|