Carin Fredlund
Jag kokade svartvinbärssylt efter receptet "Hirams svartvinbärssylt". Utan att tänka mig för, för jag borde ha fattat redan från början. Det skulle nämligen vara en massa vatten i. Vilket förstås resulterade i att sylten rinner. Jag undrar om man skulle kunna sila av bären och göra gelé av saften, om man blandar i pektin. Har någon provat?
netaave
Koka sylten med lite mer socker förslagsvis syltsocker som innehåller pektin. Vätskan borde ju dunsta bort lite iaf.
christian_w
Jag förordar pektin - långkok gillar jag inte,
Recept se annan tråd.
Skogsbrynet
hej Carin, tråkigt att du blev besviken på Hirams sylt, är det kanske något som gått snett. Bären måste vara i början av säsongen, då de innehåller tillräckligt med pektin, för att sylten ska bli fastare. Jag var själv tveksam , när jag hörde talas om receptet någon gång på 70-talet, men provade och fick en mycket bra sylt. Sockret ska ju tillsättas efter kokningen av bär och vatten och sedan röras till sylten blir kall. Lite ovant men det blir nog bra , om man gör som det står. Receptet finns med i Monikas receptsamling www.kokboken.net Där kan man också söka efter många andra goda och enkla recept inte bara med bär
KURT
CITAT (Skogsbrynet @ 13-08-2006, 07:43)
hej Carin, tråkigt att du blev besviken på Hirams sylt, är det kanske något som gått snett. Bären måste vara i början av säsongen, då de innehåller tillräckligt med pektin, för att sylten ska bli fastare. Jag var själv tveksam , när jag hörde talas om receptet någon gång på 70-talet, men provade och fick en mycket bra sylt. Sockret ska ju tillsättas efter kokningen av bär och vatten och sedan röras till sylten blir kall. Lite ovant men det blir nog bra , om man gör som det står. Receptet finns med i Monikas receptsamling www.kokboken.net Där kan man också söka efter många andra goda och enkla recept inte bara med bär

Förutom ev problem med att sylten blir rinnig, så låter det ALDRIG bra att låta sylten kallna innan den tapppas på burkar. Det ökar risken för att man skall få mögel i sylten. Det är alltid bättre att tappa varm sylt på varma burkar och försluta genast.
lisselbo
Ett bra tips är att när man har fyllt dom varma burkarna med varm sylt är att ställa burkarna upp och ner tills sylten kallnat.
Blir typ ett vacum i burkarna då, när man sedan öppnar burken hör man ett knäpp.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon