|
Full version: Gott och lätt
ört- och vitlökskotlett (2 pers)
2 st fläskkotlett (fettet bortskuret) 1 paprika 1- 2 röda lökar 2 tomater 0,75 msk olivolja vitlökssalt peppar örtkrydda 150 g pastaskruvar basilika, färsk
Sätt ugnen på 200 grader. Skär grönsakerna i stora bitar. Strö över vitlökssalt, peppar, örtkryddor och lite olivolja, allt efter tycke & smak. Baka i ugn i cirka en halvtimme.
Koka pastaskruvarna och stek kotletterna så att de blir genomstekta, krydda med valfria kryddor. Servera kotletterna med pasta och ugnsbakta grönsaker med färsk basilika.
*** Kotlett med grillad tomat (2 pers)
2 benfria kotletter (utan fettranden) 1 st vitlöksklyftaor 0,25 dl olivolja salt och svartpeppar 1 tsk salt 2 tomater 100 g grön sparris citronsaft persilja, finhackad
Blanda lite olivolja med pressad vitlök till en enkel marinad som kotletterna får vila i i minst 30 minuter, gärna kallt. Skär tomaterna i klyftor och tag ut kärnorna. Koka sparrisen i lättsaltat vatten i ca 1 minut. Spola dem kalla och dela dem på mitten (inte på längs utan tvärs över).
Rör ihop olivolja, citronsaft, persilja, salt och peppar efter smak till en dressing. Stek eller grilla kotletterna 4-5 minuter på varje sida, krydda efter behag.
Smält lite smör i en stekpanna och fräs på tomaterna tillsammans med sparrisen hastigt innan servering. Tillsätt dressingen och smaka av med salt och peppar.
Serveras med ris, kokt potatis eller bulgur (vad man nu tycker om). Jag föredrar wok-grönsaker, särskilt de som heter chinese eftersom de har godast grönsaker i.
***
Pastasallad (2 pers)
300 g pasta en halv gurka 1 röd paprika purjolök 1 korg cocktailtomater 8 msk keso med löksmak 1 msk olivolja örtkryddor, torkade salt och peppar
Inte kotlettrecept egentligen, men man kan servera kotlett till och det blir jättegott!
Först kokar man pastan. Sen skär man gurka, tomat och paprika i bitar. Finstrimla purjolöken (spara några långa stimlor till garnering). Blanda pastan (varm eller kall är valfritt) med grönsakerna och klicka på lite keso på varje portion. Tillsätt lite olivolja och örtkryddor. Garnera med purjolök.
Kall pasta är perfekt när det är varmt och man inte vill äta så mycket varm mat.
***
Fyll gärna på med fler fina recept!
Tack för tipsen LadyG! Låter smarrigt!
Marinerade kotletter är underbart, man kan variera marinaden in absurdum så att man inte tröttnar.
Annorlunda brunsås 2 personer
250g Creme fraiche mini 1 tärning buljong ½-1 dl japansk soja ½-1 dl minimjölk Salt & peppar
Soja och mjölk tillsätts efter smak. Blanda alla ingridienserna i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Klart att serveras direkt.
Såsen blir ganska koncentrerad, men det ska den vara till t ex stekt kött.
aanderss
03-03-2007, 15:03
CITAT (LadyG @ 12-02-2007, 13:43)  ört- och vitlökskotlett (2 pers)
2 st fläskkotlett (fettet bortskuret) 1 paprika 1- 2 röda lökar 2 tomater 0,75 msk olivolja vitlökssalt peppar örtkrydda 150 g pastaskruvar basilika, färsk
Sätt ugnen på 200 grader. Skär grönsakerna i stora bitar. Strö över vitlökssalt, peppar, örtkryddor och lite olivolja, allt efter tycke & smak. Baka i ugn i cirka en halvtimme.
Koka pastaskruvarna och stek kotletterna så att de blir genomstekta, krydda med valfria kryddor. Servera kotletterna med pasta och ugnsbakta grönsaker med färsk basilika.
*** Kotlett med grillad tomat (2 pers)
2 benfria kotletter (utan fettranden) 1 st vitlöksklyftaor 0,25 dl olivolja salt och svartpeppar 1 tsk salt 2 tomater 100 g grön sparris citronsaft persilja, finhackad
Blanda lite olivolja med pressad vitlök till en enkel marinad som kotletterna får vila i i minst 30 minuter, gärna kallt. Skär tomaterna i klyftor och tag ut kärnorna. Koka sparrisen i lättsaltat vatten i ca 1 minut. Spola dem kalla och dela dem på mitten (inte på längs utan tvärs över).
Rör ihop olivolja, citronsaft, persilja, salt och peppar efter smak till en dressing. Stek eller grilla kotletterna 4-5 minuter på varje sida, krydda efter behag.
Smält lite smör i en stekpanna och fräs på tomaterna tillsammans med sparrisen hastigt innan servering. Tillsätt dressingen och smaka av med salt och peppar.
Serveras med ris, kokt potatis eller bulgur (vad man nu tycker om). Jag föredrar wok-grönsaker, särskilt de som heter chinese eftersom de har godast grönsaker i.
***
Pastasallad (2 pers)
300 g pasta en halv gurka 1 röd paprika purjolök 1 korg cocktailtomater 8 msk keso med löksmak 1 msk olivolja örtkryddor, torkade salt och peppar
Inte kotlettrecept egentligen, men man kan servera kotlett till och det blir jättegott!
Först kokar man pastan. Sen skär man gurka, tomat och paprika i bitar. Finstrimla purjolöken (spara några långa stimlor till garnering). Blanda pastan (varm eller kall är valfritt) med grönsakerna och klicka på lite keso på varje portion. Tillsätt lite olivolja och örtkryddor. Garnera med purjolök.
Kall pasta är perfekt när det är varmt och man inte vill äta så mycket varm mat.
***
Fyll gärna på med fler fina recept! låter gott!
Citronlax med råris och en kall sås 2pers
2 laxfiléer a 125g st 250g lättcreme fraiche 15% 1 påse Knorr Lemon & Dill sauce 2 portioner råris (se förpackningen) citron citronpeppar svartpeppar steksmör eller olja
Blanda ihop ingridienserna till såsen och ställ den i kylen. Koka riset, laxen blir klar så snabbt att du kan steka den medan riset eftersväller. Krydda laxfiléerna med rikligt med citronpeppar på båda sidorna. Dra ett par varv med svartpepparkvarnen över filéerna också. Stek laxfiléerna på hög värme när smöret tystnat. Pressa över lite färsk citronsaft medan du steker, det räcker med några droppar per laxfilé. Servera laxfiléerna rykande heta med kall sås och ris. Gott grönt till är t ex finstrimlad vitkål, majs och kokta, kalla vita bönor. Innehåller ca 500 kcal per portion.
Låter kanongott - tack för tipset LadyG!
Borde funka med kokt potatis också (bor ihop med en potatisoman....)
Potatis borde fungera fint i alla former, pressad som hel  Eller snajda till det och servera råstekt?
Biffwok med asiatisk sås
Ingredienser (4 port )
500 g lövbiff 1 purjolök 1 stor röd paprika 250 g broccolibuketter 250 g äggnudlar 2 msk japansk soja 1 msk pressad limesaft 1 1/2 tsk salt ca 2 krm cayennepeppar
Asiatisk sås: 1 grovriven morot 2 tsk riven färsk ingefära 1 msk flytande honung 1/2 tsk rivet limeskal 2 dl lätt crème fraiche 1/2 tsk salt
Skär lövbiffen i strimlor. Ansa purjolöken och skär den i strimlor. Kärna ur och strimla paprikan. Bryn lövbiffen i omgångar i smör i stekpannan 3-4 min. Lägg över i en gryta. Fräs grönsakerna i smör och lägg över i grytan. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Rör ner nudlar, soja, limesaft, salt och peppar i grytan. Skala och riv moroten grovt. Blanda morot, ingefära, honung, limeskal och lätt crème fraiche. Smaka av med salt. Servera lövbiffen med den asiatiska såsen.
Jag tror jag hittade den på ICA eller Arla, hur som helst är den väldigt god.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|