Magdis
Jag brukar inte baka nåt annat än lussebullar och pepparkakor. I år funderar jag på att baka de där nötkakorna som nämndes i en annan tråd här. Vilka kakor brukar ni baka till jul?
Castea
Enkla saffransskorpor brukar jag baka.

SAFFRANSSKORPOR

100 g smält smör
2 pkt saffran á 0,5 g
2 ägg
1,5 dl socker
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl grovt hackade hasselnötskärnor

Rör ihop smör och saffran. Blanda i ägg, socker, mjöl, bakpulver och nötter. Rulla ut degen i 3 längder, lika långa som plåten. Grädda i 200° i mitten av ugnen ca 10 min. Ta ut och dela i sneda bitar. Rosta dem i 175° ca 10-15 min, tills de fått en gyllenbryn yta. Stäng av ugnen och låt skorporna stå kvar tills de svalnat.
LadyG
nötkakor

200g malda nötkärnor (några kan man lägga åt sidan för att garnera med)
50g smält smör
2 ägg
1½-2 dl socker

Blanda allt i en skål till en ganska fast smet. klicka ut på bakplåtspapper och grädda mitt i ugen i 175 graders värme i 10 minuter ungefär. De blir fastare när de svalnat, får de stå inne för länge blir de stenhårda smile.gif
Fenja
Sju sorters kakor till jukaffet, till exempel:

Jitterbuggar
Sockerdrömmar
Bondkakor
Kanelkakor
Nötdrömmar
Havrekakor
Kokostoppar

Mvh
Fenja
Floppy
CITAT (Fenja @ 16-12-2006, 00:25)
Kanelkakor
wub.gifwub.gifwub.gif
Eftersom jag är kaneltokig...så vart jag väldigt sugen på att prova dina kanelkakor...
har du nått recept som du kan dela med dig av...?... wub.gif
Betty
Några "måstekakor" = ingen jul utan dem:
Hallongrottor
Amerikanare
Cocostoppar doppade i smält blockchoklad
Kolakakor
wub.gif
Stussi
Jag brukar bara göra:

lussekatter
knäck
jitterbuggare
nötkakor


Pepparkakor äter jag mig less på på jobbet resten av året! smile.gif
Min man dock älskar pepparkakor men jag bakar inte det
utan tar från jobbet. tongue.gif
netaave
Nötchokladrutor
struvor
knäckflarn
mördegslöv
Magdis
O vad flitiga ni är! wub.gif Vad är jitterbuggare för nåt?
Stussi
CITAT (Norrbottens-Magdis @ 16-12-2006, 16:13)
O vad flitiga ni är! wub.gif Vad är jitterbuggare för nåt?

Jitterbuggare

* 4 1/2 dl vetemjöl
* 200 gr margarin
* 1 dl socker
* 1 äggula

Fyllning
* 2 äggvitor
* 4 msk socker

Arbeta samman alla ingr. till degen och låt vila i kylen en stund.
Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt sockret medan du fortfarande
vipar.

Dela degen i två delar och kavla ut till en rektangulär platta, cirka 5 mm
tjock. Bred på fyllningen på varje platta och rulla ihop "rulltårtorna".

Låt stå svalt en stund till och skär sedan till 1 cm tjocka skivor. Lägg på
bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 175 grader, 12-15 minuter.



Kanske går att baka med glutenfritt mjöl också? Fast jag tycker att degen
är ganska svår att baka ut. Fastnar lätt på bakbordet (trots att det är väl
mjölat) och går söder lätt.
Magdis
Det är nog lite svårt att göra Jitterbuggare på glutenfritt mjöl. Jag tänker nöja mig med att baka nötkakorna och så ska jag göra en tårta på juldagen, kalastårta. smile.gif
netaave
CITAT (Norrbottens-Magdis @ 16-12-2006, 17:27)
så ska jag göra en tårta på juldagen, kalastårta. smile.gif

Här är en tårta som du kan göra någon gång, visserligen är det ett recept med lågt GI, men dock glutenfritt, du kan bara byta fruktos mot socker.



NÖTTÅRTA


Till 1 st, (minst 2 st till en tårta.)

Vispa 3 äggvitor till hårt skum
Blanda försiktigt ner 1 påse finmald/hackade nötter eller mandlar.
1 tsk bakpulver
1 dl fruktos

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper.
Grädda 140 gr i 40 min. Håll koll så kakan inte blir bränd men ändå är halvfast.
Låt den svalna på plåten.
Lossa försiktigt från plåten och lägg på ett fat.
Botten nr 2 blir tak.

Fyllning, bär sötade med fruktos.

Topping
Vispad grädde och lite riven mörk choklad.
Magdis
Mmmm...den tårtan lät smaskig! tongue.gif Sparar ner receptet. smile.gif
Fenja
CITAT (Floppy @ 16-12-2006, 00:44)
CITAT (Fenja @ 16-12-2006, 00:25)
Kanelkakor
wub.gifwub.gifwub.gif
Eftersom jag är kaneltokig...så vart jag väldigt sugen på att prova dina kanelkakor...
har du nått recept som du kan dela med dig av...?... wub.gif

Jag gör bara en vanlig mördeg som jag har ett par msk kanel och 1-2 msk punch i. Rullar i stora rullar, låter stå svalt och sedan rullar jag allt i strösocker och kanel och skär o lämpliga skivor som jag lägger på plåt och gräddar.
rosita
Klenäter kan jag inte vara utan till jul! rolleyes.gif
LadyG
För första gången har jag lyckats med brysselkex och mandelformar. wub.gif

Nu när jag vet hur det ska gå till kommer de att vara stående inslag på julkakfatet hädanefter!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon