Full version: Elles formbröd
elleave
Elles formbröd 3st.

1 pkt jäst, 50 g.
6 ½ dl vatten, 37°C
½ dl olja
drygt 2 tsk salt
1 msk brödkrydda
1 kg mjölblandning, t ex 4 sädesslag eller special fullkorn

Smula jästen i en skål, ha i vatten och rör om. Tillsätt olja och kryddor.
Ha i mjölet men spar 1 dl till utbakningen.
Arbeta degen 6 min med maskin eller 10 min för hand, tills degen känns smidig. Ha i mer mjöl om degen känns lös.
Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.
Arbeta ner degen med maskin eller knåda lätt på mjölat bakbord.
Dela degen i tre delar. Forma till limpor och lägg i smorda formar.
Jäs under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225°C
Pensla bröden med vatten och strö ev lite mjöl på.
Grädda i nedre delen av ugnen 25- 30 min.

wub.gif
netaave
Med vetemjöl special fullkorn blev det kanon, det andra med fyra sädesslag har jag inte provsmakat än.
Schysst med en dotter som bakar 6 formbröd bara så där. wub.gif smile.gif
elleave
Gjorde dubbel sats av det här i långpanna igår och det blev jättebra. Hade 1 kg 4 sädeslag och 900g vetemjöl, dessutom 1 tsk honung, 100 g solroskärnor och ca 50 g sesamfrö. Fick jäsa 40 min även första omgången. smile.gif
KURT
Den som vill hitta litemera annorlunda brödrecept kan läsa denna brödblogg, jag tycker specielt bra om själva sättet matlagningen utförs. D v s först en ordenligt genomgång av receptet, sedan noggranna iaktagelser under utförandet.
elleave
Numera gör jag oftast så här:

2 pkt jäst, 100 g.
13 dl vatten, 37°C
1 dl olja
5 tsk salt
2 msk brödkrydda
1½ kg lantbrödsmjöl t ex 4 sädesslag eller mörkt
½ kg vetemjöl special

Brukar öka på jästiden något oxå, och så 4 bröd i en långpanna smile.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon