Full version: Smörgåspålägg
askar
Förr i tiden kunde man köpa äkta rökt skinka & rökt nötkött.
Idag hittar jag också 2 -3 olika rökt skinka som inte är limmad och tumlad.
Men... varför har den som röda blodprickar och något som ser ut som
blodådror insprängd i köttet unsure.gif
Så såg det inte ut förr.

Jag har dålig matlust och kräks åt sånt äckel. sad.gif
Rapchic
det enda rökta köttpålägget jag äter är ruskselerökt...
så om du är i närheten av västerbotten testa det smile.gif
askar
CITAT (Rapchic @ 05-10-2006, 23:09)
det enda rökta köttpålägget jag äter är ruskselerökt...
så om du är i närheten av västerbotten testa det smile.gif

Inte hört talas om den... men Vindelnrökt var toppen smile.gif
Nej jag är inte i närheten smile.gif
Bettson
Är det inte mörken efter saltnålen.
Pirum
Bedrövligt numera...ofta är det rökta ju inte rökt utan har "rökarom". Borde för övrigt förbjudas, rökarom, det smyger sig in överallt. Precis som lök. Går ju knappt att köpa mat utan lök längre. Rökarom ger ju inte samma konserverande effekt som äkta rökning heller.
Och skinka ja...pressad och slemmig numera...skinka ska vara relativt torr...och gjord av SKINKA, inte köttslamsor som blivit över och sedan tryckts ihop och skivats. Förundrar mig över att det får kallas "skinka". Snart börjar de väl sälja "filé" gjord av pressad bindväv.
netaave
Det bästa är att köpa rökt skinka i bit och skiva själv. Det färdigskivade är idag nästan bara pressade restprodukter.
askar
Vi köper aldrig den färdigskivade "konstgjorda"
Den är ju till o me äcklig att se... pressade och tumlade restprodukter.

Men den äkta har börjat se konstig ut... ser ut som den har
blodkärl här o var.
Jag frågade på ICA och hon sa att det var senor...
ja, ja låt hon tro det tänkte jag. blink.gif

Den enda som hittills hållit måttet är Jokkmokks vedrökta
men den finns inte att få så ofta.
KURT
Än så länge blandar man ändå inte så många olika sorters kött(rester) i Sverige. I många andra länder kan man läsa på korv, köttbullar och annan charkmat att de innehåller kött från nöt, gris, kyckling och kalkon. Då vet man att det är maskinurbenade rester som rörts ihop.
askar
Visst är det rester... slamsor, som tumlas ihop
till "korvar" som kallas skinka.

För inte så länge sedan kom det ju fram att inte all bacon
är bacon.
Det görs också av slaktrester som limmas ihop.
Tror att bl.a Tulips bacon var en av sorterna.

Som tur är köper jag inte skivad bacon...
jag köper rökt sidfläsk i bit och skivar själv. smile.gif
forget-me-not
Man kan nästan bli vegetarian för mindre... wacko.gif
netaave
Har ni inget gårdsslakteri i närheten? Vi handlar på ett sådant och vet att han både föder upp djuren, slaktar och röker själv.
Alba
Jag köper alltid över disk på ICA. Vindelrökt är min favorit.

I nödfall kan jag ta en färdigförpackad i "portmonnä" men den är så plastig och dessutom svårt att få isär skivorna.
kristerh
du får nog köpa över disk om du ska ha "äkta" rökt skinka
Gossen Ruda
Har det egentligen någon betydelse hur skinkan eller vad det nu är ser ut eller om det är div köttslamsor som knådats ihop? Kött som kött. Jag gillar visserligen inte när den "rökta" "skinkan" innehåller senor och bindvävnad och annat oätbart, men det finns sånt i den riktiga skinkan också. Det går att ta bort.

Om "rökningen" som bara är arom tycker jag som Pirum men så länge det inte framgår på förpackningen hur rökningen gått till går det inte att välja bort sånt.
ninnisky
CITAT (askar @ 05-10-2006, 22:43)
Förr i tiden kunde man köpa äkta rökt skinka & rökt nötkött.
Idag hittar jag också 2 -3 olika  rökt skinka som inte är limmad och tumlad.
Men... varför har den som röda blodprickar och något som ser ut som
blodådror insprängd i köttet unsure.gif
Så såg det inte ut förr.

