SWE_Monstro
Hejsan...

Jag har precis köpt ett hus nere i Skåne med en tomt på ca 6000 kvm, där man tidigare satt en jäkla massa almar i tomtgränsen som bildar en häck... tyvärr så har dessa drabbats av almsjukan... Vi har börjat att röja upp en del av dem men då blir det ju bara ett stort hål i häcken som kommer att ta år inann den växer igen... och vi vill gärna få lite insynsskydd så fort som möjligt.. men jag har lite idéér som jag skulle vilja få kommenterat...


1. Såga av de gamla almarna till ca 2-2.5 meters höjd, sätta upp lite extra stolpar som stöd, samt plantera en massa snabbväxande klängerväxter, typ pipranka som då förhoppningsvis kommer att utnyttja de gamla almarna som klätterstöd, och till slut ge oss en tät fin vägg..

2. Vi skulle gärna längs en sida av tomten ha en syren häck, hur skall man gå tillväga här... måste man riva bort allt det gamla först innan man planterar!? eller kan man plantera de nya syrenerna precis innanför den gamla almhäcken!?

3. Några andra ideér på att snabbt få en vettig häck, kanske några väldans snabbväxande häckar? helst då utan att man först behöver plocka bort allt i ett första läge... Vill inte heller spika upp plank eller något liknande... Finns det något sätt att bota almsjukan!?

jaja, en massa frågor och funderingar... kanske någon kan hjälpa en vilsen tackare som mig...
cato

Almsjukan går ej att stoppa. Räkna med att alla dina almar kommer att drabbas.
efter några år kommer almstammarna att murkna och ramla av sig själva.

Detta har du att ta hänsyn till då du ska planera åtgärder för att få insynsskydd.
Nästa sak, piprankan tar tid på sig för att komma i gång.

Vist kan du sätta syren strax innanför den döende almhäcken - men hur ser det ut?

Det här gav dig kanske inte så mycket hjälp, snarare något att tänka på.

Hälsningar
Cato
Cilla
Nej, sjuka almar går inte att bota och det man hittills försökt om att "vaccinera" almar i förhand är inte heller att rekommendera eftersom det är dyrt och har mycket osäkert resultat.

Vad jag förstår handlar det om vuxna almar som hittills fungerat som avskiljare och häck. Att ersätta dem med syrén blir ju en helt annan sak. Syrén är en liten växt jämförelsevis.

Det går att samplantera syrén (som ger ett lägre vind- och insynsskydd relativt snabbt) och att i denna samtidigt sätta träd som kan komma att ersätta almarna. Stora ersättningsträd är t ex ask. Dessa växer också relativt snabbt.

Man behöver inte ta bort rotsystemen på alm för att sätta nya träd (om det inte rör sig om nya almar förstås) eller buskar. Rötterna på de nya plantorna kommer att ha nytta av de förmultnande rötterna på de nedtagna almarna.

Gör några praktiska försök med spaden att gräva i första hand mellan almarna elelr almstubbarna. Är det svårgrävt, pröva ett stycke invid almraden, eller hyr en stubbfräs som tar ned stubbarna minst 40 cm i marken och plantera de nya träden däri och buskarna emellan.

För häck, allé eller en kombination är det bäst att gräva dike. Enskilda planteringsbäddar ger inte samma snabba tillväxt på den nya häcken/alléhäcken.
SWE_Monstro
Tack så jättemycket för era svar...

Börjar kännas som om vi kommer att låta de gamla almarna stå kvar då de fortfaranda har lite liv i sig och därför kommer att täcka upp en del insyn, men samtidigt sätta syren intill dessa. Och sedan efterhand som syrenen växer till sig plocka bort de gamla almarna (som inte på just denna del är speciellt gamla utan endast stammar på några cm i diameter)

Tac så jättemycket...

//CM
buffy
Det går ju snabbt att skapa en billig insyns- och vindskyddande pilehäck genom att sticka ned vidjor i marken nu såhär på våren, i alla fall här i Skåne. För att få insynsskydd redan första året när vidjorna inte växer så mkt utan mest ägnar sig åt att göra rötter, kan man sätta vidjorna tätt (dvs. sticka ned många fler vidjor än vad som behövs till en häck), och till hösten kan man sedan gallra till lämpligare häckavstånd mellan de då förhoppnings- och troligtvis rotade plantorna.

Pilehäckar är vanliga i Skåne där det ju blåser mkt. Nackdelarna med pilehäckar är att de skall beskäras varje år, att de bildar stora rotsystem och att de dricker mkt vatten (vilket i vissa lägen förstås kan vara en fördel).
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon