|
Full version: Fiskköttsfråga
Gossen Ruda
09-11-2006, 14:52
Jag funderar lite över makrillens bruna kött som finns på sidorna. Nån som vet vad färgen kommer från? När rudan var ett yngel ville han inte äta det bruna men nu schlinker det ner utan problem. Kan passa på att fråga en annan sak, äter ni makrillens skinn? Jag har börjat äta mer makrill på senare tid, påverkad av omega-3-fettsyrepropagandan. Det skall ju bara vara SÅ nyttigt.
netaave
09-11-2006, 15:14
Mörkare kött på sidorna är det väl på all fisk, det beror väl på att blodkärlen är ytligare där. Äter inget fiskskinn.
Hannele
09-11-2006, 15:17
Du ska även kunna tillverka skor och väskor av skinnet. Resten gräver du ner i trädgården, blommorna blir jätteglada.
Gossen Ruda
09-11-2006, 15:43
Makrillskinn är så tunt så det går säkert inte att använda till något nyttigt, utom möjligen då som föda.
Det bruna är inte blod eller liknande, det är helt annorlunda färgat.
Jag tror att det är den fetaste delen som är mörkare Så sägs det om laxen.
CITAT (Gossen Ruda @ 09-11-2006, 14:52) Jag har börjat äta mer makrill på senare tid, påverkad av omega-3-fettsyrepropagandan. Det skall ju bara vara SÅ nyttigt.  ..och så är det ju så fruktansvärt GOTT också!
CITAT (Norrbottens-Magdis @ 09-11-2006, 14:47) CITAT (Gossen Ruda @ 09-11-2006, 14:52) Jag har börjat äta mer makrill på senare tid, påverkad av omega-3-fettsyrepropagandan. Det skall ju bara vara SÅ nyttigt. :lol: ..och så är det ju så fruktansvärt GOTT också!  Instämmer!
netaave
09-11-2006, 15:53
Rökt makrill är fruktansvärt gott! Helst ska det vara färskpotatis och pricksås till.
Jag äter mycket lax som också innehåller nyttigt omega 3 Makrill äter jag bara den i tomatsås... en burk/macka... mumms.
CITAT (askar @ 09-11-2006, 14:55) Jag äter mycket lax som också innehåller nyttigt omega 3 Makrill äter jag bara den i tomatsås... en burk/macka... mumms.  En hel burk/macka??!  Hur stora mackor har du egentligen? En burk räcker gott och väl till 3-4 husmans-mackor för mig.
CITAT (Betty @ 09-11-2006, 15:58) CITAT (askar @ 09-11-2006, 14:55) Jag äter mycket lax som också innehåller nyttigt omega 3 Makrill äter jag bara den i tomatsås... en burk/macka... mumms.  En hel burk/macka??!  Hur stora mackor har du egentligen? En burk räcker gott och väl till 3-4 husmans-mackor för mig.  Inte sååå stora jag lastar på höjden också, och ryms inte allt så äter jag resten med gaffel direkt ur burken.
CITAT (askar @ 09-11-2006, 15:01) Inte sååå stora jag lastar på höjden också, och ryms inte allt så äter jag resten med gaffel direkt ur burken. 
netaave
09-11-2006, 16:03
Inlagd makrill i tomat går inte att jämföra med färskrökt. Fast jag gillar det också, gärna på en knäckemacka.
CITAT (netaave @ 09-11-2006, 15:03) Inlagd makrill i tomat går inte att jämföra med färskrökt. Självklart inte! Men det är omöjligt att få tag i färskrökt här uppe, det närmaste man skulle kunna komma är nog att köpa fryst makrill och varmröka den själv.
netaave
09-11-2006, 16:09
Fast ni har ju Röding och den är faktiskt ett strå vassare.
CITAT (netaave @ 09-11-2006, 15:09) Fast ni har ju Röding och den är faktiskt ett strå vassare. :) Fixade till ditt inlägg lite - så att det blev rätt!
netaave
09-11-2006, 16:12
Tyvärr kan jag inte äta insjöfisk. Någon sorts allergi/överkänslighet som gör att det kliar i svalget och jag blir jättehes.
Jag TROR att makrillens mörka kött beror på att det är en annan typ av muskulatur där. Snabbsimmande fiskar som t ex makrill och tonfisk har ju ett helt annat muskelstruktur än t ex torsk.
Makrill är gott! (Heja Gais  ) Och den brukar gå till på Gamla Ullevi... Skämt åsido. Stekt makrill är allra godast! Och visst äter jag skinnet. Kokt är också gott. Helst nyfångad då. Jag har nog aldrig funderat över varför vissa delar är mörkare. Jag äter allt utom benen.
herkules
09-11-2006, 18:52
CITAT (netaave @ 09-11-2006, 15:53) Rökt makrill är fruktansvärt gott! Helst ska det vara färskpotatis och pricksås till.  vad är pricksås?
Hannele
09-11-2006, 21:04
CITAT (askar @ 09-11-2006, 16:16) Tyvärr kan jag inte äta insjöfisk. Någon sorts allergi/överkänslighet som gör att det kliar i svalget och jag blir jättehes. Makrill är inte insjöfisk.
ninnisky
09-11-2006, 21:15
CITAT (herkules @ 09-11-2006, 17:52) CITAT (netaave @ 09-11-2006, 15:53) Rökt makrill är fruktansvärt gott! Helst ska det vara färskpotatis och pricksås till. :P vad är pricksås?  Pricksås = creme fraiche blandat med löjrom (kaviar)
CITAT (Hannele @ 09-11-2006, 21:04) CITAT (askar @ 09-11-2006, 16:16) Tyvärr kan jag inte äta insjöfisk. Någon sorts allergi/överkänslighet som gör att det kliar i svalget och jag blir jättehes. Makrill är inte insjöfisk.  Va  är det inte?
Min svåger kom hit med nyfångad makrill i somras, mumsfilibabba vad den var go o grilla!  Nån färger på köttet tänkte jag inte på, njöt bara!
Gossen Ruda
09-11-2006, 22:07
Tack för alla svar även om det inte blev något direkt svar på min fråga. Markillen är ju en fet fisk och jag försöker undvika fett. Tidigare har jag köpt torsk eller sej och dom är ju inte så feta. Min känsliga mage gillar inte fet mat och jag märker att jag får lite mer ont och andra problem efter makrillen men det är överkomligt. Den är ju så j---a god. Men än så länge kokar jag den, stekt fisk är fetare och rökt kan jag inte äta. Jo, jag kan äta den men sen rapar jag röksmak i flera timmar efteråt. Makrillen är fö en aborrfisk. Tyvärr finns det ingen fiskaffär i närheten så jag får köpa fryst. Det är lite lustigt med fryst fisk. Jag köper paket på 400 gram och delar på 2 middagar. Skall jag dela torsk eller sej måste jag hela tiden värma kniven jag använder för att det skall gå. Jag använder en vågig brödkniv, böljekniv som norrmännen säger. Men makrillen går att dela direkt. Inte lika hård i fryst form.
CITAT (askar @ 09-11-2006, 21:20) CITAT (Hannele @ 09-11-2006, 21:04) CITAT (askar @ 09-11-2006, 16:16) Tyvärr kan jag inte äta insjöfisk. Någon sorts allergi/överkänslighet som gör att det kliar i svalget och jag blir jättehes. Makrill är inte insjöfisk.  Va  är det inte? Du skojar nu va ... du menade Rödingen ??
CITAT (Gurkan @ 09-11-2006, 22:20) CITAT (askar @ 09-11-2006, 21:20) CITAT (Hannele @ 09-11-2006, 21:04) CITAT (askar @ 09-11-2006, 16:16) Tyvärr kan jag inte äta insjöfisk. Någon sorts allergi/överkänslighet som gör att det kliar i svalget och jag blir jättehes. Makrill är inte insjöfisk.  Va  är det inte? Du skojar nu va ... du menade Rödingen ?? 
CITAT (Gossen Ruda @ 09-11-2006, 22:07) Tack för alla svar även om det inte blev något direkt svar på min fråga. Markillen är ju en fet fisk och jag försöker undvika fett. Tidigare har jag köpt torsk eller sej och dom är ju inte så feta. Min känsliga mage gillar inte fet mat och jag märker att jag får lite mer ont och andra problem efter makrillen men det är överkomligt. Den är ju så j---a god. Men än så länge kokar jag den, stekt fisk är fetare och rökt kan jag inte äta. Jo, jag kan äta den men sen rapar jag röksmak i flera timmar efteråt. Makrillen är fö en aborrfisk. Tyvärr finns det ingen fiskaffär i närheten så jag får köpa fryst. Det är lite lustigt med fryst fisk. Jag köper paket på 400 gram och delar på 2 middagar. Skall jag dela torsk eller sej måste jag hela tiden värma kniven jag använder för att det skall gå. Jag använder en vågig brödkniv, böljekniv som norrmännen säger. Men makrillen går att dela direkt. Inte lika hård i fryst form. Då skall du inte äta makrill på vintern. Den är som fetast då. Glömmer aldrig när jag skulle göra makrillbullar i januari för många år sen. Det blev inget vidare... Löst och läskigt, inte som dom mamma och mormor gjorde. Och dom gjorde inte det på vintern fick jag veta sen. När jag tänker på det - makrill är en typisk sommarhalvårsfisk. Torsken däremot är ju som allra bäst på vinterhalvåret. Tror minsann jag sitter här och blir hungrig...
zaaritha
11-11-2006, 00:04
Inkokt makrill o stekt makrill är så gott! Men min mage tål det inte, tyvärr.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|