Jag har dålig matlust och kräks åt sånt äckel. sad.gif

Dom "röda pickarrna" har jag också undrat över. Eftersom jag inte fått ett vettigt svar på det varken hos ICA eller Coop så handlar jag numera min rökta skinka hos "italienaren" i Saluhallen i Göteborg. Den skinkan har inga
prickar. Kostar mera, men så what!
Men alla har ju inte en saluhall om hörnet utan måste kunna köpa i den lokala butiken och lita på den!
kristerh
CITAT (ninnisky @ 06-10-2006, 15:57)
Men... varför har den som röda blodprickar och något som ser ut som
blodådror insprängd i köttet unsure.gif

Dom "röda pickarrna" har jag också undrat över.

är det inte så att färgmedel tillsätts wink.gif har för mig det,
kan det vara sådana prickar som syns wink.gif
askar
Nej... i den här "äkta" skinkan ska ingen färg finnas.
Jag tror faktiskt inte att den längre är riktigt äkta.

Den vedrökta är enda som är "oformad"
och som till o me kan ha liten fettrand i kanten.

Kristerh skrev att man skulle köpa över disk...
så har jag gjort i många år... är nog minst 10 år sedan jag
senast köpte paketerat pålägg....det var när jag märkte
hur "klitsjigt" innehållet var i vacumpaketen.

Det förekommer så mycket bluff i matsammanhang.
I somras köpte jag laxröra...
innehållsförteckningen som fanns i charkdisken
samt expediten sa att den innehåller lax, creme fraiche och dill

Sanningen var att den innehöll mest matjesill el. liknande
Laxen var i minoritet... men trots att jag och maken bägge påpekade
detta i butiken så låtsades expediten helt oförstående.

Trist, för annars gillar jag ICA-butiken.
Hannele
CITAT (askar @ 05-10-2006, 22:43)
Förr i tiden kunde man köpa äkta rökt skinka & rökt nötkött.
Rökt nötkött finns överallt och många olika sorters rökt skinka, testa rökt makrill. wub.gif
askar
CITAT (Hannele @ 06-10-2006, 16:13)
CITAT (askar @ 05-10-2006, 22:43)
Förr i tiden kunde man köpa äkta rökt skinka & rökt nötkött.
Rökt nötkött finns överallt och många olika sorters rökt skinka, testa rökt makrill. wub.gif

Visst har vi också rökt nötkött.... men hur många tror
att det handlar om äkta vara wink.gif
Inte har jag då sett att kossor/tjurar har musklerna i perfekta
runda långa "korvar"

Rökt makrill gillar jag inte men däremot köper jag
makrill i tomatsås... 3-pack ,
räcker till tre mackor och är sååå gott smile.gif

Maken däremot gillar rökta makrillen.
netaave
Färskrökt makrill med "pricksås" och potatis är en miljon mil från slikt i tomatsås. Finns väl bättre och sämre där också men för det mesta är det väl bara slamsor.
Rökt fisk överhuvudtaget är en delikatess, särskilt på hårt tunnbröd.
NU blev jag hungrig. ohmy.gif
Rapchic
hallå hemmarökt aborre mums smile.gif
zaaritha
För en gammal kärring--som jag är--, tyvärr!, så saknar jag en massa olika
pålägg, godis, o s.v.
Läckövurst! "Vanlig" skivad skinka-som ej är pressad!...
Fyllda chokladkakor, m riktig bärfyllning................
Inte en massa konstgjord smakarom! Usch! sad.gif
Hannele
CITAT (askar @ 06-10-2006, 16:21)
Rökt makrill gillar jag inte men däremot köper jag makrill i tomatsås... 3-pack

Det lär inte finnas pinnfärskt däruppe, synd.
Rutten fisk... det har jag ätit med mina norrländska kompisar. tongue.gif
myskmadra
I brist på Vindelrökt och liknande så har jag i Stockholms Hötorgshall hittat en skinka som kommer från Åland och har stark god röksmak.
Brukar bunkra hel Vindelrökt i frysen när jag får tag i och ta fram efter hand och skiva upp. smile.gif
Österlena
I varje varm korv ingår det "kött" från 60 djur.
Gossen Ruda
CITAT (Österlena @ 08-10-2006, 15:13)
I varje varm korv ingår det "kött" från 60 djur.

Hur räknar eller mäter man det? wacko.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon