Full version: Tirsen
Slisan
Jag har nyligen tagit över mitt föräldrahem. Där växer det flera träd som min pappa kallar för Tirsen. Träden bär frukt nu vid denna tiden på året och det är bär som är ovala till formen ,stora ungefär som en oliv och en kärna stor som en olivkärna i mitten och mörkt blålila till färgen. Pappa säger att hans mamma torkade bären och använde tex på gröt. Han säger också att man ska äta dem först efter att frosten "bitit" dem. Jag vet att min mamma någon gång provade att göra saft men den blev väldigt sträv och inte speciellt god. Är det någon som vet mer om detta träd och kanske tom har tips på vad jag kan göra med bären så skulle det vara jättekul!
Kanske kan vara bra att veta att jag bor i norra Skåne.
Hannele
Låter lite som slånbär... fast så stora är dom inte.
Vi plockar dem nu, stoppar i frysen och gör god röd likör till jul..

Mia, zon 3
Kan det vara någon form av vildplommon, som krikon ungefär? De kan vara riktigt små om det är torrt och magert i jorden. Men jag har aldrig varit med om att de är så sträva i smaken...? Finns det ovala slånbär, kanske?
Slisan
Då blir det härlig jullikörhär hemma i år!
Låter du bara bären ligga och dra i spriten några dagar? tongue.gif
Hannele
CITAT (Slisan @ 13-09-2006, 14:17)
Då blir det härlig jullikör här hemma i år!
Låter du bara bären ligga och dra i spriten några dagar?  :P

Slånbärslikören får ligga i sprit veckor, månader (vi glömmer ibland).
Sedan är det silning och socker, ett par gånger.
Big Gardener
Slånbärssaft var lite knepigt att göra, men jag måste säga att det slår det mesta i saftväg. Möjligtvis med undantag för fläderblomssaft....Hittade ett recept i en hemkonserveringsbok från femtiotalet. Mycket lyckat.
thomaswahlqvist
Saftligans Topplista
1 Slånbär
2 Fläderblom
3 Havtorn
4 Rabarber
5 Svartvinbär
6. Blåbär
Röda vinbär kokas det en hel del, men av den enkla anledningen att de är långlivade, buskarna alltså.
Men gott är det inte............
Hannele
CITAT (thomaswahlqvist @ 13-09-2006, 20:19)
Röda vinbär kokas det en hel del, men av den enkla anledningen att de är långlivade, buskarna alltså.
Men gott är det inte............

Saft av röda vinbär är tio gånger godare än svart vinbär - svart vinbär smakar sjukdom... wacko.gif
Trädgårdsamatören
Jag kommer också bara att tänka på slånbär, särskilt apropå det där med att de skulle plockas efter frost. Ger mycket god likör, och saft smile.gif
Men så stora tror jag inte att det blir, och det där med kärnan stämmer ju inte heller.
trientalis
Blanda röda vinbären med andra bär så blir saften godare. Hallon och röda vinbär är väl en gammal klassiker som ger bra saft. Rabarber och röda vinbär blir också bättre än man kan tro.

Hälsningar Lena
Lena N
CITAT (Slisan @ 13-09-2006, 13:44)
Jag har nyligen tagit över mitt föräldrahem. Där växer det flera träd som min pappa kallar för Tirsen. Träden bär frukt nu vid denna tiden på året och det är bär som är ovala till formen ,stora ungefär som en oliv och en kärna stor som en olivkärna i mitten och mörkt blålila till färgen.

Jag är uppväxt i norra skåne och minns Tirsen från min barndom. Minnet är inte så exakt, men ställer mig lite tvivlande till att det är samma sak som slånbär. Minns Tirsen lite mer som buskträd, inte så taggiga och trassliga som slån. Men det är ett mycket gammalt minne ... unsure.gif wink.gif blink.gif
zaaritha
Krikon?
Näcken
Kanske svara vinbär? Det kallas ju iallafall även för Tistron
Linneus om Tistrin
Lena N
Har nu Googlat. Krikon är det nog jag minns. Tirsen är förmodligen ett dialektalt namn.

"Underarten krikon (ssp. insititia (L.) Bonnier & Layens) har håriga, torniga kvistar och växer ofta som snåriga buskage. Krikon har dessutom mindre frukter än plommon, de är ganska runda och vanligen blåaktiga med en sten som sitter fast i fruktköttet. "

Slisan
CITAT (Lena N @ 19-09-2006, 07:15)
Har nu Googlat. Krikon är det nog jag minns. Tirsen är förmodligen ett dialektalt namn.

"Underarten krikon (ssp. insititia (L.) Bonnier & Layens) har håriga, torniga kvistar och växer ofta som snåriga buskage. Krikon har dessutom mindre frukter än plommon, de är ganska runda och vanligen blåaktiga med en sten som sitter fast i fruktköttet. "


Precis så ser mina Tirsenträd ut.
Tack för hjälpen! smile.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon